Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.01.2010 15:42 - Парламентът прие промените в кабинета на Борисов
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 493 Коментари: 0 Гласове:
1



Със 127 гласа "за" и 69 "против", без "въздържал се" парламентът прие промените в кабинета "Борисов".

Предложените от премиера промени бяха подкрепени от всички гласували депутати от ГЕРБ -95, "Атака" (18) и "Синята коалиция" (14). Против гласуваха присъстващите депутати от БСП - 36, и ДПС - 33. Независимите депутати от РЗС не участваха в гласуването.

Министър на външните работи е Николай Младенов. Министър на отбраната е Аню Ангелов. Двамата положиха клетва.image

Дебатите по предложените от премиера персонални промени бяха изместени от темата за антикризисните мерки на правителството. Тон за това даде председателят на БСП Сергей Станишев, който коментира , че след шестмесечно управление на ГЕРБ финансово-икономическата политика и тази  в здравеопазването дават лоши резултати. Икономическата криза се задълбочава не само заради обективни причини, а и заради липсата на антикризисен план на кабинета, каза Станишев.

Той посочи, че БСП няма да подкрепи предложените персонални промени в кабинета, защото са по принуда от ЕС, резултат от първото голямо фиаско на българското правителство и са пи ар ход за отвличане на общественото внимание от важните въпроси. Станишев допълни, че очаква от премиера да предложи по-широк кръг промени, като разкритикува отново "идеолога на неразумните, неприемливи и авантюристични реформи - финансовият министър Симеон Дянков". Според Станишев в условия на икономическа криза предлаганите промените не отговорят на необходимите корекции, които би трябвало да са в сферите на финансите, на икономическата политика и на здравеопазването.

"Не искам да ви връщам към времето, когато казвахте, че криза няма, а сега твърдите, че се разраства. Приемете, че съм се подвел по вашите думи и не сме подготвили антикризисни мерки", репликира премиерът Бойко Борисов предшественика си. Министър-председателят каза, че може да даде много отговори на БСП и на Станишев, но не е моментът за това при дебатите около промените в правителството. Мога много да ви отговарям за милиардите, изтекли в здравеопазването, защото не направихте реформите, за проспаното време да договорите компенсации за тютюнопроизводителите, за безобразията по магистрала "Люлин", за годините забавяне в строителството на "Дунав мост" 2, посочи Борисов.

В отговор на критиките, че не е мотивирал достатъчно промените в правителството, министър-председателят каза: "Аз обясних, че приемам оставката на Румяна Желева, защото тя не се представи добре и оставането й на поста, щеше да е проблем за България. Тази тежка загуба, която ни причинихте, я дадохме в името на България". Но и до момента не чух от вас г-н Станишев, защо сменихте Овчаров, Петков, Корнелия Нинова, допълни Бойко Борисов.

Премиерът отново отбеляза, че атаката срещу Румяна Желева е била дирижирана от социалистите и нарече техните действия "комплот". Признавам, нанесохте ни успешен удар, добре го направихте, в това отношение нямате равни, заяви Борисов.

Съпредседателят на "Синята коалиция" Иван Костов разкритикува Станишев,  че е посрещнал неподготвен кризата и сега е неуместно да излиза и да прави дебат по тази тема. Костов посочи, че "Синята коалиция" подкрепя кандидатурите на Николай Младенов и Аню Ангелов. Добави обаче, че от новия външен министър очаква да превърне в приоритет номер едно за страната европейската интеграция.

Съпредседателят на десния съюз Мартин Димитров добави, че по проекта "Белене" естественият защитен механизъм за националния интерес  е общата европейска енергийна политика и европейската енергийна стратегия. Освен действия в тази посока, Димитров посочи, че очакват от новия външен министър мерки по отношение на "изобилието от хора от бившата Държавна сигурност в посолствата и министерството". Очакват от Младенов активна роля за връщане на европейските фондове, а от министъра на отбраната Аню Ангелов - най-знаковите заменки и далавери в Министерството на отбраната да бъдат дадени на прокуратурата.

"Синята коалиция" очаква от новия военен министър Аню Ангелов национална стратегия за сигурността, в чието разработване той да бъде основен участник, както и нова военна доктрина и нов план за модернизация на армията, в който да бъде заложена петгодишна програма за финансирането му. Да е ясно откъде идват парите, а не кой откъде минал и оставил я "Корвета" , я "Спартан", каза Костов


Тагове:   кабинет борисов,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13032662
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930