Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.01.2010 15:53 - Плугчиева кандидат за вицепрезидент на ЕБВР
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 792 Коментари: 1 Гласове:
0



Депутатът от БСП Меглена Плугчиева кандидатства за поста вицепрезидент на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в лично качество.

Преди ден премиерът Бойко Борисов обяви подкрепата си за бившия вицепремиер в кабинета "Станишев" и остави впечатление, че тя е избор на неговото правителство.  Министър-председателят представи позицията си в контекста на скандала с Румяна Желева и заяви, че подкрепата му за Плугчиева трябва да служи за пример на БСП, които изиграха основна роля в скандала в Брюксел. "Ще се държим като българи", каза тогава Борисов.

Ден след този коментар Плугчиева отхвърли твърденията, че е партийна или правителствена номинацията.

"Премиерът беше информиран лично от мен, благодаря за подкрепата, която получавам на национално ниво“, каза Плугчиева, но обясни, че представителят на България в Съвета на директорите на ЕБВР е Стефка Славова. Славова беше определена за това място с правителствено решение през ноември. Преди нея тази позиция се заемаше от Калин Митрев.

Самата Плугчиева няма да представлява страната, ако заеме вицепрезидентския пост. Процедурата ще приключи след два-три месеца и тогава ще има решение, уточни тя.

Лидерът на СДС Мартин Димитров се постави сам в неудобно положение, показвайки че не познава същността при кандидатстване за заемане на различни постове в международни институции. Димитров директно обяви, че вероятно има сделка за издигането на кандидатурата на Меглена Плугчиева за вицепрезидент на ЕБВР.

"За нас това е неприемливо и необяснимо. Твърдението, че Плугчиева участва в лично качество не е цялата истина", каза Димитров. По думите му тя няма дори и необходимото образование за поста, защото е лесовъд. Той заяви, че подуправителят на БНБ Калин Христов е много по-добра кандидатура за това място.

"Не ми е ясно точно коя част от нейното образование ще бъде полезна в най-голямата европейска финансова институция. Не виждам ползата за България", каза той и припомни, че Плугчиева е била част от проблемите с европейските фондове.

Димитров заяви, че по-големият въпрос е защо Бойко Борисов постфактум подкрепя нейната кандидатура. "Знаем, че тя се подкрепя от президента Първанов", съобщи съпредседателят на Синята коалиция.

Според него подкрепата за Плугчиева е "продължение на странните предложения за назначения на европейско и световно ниво", което не носи престиж на България.




Гласувай:
0



1. bowman - Едни ги търсят други не ...
21.01.2010 18:26
Едни са търсени други не . Някои не рзчитат единствено на политиката, колкото и да е трудно да го приемат някои "Българи"
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13030592
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930