Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.01.2010 11:18 - От 1 април не ни пускат в чужбина без здравна карта
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 933 Коментари: 1 Гласове:
2



От 1 април европейската здравна карта става абсолютно задължителна при пътуване в чужбина, съобщиха от здравното министерство. Всеки, който не я покаже на границата, няма да може да напусне страната. И сега това е изискване на Закона за здравното осигуряване, но няколко месеца хората ще ползват гратисен период преди санкциите. Целта на императивния режим е при всеки здравен проблем в чужбина гражданинът да е сигурен, че ще получи помощ без пари, обясниха от здравното министерство. Застраховките няма да са достатъчни.

Сега масово хората не се възползват от това си право, а единици са тези, които си правят медицински застраховки. Медицинските застраховки по принцип не могат да бъдат алтернатива на картите, категорични са от здравното министерство. Причината е, че те се правят за определен риск, не покриват всички възможни проблеми.

Освен това били краткосрочни, докато картата се издавала за 1 година. Затова след 1 април дори човек да има медицинска застраховка, той няма да има право да напуска страната, ако не притежава европейската карта.

Медицинските застраховки покриват допълнителни услуги, които не се включват в обхвата на здравната карта, коментираха застрахователи. Освен това картата важала само в държавните и общински болници, докато полицата покрива ползваната помощ и в частни здравни заведения. От дружествата са категорични, че застраховките не са само краткосрочни и могат да се сключат за по-дълъг срок, включително и 1 г.

Нас интересите на застрахователите не ни интересуват, важен е интересът на държавата, а той в случая е гражданите да могат да се лекуват без проблеми и без ограничения, когато пътуват, смятат хората на Божидар Нанев.

На 25 януари изтича и гратисният период за хората, които не си плащат здравните вноски, но искат да пътуват в чужбина, припомниха от НЗОК. Новото е, че вече ще се следи, дали платецът е изряден за 36 месеца назад. Ако човек, който досега не си е плащал вноските, трябва не само да се издължи, но и да подаде декларация - с номер 7, в териториалното поделение на НАП. Документът се попълва по принцип от всички самоосигуряващи се до 1 март.

Сега много често българи отиват в чужбина и когато там се разболеят, отиват на лекар и си плащат. После се връщат у нас и започват да водят дела, за да си върнат парите, защото били здравноосигурени, споделиха от здравната каса.

Картата, с която българите могат да ползват безплатна медицинска помощ в страните от ЕС, се издава гратис по местоживеене от упълномощени фирми преди самото пътуване.

Адресите на офисите са публикувани на сайта на здравната каса www.nhif.bg, а информация може да се получи и на телефон 080014800. За издаването на електронната карта се попълва формуляр на място. Необходимо е копие от личната карта, както и цветна снимка паспортен формат.

За лица до 14 г. се прилагат още копие от акта за раждане, копие от международния паспорт на детето, както и от документа за самоличност на родителя.

Европейската здравна карта важи в страните от ЕС плюс Норвегия, Исландия, Лихтенщайн и Швейцария. Тя служи на всички временно пребиваващи граждани (туристи, студенти, командировани и т.н.), за да получат лекарска помощ без излишни формалности и без да се плаща на място.

Така отпада комплектът от формуляри, които бяха необходими преди, и то само за получаване на спешна или неотложна помощ в ЕС.

Старите документи трябваше освен това да бъдат представени в чуждата здравна каса след пристигането. Сега е достатъчно притежателят на електронната карта да я представи на лекаря и по отношение на спешната и неотложна помощ той ще бъде третиран като гражданин на страната, в която пребивава. (24часа)



Тагове:   чужбина,


Гласувай:
2



1. bowman - ... ?
12.01.2010 12:54
И в България си плащат все тая дали са им откраднали парите от здравната каса защо за това няма дела ?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12995629
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031