Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.01.2010 17:07 - 3 часа преди изслушването в Брюксел, БСП откри конфликт на интереси при Желева
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 777 Коментари: 0 Гласове:
1



В 17.30 часа българско време във вторник българският кандидат за еврокомисар Румяна Желева ще се яви пред комисията по развитие в Европейския парламент, за да докаже, че притежава необходимите качества и компетентност да стане член на новата Еврокомисия. Изслушването на Желева ще е съпътствано от продължаващи спекулации за евентуален конфликт на интереси, не е ясно обаче дали те ще намерят проължение и в залата, предаде БНР.

Самото изслушване на г-жа Желева може да бъде проследено на живо в интернет.

В същото време и по БНТ бе излъчен част от рекламния клип, разпространен в Брюксел, представящ кандидатурата на Желева. Филмчето започва с нейно посещение в катедралния храм "Ал. Невски", където тя пали свещ. Има кадри от нейно ръкуване с премиера Бойко Борисов, разговор на кафе в известна виенска сладкарница в София, тренировка по тенис, разговор със зам.-министри и началника на кабинета, разговори в Брюксел и др.

Водени най-вече от слухове и публикации в пресата, отделни евродепутати в последните дни подложиха на обстоен анализ всички автобиографии и декларации за имотно състояние и конфликт на интереси, които Желева е подавала от 2007-а година насам в София и Брюксел. Според някои от тях въпросителни има - най-вече около това, че Румяна Желева, в противоречие със закона, е продължила фирмената си дейност дълго, след като е станала евродепутат, че съпругът й е може да е свързан със съмнителни бизнес среди, и че е декларирала завидни спестявания от заплати и командировки в период, в който евродепутатите от България получаваха скромни възнаграждения, равни на тези на народните представители у нас.

БСП внезапно откри конфликт на интереси при Желева

Три часа преди да започне изслушването в Европарламента, БСП обяви на пресконференция на "Позитано" 20, че "днес сутринта са открили несъответствия“ в декларираното от Румяна Желева по времето, когато е била евродепутат.

"През 2007 г. тя е участвала като управител в търговското дружество "Глобъл консулт“, а по Закона за избор на български представители в Европарламента, това е недопустимо", заяви международният секретар на БСП Деница Златева. Тя подчерта, че това е "конфликт на интереси“. По думите й Желева е напуснала шефския пост на 9 април 2009 г.

На въпрос на Mediapool защо точно в деня на изслушването изнасят информацията за Желева, Златева отговори, че "днес сутринта са били открити несъотвествията“ и социалистите не могли да ги подминат.

Според Златева е "недопустимо“ подобно нарушение на българското законодателство и "всеки български гражданин е длъжен да го спазва“.

Неудобните въпроси може да бъдат спестени

Критиците на Румяна Желева в Брюксел обаче не изключват възможността тя да има убедителен отговор на всички повдигнати досега въпроси и до късно снощи не бяха сигурни дали въобще ще ги зададат в залата, или ще оставят на нея самата инициативата да изчисти името си, предаде БНР.

Така може да се окаже, че изслушването ще бъде посветено основно на ресора на българския кандидат - комисар "Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи" и че именно от познаването на проблемите в него, ще зависи дали ЕП ще даде подкрепата си за Желева.

Тиражираните съмнения около българската кандидатура принудиха председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, който представя кандидатите от свое име и рискува проблеми с одобрението на новия състав на ЕК, който се гласува ан блок, да излезе със специално писмо в защита на Румяна Желева. Само преди ден той призова всеки, който има доказателства за конфликт на интереси по отношение на българската кандидатура, да ги представи.

По-рано евродепутати от групата на Зелените поискаха Барозу да отговори на медийни публикации, според които съпругът на българския външен министър Желева е свързан с организираната престъпност, припомня електронното издание EUobserver. По-специално германският вестник "Ди Велт" нарече Желева "гангстерска невеста".

EUobserver отбелязва, че Желева от самото начало е смятана за слабо звено в състава на новата ЕК. Източници от Брюксел признават, че ако има трудност с някой от кандидат-комисарите да минат през ЕП, това най-вероятно ще е Желева, като посочват липсата на достатъчно политически опит и това, че английският й не е достатъчно добър, за разлика от немския.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева, която удължи официалната си визита в Брюксел, за да присъства на изслушването, заяви за БНР, че е оптимист за резултата от него. Според Цачева, спекулациите около името на Румяна Желева няма да се отразят на оценката на евродепутатите. /Медиапул



Тагове:   Брюксел,   конфликт,   Желева,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13035687
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930