Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.01.2010 18:27 - Гаф или нов рунд Борисов-Станишев: Българската държава е платила откуп в Сомалия
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 646 Коментари: 0 Гласове:
0



Българската държава плаща на екстремисти и похитители и тази политика се е поддържала както от предишното правителство, така и от настоящото. Новината потвърди лично премиерът Бойко Борисов, който заяви в петък, че неговият кабинет е покрил задължение за плащането на откуп за предишни случаи на отвлечени в Сомалия българи, поето от предшественика му Сергей Станишев.

"Това, което е трябвало да направя, да му платя борча, съм му го платил. Безспорен е фактът – аз съм оправил борчовете”, заяви Борисов, визирайки задължения, поети от предишното правителство.

Той не уточни за кои случаи на отвлечени в Сомалия българи става въпрос, тъй като това е класифицирана информация.

До безпрецедентното разкритие на скандалния факт за преговори със сомалийски пирати и плащане на откуп от страна на българската държава се стигна, след като висши представители на БСП уличиха Борисов в "тежък външнополитически гаф", като се похвалил с такова плащане.

Секретарят на БСП Корнелия Нинова и депутатът Кирил Добрев заявиха в четвъртък, че изказването на Борисов показва "некомпетентност и грешна външна политика", тъй като "всички държави, засегнати от тези посегателства и техните ръководители, излязоха с позиция, че не преговарят, не се договарят и не се разплащат с терористи".

След това обаче стана ясно, че задължението за плащането на откуп е било поето именно от Станишев, а критиките на "Позитано" 20 към Борисов явно не са били съгласувани съвсем с лидера на партията.

"Съжалявам, че самият Станишев не го е казал и пак пионките си го говорят”, коментира премиерът. Според него, от страна на БСП говорят несериозни хора, които не знаят какво са правили техните началници.

Запитан поддържат ли още обвиненията си към Борисов за "външнополитически гаф", секретарят на Изпълнителното бюро на БСП Антон Кутев заяви в петък пред Mediapool, че проблемът не бил в плащането на откупа, а защо се говори за това.

"В БСП сме сигурни, че един премиер не може да говори така. Дебатът трябва да е не дали българската държава се грижи за сънародниците ни в беда, а как трябва един български политик, държавник, да говори по тази тема", коментира Кутев.

По думите му БСП не се отказала от намерението си да внесе парламентарно питане до премиера Борисов относно думите му, че се е "разплатил". Това обаче щяло да бъде направено по такъв начин, че да не се изнася класифицирана информация.

"Не може да се изтъпани и да каже: "аз съм се разплатил". От къде е взел тези пари? Ще го попитаме с какво право говори по този начин и какво му дава право да злепоставя държавата", допълни Кутев.

Той не уточни откъде е смятал да вземе тези пари бившият премиер Станишев, поемайки ангажимента да бъдат изплатени. Ясно е обаче, че е щял да го направи тайно.

Известните случаи на отвлечените и освободени българи в Сомалия, за които правителството на Борисов може да е платил, са два – 16-те български моряци на борда на кораба "Маласпина Касъл", освободени в началото на май, и българката Данка Панчова, служителка на френската хуманитарна организация "Действие срещу глада", освободена на 11 август. Преговорите и откупите за освобождаването на корабите обаче се водят от фирмите - собственици.

Според в. "Труд", който се позовава на неофициална информация, за освобождаването на Данка Панчова, която бе отвлечена заедно с две французойки и белгиец, са платени общо 2 млн. долара – по 500 хиляди за всеки един от четиримата.

В момента има нова криза с отвлечени от сомалийски пирати кораби, на които има и българи.


Предисторията:
http://www.mediapool.bg/show/?storyid=160474



Тагове:   откуп,   Сомалия,   гаф,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13046765
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930