Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.01.2010 14:10 - Вариант Б: Номинират Николай Младенов или Стефан Тафров за еврокомисар
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1218 Коментари: 2 Гласове:
1



Военният министър Николай Младенов може да бъде предложен за еврокомисар с ресор международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реагиране при кризи, ако кандидатурата на Румяна Желева бъде бламирана в Европарламента, пишат българските електронни издания.

Самият премиер Бойко Борисов днес защити външния министър и обяви че тя се е представила добре. Съзря обаче подривна дейност от страна на БСП и НДСВ. Борисов сподели, че е имал доста варианти да изпратят други еврокомисари, но го амбицирало решението на всяка цена да бъде бламиран техният кандидат. Премиерът обаче не разкри кой е неговият план Б.

Бойко Борисов няма резервен вариант, ако Желева не бъде одобрена, твърди обаче високопоставен източник в ГЕРБ. Премиерът изобщо не е обсъждал такива възможности. Единствената опция, ако Желева бъде отхвърлена, остава Николай Младенов. “Не е коментиран като резервен вариант, просто нямаме друг. Той е логичният избор. За еврокомисар трябва човек с опит, с езици, добре е да е бил министър. Ники Младенов е на светлинни години от нея, той е блестящ. Това се набива на очи. Но честно казано темата не е обсъждана на формално ниво”, коментират съпартийците им.

Младенов, който е роден през 1972 г., бе евродепутат в периода 2007-2009 г. Бил е депутат и в Народното събрание и член на комисията по външна политика и европейска интеграция. Работил е като консултант на Световната банка, Международния републикански институт и Националния демократически институт в България, Афганистан, Йемен и други страни от Близкия изток. През 2006 г. е съветник към парламентарните комисии по отбрана и външна политика и сътрудничествно с иракския парламент.

Най-малко възможен вариант е номиниране на Меглена Кунева. “То ще бъде шамар, ако ЕП блокира Желева и Борисов я отзове, но пък още по-тежък вариант ще бъде връщане към Кунева. Не е реалистичен вариант”, казаха за “Всеки ден” от ГЕРБ. Оттам не крият, че са разтревожени. Невключването на ЕНП, които да я защитят на препитването означава, че те самите не са вътрешно убедени в нейната кандидатура. Шамар е мека дума за случилото се, са само част от коментарите.

“Наистина ли мислите, че само слабата й подготовка е причина за плачевното й представяне? Нещата са много по-дълбоки”, съкрушени са в ГЕРБ. Желева е надминала най-песимистичните очаквания, признават съпартийците й неофициално. “Преди ние си знаехме за какво става дума, сега вече всички го знаят”, недоволстват те.

В подготовката на Желева е участвал нейният екип от Външно министерство. Друг не е допуснат да дава съвети. Макар официално да порицават БСП и НДСВ за устроения саботаж с обвиненията в конфликт на интереси, с половин уста признават, че може би участието й в “Глобал консулт” е юридически укоримо. “Тя просто си вкара автогол, най-добре беше да си признае, да каже нещо от рода – просто забравих, тази фирма изобщо не е развивала дейност и затова съм я забравила. Медиите малко щяха да поукрасят, да го раздухат, но тя беше категорична, че в нищо не е замесена. Сама се контузи”, е мнението за Желева на покрусени гербери.

Борисов обвини БСП и НДСВ в подривна дейност

Същевременно днес премиерът Бойко Борисов обвини БСП и НДСВ, че са основен генератор на случилото се с изслушването на българския кандидат за еврокомисар Румяна Желева. “Да поздравим БСП за подривната дейност”, каза Борисов и се пошегува с виц, като каза, че в ада на българския казан не слагали дяволи да пазят, защото самите българи се дърпат обратно в него.

Борисов обвини БСП в предварителен сценарий за случилото се и обясни, че той е бил наясно, че от няколко месеца се работи срещу ГЕРБ. “Искам да кажа чрез вас на тези от БСП, които са главният генератор, че дори не са ме ядосали. Гледам ги със снизхождение, съжаление, радвам им се, че се мъчат по този начин”, каза министър-председателят.

