Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.01.2010 11:37 - Броеницата - новата страст на VIP-овете*
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 5175 Коментари: 1 Гласове:
0



image

Ако не знаете как да откажете цигарите, не може да спите или не искате повече да си гризете ноктите, пробвайте с броеница. Цъкането на зрънцата успокоява. Забавлението, което напомня "Чичовци"  на Вазов или героите от романите на Любен Каравелов, се завръща днес и става популярно в артистичните среди. Пръв Дони публично призна, че се разтоварва, като отброява зърна. След него Бареков по време на гостуването във вечерното шоу на Иван и Андрей застана на екран с броеница в ръце. С нейна помощ той  премисляше отговорите в първото си телевизионно интервю, след като напусна bTV. 

Броеницата привлече повече вниманието на зрителите, отколкото изявата на бившия водещ на сутрешния блок, който така и не разкри подробности за бъдещите си журналистически изяви и планове. Оказа се обаче, че Бареков не е с аксесоара в артистична поза само на екрана, а от години държи в ръка броеница. Преди време тя му помогнала да откаже цигарите и оттогава не се разделя с нея. По съвет на жена си заменил пушенето с броене и така отказал цигарите, въпреки че пушел  по 3 кутии на ден. Първите броеници си купил от Гърция. Едната била черна, другата от естествен жълт кехлибар с 99 зърна. Пази една получена в  наследство от прадядо си, който също обичал да върти зърната между пръстите си. Семейната реликва имала антикварна стойност. "Броеницата е от много стар кехлибар, донесена е от гръцкия остров Миконос. Скъпа ми е, защото ми остана като наследство от прадядо. Смятам, че броениците са хубав ориенталски навик, който успокоява мъжа", обясни преди време в интервю пред столична медия Бареков. От колекцията, която е събрал, с над 20 броеници винаги имал няколко подръка. Едната държал в офиса, другите в дома си - за всеки случай, да не оставя ръцете си без работа поне докато мисълта за цигарите го тревожи.  Последната получил за рождения си ден - тя била подарък от съпругата. Може само да подозираме какво още стои зад отношението на журналиста към този артикул от признанието му, че е "голям фен на Българската православна църква". "Вярата е съществена част от моя живот и моя успех. Обичам християнството и вярвам в нашите ценности", пише Бареков в личния си блог.

Дони също е фен на броениците. Фотоархивът на "Монитор" пази доказателство за това. Една и съща броеница стои на ръката на певеца неизменно от 2006 година насам. Не я сваля  дори когато свири на пиано. За да не му пречи, просто я увива стегнато около китката си. Вероятно това е любимата му будистка броеница със 108 зърна, направена от кост на тибетски як. "Не знам дали ми носи късмет, но ме успокоява", разказва преди време Дони и призна, че я използва за медитация и рядко се разделя с нея. За него тя имала особена стойност, тъй като била докосната от най-висшия духовен водач в Тибет - Далай Лама, с когото Дони имал няколко срещи по време на посещение в Индия, в свещения за тибетците град Дарамсала. Освен че цени броениците, певецът иска да запали и други по тихата страст. Смята  че заниманието помага по-добре да осмислим ценните мигове в живота. Затова прави символични подаръци. На връх 42-рия си рожден ден той даде една от любимите си броеници на 13-годишната Симона от "Мюзик айдъл 3". Най-малката участничка в риалитито незаслужено изпадна от класацията заради вота на зрителите. За да я успокои, Дони решил да й подари любимата си броеница, с която тя се забавлявала много по време на репетициите.

Доста преди Бареков и Дони броеницата влиза в ръцете на бизнесмена и собственик на футболния "Локомотив" Николай Гигов. Първата той получава като подарък преди около 20 години. Оттогава търси успокоение, като премята топчетата. Не се разделя с нея и в колата, успокоява се, като убива времето особено в големите задръствания. В интервю преди време дори призна, че броеницата е нещо, с което не би се разделил никога, защото чаткането на зърната се е превърнало в рефлекс и част от начина му на живот.

Защо действа успокоително
Няма точни сведения за първата броеница - нито кога, нито къде се е появила. Известно е само, че се използва за броене на молитвите във всички религии. Разликата е в броя на зърната и във вида на материала, от който са направени.  

