Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.01.2010 18:42 - Откриха 4-ти граничен пункт с Гърция. Пловдив на 150 км от Бяло море
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 5082 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 15.01.2010 19:27


Почти по едно и също време в петък гръцки фермери предупредително блокираха с трактори граничния пункт Илинден – Ексохи, а българският премиер Бойко Борисов и гръцкият му колега Георгиус Папандреу откриха официално най-новия - четвърти пункт между двете страни Златоград – Ксанти.

Досега България бе свързана с Гърция чрез пунктовете Кулата-Промахон, Илинден-Ексохи и Ново село – Орменион.

Докато на ГКПП Илинден стотици недоволни от политиката на правителството си гръцки фермери се подготвяха за двучасовия предупредителен протест, който ще прерасне в постоянен от понеделник, Борисов и Папандреу в тържествена атмосфера прерязаха лентата на пункта при Златоград. Той се строи от 12 години. На събитието присъстваха и министрите Цветан Цветанов и Румяна Желева, депутати, кметове, управители от съседните български и гръцки области.

На церемонията Борисов заяви, че още при първите срещи със своя гръцки колега са се договорили да бъдат пример за добросъседство и съвместна работа в полза на двата народа.

"С нашето приятелство имаме шанс да направим няколко добри неща – да обединим усилията си в общите инфраструктурни проекти, за подпомагане на тютюнопроизводителите в този регион и за подпомагане на нашите съседи от Балканите да влязат в Европейския съюз", каза българският премиер.

"Този път е символ на нуждата от един общ глас на народите на Балканите, да придвижим с общ глас нашите интереси в новото европейско семейство", посочи Папандреу.

От Регионалната дирекция "Гранична полиция" в Смолян съобщиха, че новият пункт започва работа от днес.

Кметът на Златоград Мирослав Янчев нарече откриването на пункта сбъднатата мечта на родопчани.

"Новият път и ГКПП стават стратегическо място за връзката Бяло море – Златоград – Пампорово, което означава засилен туристически поток от и към двете страни, а оттам и икономическо оживление за целия Смолянски регион.

Бяло море ще ни е само на 100 километра, а за жителите на Пловдив и Кърджали – на около 150 километра", каза Янчев.

 

Той обясни, че за час златоградчани ще могат да стигат до гръцкия град Ксанти, който е на 55 километра, а на час и 15 минути са беломорските плажове.

За гърците пък достъпът до курорта Пампорово ще бъде още по-облекчен, тъй като на час и половина от Златоград е гръцкият град Хрисопули, където има летище, подходящо за чартърни полети от цяла Европа.

Златоград-Ксанти е четвъртият ГКПП на дългата 493 км българо-гръцка граница.

Към 1998 г. функционират само два пункта на общата граница - "Кулата - Промахон" и "Свиленград - Орменион". До 9 септември 1944 г. между двете държави е имало 12 гранични прехода.

През декември 2005 г.  бе открит ГКПП "Илинден - Ексохи", който свързва Гоце Делчев с Драма.

Днес гръцкият премиер съобщи, че скоро предстои отварянето на още един пункт - Кипринос - Ивайловград.


*****
 

В 14 часа гръцки фермери, които са струпали около 300 трактори по пътя към границата с България, блокираха с тежки машини предупредително за два часа граничния пункт Ексохи. Пропускаха се само леки коли.

В събота и неделя протестни действия няма да има. От понеделник обаче всички гранични контролно-пропускателни пунктове между България и Гърция ще бъдат блокирани изцяло, както това се случи и миналата година по същото време. Протестът на земеделците от южната ни съседка е определен като безсрочен и ако се съди по миналогодишната им акция, от двете страни на границата ще се образуват километрични опашки от коли.

Исканията на фермерите са за гарантирани цени на продукцията им и замразяване на дълговете им.

Ден по-рано България изпрати писмо до гръцките власти, в което настоява да се осигури транспортен коридор за българските автомобили заради готвените блокади, иначе ще я атакува пред Европейската комисия за нарушаване на основни свободи, залегнали в регламентите на общността.
 



Тагове:   Пловдив,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13024755
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930