Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01.2010 10:14 - Издирват двама атентатори за ракетната атака в Кандахар
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 444 Коментари: 0 Гласове:
0



Службите за сигурност в огромната база на НАТО край афганистанския град Кандахар, в която в неделя бяхаранени четирима български военни, са ограничили движението и издирват с кучета да откриване на експлозиви двама потенциални атентатори. Информацията идва от военни източници, но е неофициална.

През последните дни като основна заплаха за сигурността на базата бяха посочени атентати с коли-бомби и ракети. Именно с ракета беше извършено нападението.

Трима от четиримата пострадали български рейнджъри при снощната ракетна атака  ще бъдат транспортирани днес в германската болница Ландщул.

Това съобщи министърът на отбраната Николай Младенов. Той посети тази сутрин ранените войници и се запозна със състоянието им. Младенов е на петдневно посещение в Афганистан и визитата в Кандахар беше част от обиколката му в страната. 

Пострадалите са Лъчезар Иванов, Явор Иванов, Александър Александров и Йордан Петков.

Цяла нощ продължиха опитите на медицинските екипи в болница на военната база да спасят живота на един от войниците. В най-добро състояние е Лъчезар Иванов, който още снощи е изписан. Явор Иванов е контактен, докато останалите двама са под упойка.  По думите на Младенов в най-тежко състояние е Александров, но животът му е вън от опасност. На Йордан Петков му предстои още една операция, тъй като има заседнал шрапнел в челюстта. Редник Петков пострада и два дни по-рано, след като сам се постреля със зачисления му пистолет "Макаров". 

Атаката срещу базата на многонационалните сили на НАТО стана малко след 22 ч. на 24 януари. Командването на натовската база, чийто вътрешен периметър се охранява от български контингент, беше предупредено, че се очаква подобно нападение. Информацията за готвената ракетна атака е била събрана от разузнаването чрез местни жители.

Тъй като ракетите могат да се изстрелват чрез часовников механизъм и е достатъчно само да бъдат насочени, за натовските сили беше трудно да ги открият.  По данни на българското командване ракета китайско производство е била изстреляна на по-малко от 3 километра северно от базата.

Военните категорично отричат атаката срещу българския контингент да е провокирана от посещението на военния министър в базата. Техните аргументи са, че този тип 107-мм ракети са на практика неуправляваеми. Те се насочват от талибаните просто към базата и целта е да падне на нейната територия, без значение кого ще уцели.  

По неофициална информация изстреляната ракета е ударила спално помещение на румънската армия, което е било съседно до българския лагер. Разстоянието е около 2 метра. При взрива са ранени трима чужди военнослужещи.

Част от осколките на взривилата се ракета са се разхвърчали и са пробили съседната българска постройка. Двама от пострадалите са били пред вратата на спалното помещение, където са пушили цигари.

Вчера районът на инцидента беше отцепен от военна полиция. Почти цяла нощ военната база беше в повишена бойна готовност, тъй като се очакват 4-5 нови ракетни атаки.

През последните дни сигурността в базата е засилена, тъй като има данни за силна активност на терористите. Това е втората ракетна атака базата този месец. За миналата година са били 48.  

Днес сутринта стана известно, че службите за сигурност издирват и двама атентатори, които са успяли да влязат в периметъра на базата. Почти навсякъде може да се видят патрули с кучета, които проверяват за експлозиви. Придвижването в базата е силно ограничено.

Ден преди атаката на среща с министъра на отбраната, от командването на контингента посочиха като основна заплаха за сигурността на базата именно ракетни атаки и атентати с коли-бомби.

За миналата година е имало 42 случая на импровизирани взривни устройства. Днес военният министър Николай Младенов се срещна отново с контингента, за да разговаря с войниците, които са стресирани след случилото се.  Очаква се по-късно българската делегация да отпътува за София.

Провинция "Кандахар" е столицата на талибаните.Тя е с население 913 хил.души. В града живеят 300 хил. жители. Местните хора казват името му е дадено от Александър Македонски. Летището, което се охранява от българския контингент, е най-голямата база на НАТО. В момента там има 20 хил. военни от над 20 държави. Предстои техният брой да нарасне до 25 хил. души. Задачата на българския контингент е да охранява северозападната част на летището. В момента в базата има над 580 български военни, тъй като се сменят 6-ти със 7-ми контингент


Тагове:   Афганистан,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13030505
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930