 

Така например при мюсюлманите те са обикновено деветдесет и девет - по броя на срещащите се в Корана епитети на Аллах, а в християнството са популярни броеници с тридесет и три зърна - по броя на годините от земния живот на Исус Христос.

 

Премятането на зърната днес няма религиозен смисъл, а по-скоро помага за съсредоточаване, вглъбяване в определена задача. Ритуалът носи спокойствие, като ни позволява по-лесно да се откъснем от околния свят и дори може да се използва за медитация.

 

Твърдят, че с броеницата може да се преодолее безсъние - монотонното тракане на зърната действало по-ефективно от броенето на овце. Не знам, пробвайте.  

 

 Другата "тайна" мисия, която може да възложите на мънистата, е да подпомогнат запомнянето на факти в определена последователност, а след това да "извадите" спомените съхранени.

 

Другото обяснение за въздействието на зърната, е че те са в допир с върха на  пръстите, където са съсредоточени всички рецептори и точки, които отговарят за мозъчните центрове. Чрез енергийните канали те правят връзка с различни органи в тялото. Така стимулирането на биологично активните точки в пръстите задейства определени участъци в мозъка.

 

Ако мънистата минават между палеца и показалеца, главоболието намалява. Щом в "работа" се включи средният пръст, раздразнителността, гневът и депресията отлитат. А когато държим в длан 4-5 зърна и ги пускаме едно по едно с помощта на безименния пръст, кръвното се регулира. Настройваме се оптимистично и се зареждаме с щастие.


Кои са най-ценни?
Свикнали сме броеницата да е от кехлибар, но тя най-често се прави от камъни, които са характерни за дадения район на света, в който се произвежда. Във всички времена за най-ценни са смятани броениците от ахат. Камъкът е "обявен" за талисман на художниците. Твърди се, че не само поглъща негативната енергия, но и я преработва в позитивна. В Азия броениците най-често са от аметистов ахат - мънистата съдържат аметист и кварц, които са полезни за здравето. Най-тачени там са тези от тюркоаз, защото това е камъкът на Изтока, обяснява Лидия Старикова.

 

Не по-малко популярен за направата на мъниста е лидитът - вид кремък, който може да е черен или тъмносин. Той е носител на енергията ин според фън шуй. С цветовете си действат като магнит, който привлича  отрицателната енергия и я извежда от тялото. 

Два други често използвани камъка са оранжевият и червен карнеол - разновидност на кварца. Още в древността са го инкрустирали в коланите под формата на детелина в чест на египетската богинята Изида. Поставяли го и в саркофазите, защото вярвали, че помага на душата да премине в отвъдното. В древността е използван и в гербове и печати, защото е особено твърд. В Древен Рим върху карнеол гравирали изображения на богове , герои и императори. В Индия се е смятало, че камъкът носи вътрешното развитие. Бременните  били длъжни да го носят, за да осигурят щастие на детето.  Мюсюлманите също го тачат. Смятало се, че носи благоденствие и радост и гони бедността. А колието имало силата да успокоява силния гняв. Много хора вярват, че карнеолът лекува почти всички болести. Оранжевият се слага на очите, за да помогне при напрежение и болки. Червеният регулира менструацията и укрепва зъбите. Препоръчва се да се носи и при базедова болест и язва.

Най-популярни обаче остават броениците от кехлибар.  "Кехлибарът излъчва слънчева енергия, защото е слънчев камък. Когато човек го пипа, пой се зарежда с тази енергия. Той притежава и слаба радиоактивност, от която нашият организъм има нужда", обяснява Лидия Старикова. Броеницата зарежда с енергия, когато човек прехвърля зърната - затова се използва не само от религиозни хора, но и от всеки, който търси спокойствие.
____________________________________________________
*Заглавието е променено
Оригиналът: http://www.monitor.bg/article?id=227797


Тагове:   новата,   страст,


Гласувай:
0



1. bowman - ...
09.01.2010 11:59
От години използвам топки и-дзин , които премятам в дланта имам ги от китайците който живеят тук . За тях е нещо обикновенно. ;)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13032018
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930