На няколко пъти премиерът се обърна към БСП и НДСВ с думите: “На жените не се правят такива работи”. Според него единственото, което са могли да извадят срещу Желева е “мним конфликт на интереси на фирма, която не е работила”. Борисов обясни, че от както работи с Румяна Желева не е забелязал да има никакъв конфликт на интереси. Министър-председателят сподели, че е имал доста варианти да изпратят други еврокомисари, но го амбицирало решението на всяка цена да бъде бламиран техният кандидат.

Премиерът защити Желева като каза, че тя е реагирала емоционално, след като са я нападнали още в самото начало на изслушването. “Това е състезание, има различни кандидати, всеки се представя различно. Има много по-трагични еврокомисари, но никога техните държави не им създават проблеми, а ги подкрепят”, обясни Борисов.
Той изрази надежда, че решението ще бъде в полза на българския кандидат. Премиерът е разговарял с колеги от ЕНП, които считали, че тя се представила добре, но е била вкарана в капан.

Независимо дали Желева ще бъде одобрена или не, пред министър-председателя стои и друг проблем – кой ще стане дипломат номер 1. преди седмица “Всеки ден” съобщи, че се двоуми между себе си и някой друг. Принципно, ако Желева бъде отхвърлена като еврокомисар, той не би трябвало да я остави на поста външен министър, коментираха дипломати.

Като най-възможен “друг” на този етап се очертава настоящият зам.-министър Марин Райков. Той де факто и в момента изпълнява функциите на Желева, след като тя започна сериозно да се готви за препитването в Европарламента. Шансовете на Райков се подсилват и от обстоятелството, че неформално той работи за ГЕРБ от две години. А Борисов е показал, че цени лоялността.


Стефан Тафров - кандидатурата от Фейсбук

В социалната мрежа Фейсбук вече е създадена група Стефан Тафров за еврокомисар. До 14 ч. днес нейни членове са станали 262 българи, които смятат че дипломатът Тафров е подходяща номинация за поста.

Стефан Тафров е роден на 11 февруари 1958 г. в София. Завършил е Френската езикова гимназия в София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски" (1983 г.) Работил е като редактор в списание "Съвременник", завеждащ отдел "Външна политика на вестник "Демокрация" (1989-1991) и Международния отдел на СДС (1990-1991). Член и основател на граждански сдружения за защита на правата на човека и насърчаване на демокрацията в България, в това число и на Клуба за подкрепа на гласността и преустройството. Владее шест езика - английски, френски, италиански, испански, полски и руски. През март 2001 г става първият български посланик, носител на най-високата степен на Ордена на Почетния легион - Франция. На изборите за Европейски парламент през 2009 г. в България е кандидат-депутат от листата на Синята коалиция. Член е на ДСБ - Средец.

Дипломатическа кариера на Стефан Тафров:

  • постоянен представител към ООН в Ню Йорк (2001-2006);
  • посланик във Франция, постоянен представител в ЮНЕСКО, Париж (февруари 1998 - февруари 2001);
  • посланик във Великобритания и Ирландия (1995-1997);
  • посланик в Италия (1992-1995);
  • първи заместник-министър на външните работи (ноември 1991 - май 1992 и февруари 1997 - януари 1998).



Гласувай:
1



1. kichashki - Майко мила
13.01.2010 14:19
Колега, европарламента не може да бламира Желева. Той няма право да отхвръля отделна кандидатура, може да приеме или отхвърли състава на Комисията само и едиствено в цялост.
цитирай
2. reporter - kichashki
13.01.2010 15:13
Правилата за избор на еврокомисари дават няколко възможни сценария: шефът на Еврокомисията да поиска официално от България да оттегли номинацията си или да предложи на Желева друг ресор; българското правителство да изтегли кандидатурата и да предложи нова или самата Желева да се откаже от поста.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13041783
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930