Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.01.2010 09:10 - Служители на СЗО и фармацевтични компании подпалили истерията свински грип
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 701 Коментари: 0 Гласове:
0



След като стана ясно, че пандемията от свински грип A(H1N1) затихва, настана часът на равносметката. Съветът на Европа започна извънредно разследване за влиянието, което е оказала фармацевтичната индустрия върху Световната здравна организация (СЗО). Благодарение на ваксините срещу грипа няколко големи фармацевтични компании си докараха около 10 млрд. долара допълнителни печалби.

Въпросът с истерията около грипа и огромните количества закупени ваксини за милиони долари повдига в своя публикация швейцарският вестник "Трибюн дьо Женев" (Tribune de Genиve).

В четвъртък миналата седмица Швейцарската федерална служба за общественото здраве (OFSP) обяви : "Пандемичната вълна, дължаща се на вируса A(H1N1) вече е към края си в Швейцария". През последната седмица около 7300 души са се обърнали към лекар с грипни оплаквания срещу 10 хиляди седмица по-рано. Според службата около 1.5 милиона швейцарци са били засегнати от вируса в по-лека или по-тежка степен, 528 болни са били хоспитализирани, 94 от тях са били подложени на интензивно лечение. Жертвите от грипа са 16.

Това е. В момента Швейцария е седнала върху запас от 13 милиона дози ваксина, от които много малка част е използвана. Цената на запаса е 84 милиона швейцарски франка само за страната, а пропорцията между запаси и използвани ваксини е същата във всички развити страни като Франция, Германия, Холандия, Испания, САЩ. Сега всеки се опитва да се отърве от излишъците или да разтрогне договорите си с фармацевтичните заводи.

Не е пресилено да се каже, че вече се надига, справедливо или не, разбираема ярост. Съмненията за тайни договорки на Световната здравна организация (СЗО), която обяви пандемия и най-висока степен на тревога, обхващат все повече официални лица и институции. Така Съветът на Европа, който в момента е председателстван от Швейцария, започна разследване за "влиянието на фармацевтичната индустрия върху СЗО".

Пленарната сесия на 18 януари се очаква да бъде изцяло посветена на тази тема.

На 20 януари големите лекарствени производители "Санофи Пастьор" (Sanofi Pasteur), "Новартис" (Novartis), "Глаксо Смит Клайн" (GlaxoSmithKline) и "Бакстер" (Baxter) ще бъдат изслушани от Френския сенат. Руската Дума нареди да бъде извършено разследване "за корупция". Ако се докаже наличие на престъпление, Русия ще поиска да се извърши анкета и в СЗО.

Пожарът бе подпален от члена на здравната комисия към Съвета на Европа - германският лекар и епидемиолог Волфганг Водарг, който не се поколеба да каже: "Това е един от най-големите медицински скандали на века. Фармацевтичните заводи предизвикаха психозата!". Според епидемиолога става дума за нечисти връзки между СЗО и лекарствени компании. Той смята, че "група лица от СЗО е в твърде тесни връзки с фармацевтичната индустрия".

Като доказателство Волфганг Вогарг припомня случая с дългогодишния завеждащ отдела по епидемиология в СЗО, винаги на преден пост по време на пандемията, който "междувременно зае висок пост в "Новартис".

На преден ред идва и проблемът с Групата за европейски научни изследвания върху грипа, който играе ролята на посредник между СЗО и фармацевтичните изследователски центрове. Самата група е щедро финансирана от същите тези компании, които следващата седмица ще бъдат разследвани във Франция.

Двете страни – на обвиняваните и обвиняемите – разменят реплики през медиите. В четвъртък миналата седмица в рамките на месечния преглед на състоянието с пандемията специалният консултант за грипа в СЗО д-р Кейджи Фукуда отхвърли всички обвинения. "Не, ние не преувеличихме опасностите от новия вирус. Не, ние не се ангажирахме да обявим пандемия, само за да се харесаме на фармацевтичните компании. Не, ние не сме се поддали на влияние. Ние предприемаме вътрешни мерки за предотвратяване на конфликта на интереси. Всеки експерт, с когото се консултираме, е длъжен да декларира професионалните и финансовите си интереси".

Волфганг Вогарг не остава длъжен. СЗО най-малкото е под натиск. Всичко напомня за птичия грип през 2005-2006 г., когато големите концерни се ангажираха бързо да произведат ваксина, за да бъде спряно разпространението на болестта. Това породи особени отношения между компаниите и държавите. От една страна концерните се ангажираха да са в готовност, от другата държавите ги увериха, че ще им изкупят цялата продукция. В резултат на този изкривен пазар фармацевтичната индустрия не поемаше никакъв икономически риск.

Според проучване на "Джей Пи Морган" продажбата на ваксини срещу вируса A(H1N1) донесе на "Глаксо", "Новартис", "Санофи" и други допълнителни печалби между 7.5 и 10 милиарда долара.



Тагове:   свински грип,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13041508
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930