Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2010 12:44 - Борисов: Ще изчакам до понеделник с окончателното решение за Желева
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 485 Коментари: 0 Гласове:
0



Министър-председателят Бойко Борисов обяви, че ще изчака с окончателното си решение по случая с кандидата за еврокомисар Румяна Желева до понеделник. Нещата ще бъдат изцяло ясни, след като юристите в Брюксел проверят документите на Желева и дадат становището си, стана ясно още от изявления на Борисов, направени по телефона в четвъртък в сутрешните блокове на националните телевизии.  

Борисов както и преди ден коментира, че случилото се във вторник при изслушването на Желева за еврокомисарския пост е "старателно подготвен сценарий на български политически партии БСП и НДСВ”, който цели да я злепостави. Така те работят срещу България и трябва да си понесат последствията.

Късно в сряда пак в телефонно интервю пред бТВ Борисов каза по адрес на двете партии, че "пет пъти съм ги бил и пет пъти ще ги бия отново”, каквито и сценарии да готвят те.

След настоятелни въпроси дали вчера или днес е провел разговори с председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу, премиерът лаконично отговори, че говорил, с когото трябва, и че тези разговори не се оповестяват по медиите.

Ще изчакам до понеделник, когато трябва да се произнесат юристите по въпроса с декларациите на Румяна Желева и дали има конфликт на интереси, за да реша какво точно ще правя, допълни Борисов. Той обаче даде да се разбере, че седи твърдо зад кандидатурата й, както "засега" и влиятелни представители на Европейската народна партия (ЕНП).

Министър-председателят каза още, че е дал пример за държавност и как трябва да се подкрепя кандидат на друга партия на международната сцена. Ирина Бокова беше подкрепена от мен, въпреки партийната си принадлежност, заяви той, визирайки избора й за генерален директор на ЮНЕСКО.

Попитан дали Желева се е справила добре с изслушването, независимо от обвиненията, че е в конфликт на интереси, Борисов коментира, че ако не е успяла да се представи на ниво, то причината са българските евродепутати от НДСВ и БСП, които са я "смазали".

Дали Желева става или не става за еврокомисар е решила партия, която спечели 40% от гласовете на изборите, коментира още премиерът.

"Аз съм изпратил там човек, който считам, че е компетентен и може да се справи с тези задачи”, каза още той.

"Разчитам г-жа Желева да е направила това, което законът повелява", допълни той. Запитан какво ще стане, ако се окаже, че не го е направила, той отвърна, че тя "ще си понесе отговорността" и "няма да получи моята подкрепа".

Борисов коментира още, че към момента в разговорите с Брюксел не е ставало въпрос за размяна на ресори на кандидатите за еврокомисари.

ОЩЕ: http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/01/14/841976_borisov_razgovariah_za_jeleva_s_kogoto_triabva/




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13034108
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930