Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.01.2010 10:01 - Изслушват Румяна Желева днес
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 631 Коментари: 0 Гласове:
1



От 11 до 19 януари 2010 г. Европейският парламент провежда серия от публични изслушвания на 26-имата кандидати за членове на Европейската комисия, предложени от Съвета на ЕС и председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу.

Изслушването на българския кандидат за еврокомисар Румяна Желева е насрочено за 12 януари и ще бъде от 17.30 до 20.30 ч. българско време. То може да се проследи в реално време на адрес
http://www.europarl.europa.eu/eng-internet-publisher/eplive/public/default.do?language=bg




image


Българският кандидат за еврокомисар Румяна Желева ще се изправи днес срещу бившите си колеги от Европейския парламент, за да представи визията си за ресора "Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и отговор на кризи". Изслушването на Желева в Брюксел ще продължи три часа в късния следобяд, а въпроси ще й задават евродепутати от парламентарните комисии по развитие и външни отношения.

Освен по ресора, въпроси се очакват и относно непотвърдените слухове за бизнеса на съпруга на Желева, както и за разминаванията, които според евродепутати съществуват в биографията на българския кандидат и декларациите й за интереси. Групата на Зелените в Европарламента поиска обяснения по тези теми още през декември, а в началото на януари дори потърси позиция по слуховете от председателя на комисията Жозе Мануел Барозу. Остри въпроси към Желева се очакват най-вече от десетимата представители на тази политическа група в двете парламентарни комисии. Засега от останалите "опозиционни" партии - социалистите и либералите, твърдят, че ще изчакат представянето на Желева, преди да решат дали ще я подкрепят. По всичко личи, че само собственото й представяне ще определи дали Желева ще заеме мястото си в следващия екип на Барозу.
 
Няма да са лесни и въпросите по ресора, който председателят на ЕК повери на българския кандидат. Желева ще трябва да покаже визия и да цитира в детайли инициативите, които планира да развие като еврокомисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи. Предизвикателства поднася това, че ресорът не е съществувал досега, не носи възможности за широка законодателна инициатива, и е тясно обвързан с работата на няколко други комисари - върховният представител за външната политика на ЕС Катрин Аштън, комисаря по развитие (пост, за който е номиниран латвиецът Андрис Пиебалгс), и комисаря по вътрешни работи (номинацията на шведката Сесилия Малстрьом). Желева ще трябва да опише как ще си сътрудничи с тях, без да влиза в "конкуренция" с колегите си. Според евродепутата Андрю Дъф, който е докладчик на Европейския парламент за изслушванията, тя трябва да докаже още, че ще търси партньорството на евродепутатите и ще работи позитивно с гражданите и медиите.

Желева имаше повече от месец, за да се подготви по тези теми - а в първия ден на изслушванията евродепутатите ясно показаха, че няма да приемат липса на конкретика в отговорите на кандидат-комисарите, нито ще им спестят критики за допуснати неточности.
 
След изслушването на българката, двете парламентарни комисии ще обсъдят мненията си по кандидатурата й (най-вероятно - в сряда сутринта). Тогава окончателната им позиция ще бъде изпратена до председателя на Европейския парламент Йежи Бузек.
 
И други интересни изслушвания предстоят днес - в 10 сутринта белгиецът Карел де Гухт ще представи номинацията си за ресор "Търговия", а литовецът Алгидрас Шемета ще отговаря на въпроси по ресора "Данъци, митнически съюз, одит и борба с измамите". Евродепутатите ще отделят следобеда за чеха Щефан Фюле, номиниран за "Разширяване и политика по добросъседство". Той също се подготвя за трудни въпроси, предвид миналото му, свързвано с чехословашката Комунистическа партия. Далеч по-безоблачно се очертава изслушването на люксембургския кандидат Вивиан Рединг - за нея това ще е третото подобно изпитание, тъй като тя вече е била член на две европейски комисии. Ветеранът Рединг е номинирана за ресор "Правосъдие и основни права". Паралелно с Желева, номинацията си ще отстоява и испанецът Хоакин Алмуня, за когото Барозу определи ресор "Конкуренция".

Румяна Желева е вторият български политик, кандидат за еврокомисар. Меглена Кунева стана комисар по защита на потребителите в началото на 2007 г., когато България се присъедини към Европейския съюз. Изслушването й в Европарламента беше на 27 ноември 2006 г., пред комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите. Тогава Кунева обяви, че стратегията й за потребителските права е вдъхновена от "Витрувианския човек" на Леонардо да Винчи. Тя обеща, че подобно на тази скица, поставяща човека в центъра на вселената, ще постави потребителите в центъра на европейските политики.

Евродепутатите бяха впечатлени от лекотата, с която Кунева цитираше европейски директиви и статистика. Въпреки това, те я притиснаха с въпроси за застъпванията между нейния ресор и дейността на комисарите по здравеопазване, вътрешен пазар и околна среда. Запитана как ще се справи с твърде ограничения бюджет в ресора си, Кунева обясни, че ограниченията имат положителна страна, тъй като ще й позволят по-ясно да дефинира приоритетите си.

Все пак, няколко евродепутати разкритикуваха отговорите й заради "липса на лична инициатива". Не липсваха и комични моменти, като въпроса на британски евродепутат, който попита Кунева защо е предпочела политиката пред шоубизнеса, предвид, че е била журналист и сценарист на филм. Номинацията й беше одобрена през декември 2006 г. с 583 гласа "за", 21 "против" и 28 - "въздържали се".



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13030259
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930