Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2010 09:19 - Още за продажбата на bTV
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1317 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 28.01.2010 10:15


Труд: Купуват Би Ти Ви с украински пари

Американската компания СМЕ купува у нас, а продава в Украйна. Само преди седмица медийната групировка обяви, че се е договорила с олигарха Игор Коломойски да му продаде двата си тамошни тв канала срещу 300 млн. долара. Коломойски е и директор и акционер в СМЕ. През 2008 г. неговите активи бяха оценени на 11,4 млрд. долара. Преди време той нашумя с репликата си: “Животът е като супермаркет. Можеш да вземеш каквото си искаш, но накрая винаги стигаш до касата.”

От СМЕ обясниха, че ще използват средствата от продажбите в Украйна, за да развият електронни медии и интернет продукти в други страни. Предполага се, че става дума за българския пазар и така доларите от Украйна ще отидат в Австралия при Рупърт Мърдок.

Още повече че късно във вторник агенция Ройтерс съобщи, че компанията е на финалната фаза за купуване на Би Ти Ви за 500 млн. евро. Информацията на агенцията е от “източник, запознат с въпроса и близък до преговорите”. Според източници на “Труд” сделката ще бъде приключена следващата седмица.

Ако това стане, Мърдок ще се оттегли от бизнеса си в България, защото заедно с Би Ти Ви ще бъдат продадени и нейните “дъщери” - кабелните канали Би Ти Ви комеди и Би Ти Ви синема. В договорката били включени и 5 радиа, сред които Енджой и Джаз ФМ, научи още “Труд”.

Въпросът е какво ще се случи след това. От доста време текат слухове, че когато Би Ти Ви мине под шапката на СМЕ, ще има преливане на кадри между нея и Про.бг. За това няма официално потвърждение.

Преди месец в интервю за чешко списание Петер Дворжак, генерален директор на чешката TV Nova, собственост на СМЕ, обяви, че компанията “е готова да се слее с всеки от конкурентите си при взаимноизгодни условия или като алтернатива - да продаде бизнеса си в България”.

Вчера и от Би Ти Ви, и от Про.бг обаче отказаха коментар.

У нас CME освен Про.бг притежава и спортната Ринг.бг. Компанията купи двете медии през 2008 за 172 млн. долара. CME има електронни медии и в Хърватия, Чехия, Румъния, Словакия и Словения.

Красимир Гергов се закани на "Труд": Ще ви дам на “Господари на ефира”

Това не е вярно. Ще ви дам на “Господари на ефира”. Това ни се закани вчера Красимир Гергов, консултант на Би Ти Ви, запитан от репортер на “Труд” за повече подробности около продажбата на телевизията.

По думите му собственикът на Би Ти Ви е публична компания и когато медията бъде продадена, това ще бъде обявено официално.

Вин Дизел и сапунки вдигат рейтинга й

Общо 47 позиции в Топ 50 за миналата година са заети от продукции на Би Ти Ви, показват данни на агенция ТНС/тв План, изпратени вчера от телевизията.

“Пробойните” в класацията са само за БНТ.

Първото място в зрителските сърца за 2009 година е заел Вин Дизел като “Умиротворителят”. Екшън комедията е била гледана от над 1,645 млн. души.

Средно около 1,5 млн. зрители са приковавали пред екрана на Би Ти Ви турските сериали “Листопад” и “Перла”. В челните позиции се нареждат и продукции като “Сървайвър: Карибите”, “Денсинг старс 2” и “Мюзик айдъл 3”.

Държавната телевизия е успяла да класира в Топ 50 футболните срещи България - Ирландия (на 29-а позиция) и България - Черна гора (34-а), а на 35-о място е изданието на “Шоуто на Канала”, привлякло малко над 1 млн. зрители.

Хората на Мърдок: Без коментар

“Без коментар”, бе отговарът и на Алис Макандрю, шефката на отдел “Корпоративна комуникация за Европа и Азия” към “Нюз корпорейшън”. “Труд” се свърза с нея вчера по телефона в Лондон. Макандрю обаче категорично отказа да говори по развитието на сделката за Би Ти Ви.

Продажбата на телевизията обаче все още не е факт и няма краен срок за финализирането й, научи и втора версия “Труд” от добре осведомен източник. Според него настоящите собственици търсели най-подходящия купувач за медията, като все още не са се спрели на нито една компания конкретно.

Телевизията нямало да бъде продавана на части, твърди още нашият източник. В пакета щели да влязат още Би Ти Ви Комеди и Би Ти Ви Синема. /Труд


24 часа: Продадат ли bTV, може да сменят името й

“Ще има сделка за bTV, когато парите, които чака Мърдок, и тези, които дава Лаудер, се срещнат някъде. И срещата трябва да е по-близо до предложението на купувача”, каза отлично запознат източник с преговорите от страна на компанията “Сентръл юропиън медия ентърпрайзис” (СМЕ). Очаква се тя да погълне най-гледаната телевизия у нас.

Сделката е пред приключване, съобщи оня ден Ройтерс, без да назовава откъде има информацията. Но пък спомена сума - продажбата ще е за 500 млн. евро.

В медийните среди и особено сред конкурентните телевизии продажбата на bTV е най-обсъжданото нещо, като всички са убедени, че тя вече се е случила и ще бъде обявена тези дни или в началото на февруари. Дори в Комисията за регулиране на съобщенията са чули за нея и чакат да пристигнат документи за прехвърляне на лиценза.

“Няма да е скоро”, твърди обаче медийният консултант на bTV Красимир Гергов.

“Сделките се управляват от корпоративното ниво и централата на СМЕ. Ние сме на работно ниво. Информацията се дава от официалния говорител на СМЕ. В която и държава да попитате за сделките на компанията, ще ви насочат към него”, каза шефът на ПРО.БГ Огнян Димов. Медията е собственост на СМЕ от 2008 г.

И преди 5 месеца продаваха телевизията на Мърдок.

Подобни и подробни информации за предстоящата и абсолютно сигурна продажба на bTV, която отивала в ръцете на румънците от СМЕ, имаше и тогава. “До дни подписват”, твърдяха близки до ръководството на ПРО.БГ. По същото време в София пристигна президентът и главен изпълнителен директор на СМЕ Адриан Сърбу за промоцията на новата програмна схема на ПРО.БГ. На тържеството имаше хора, които го сочеха и казваха: “Ето го новия собственик на bTV”.

Собственикът в действителност е американският бизнесмен Роналд Лаудер, но той не се занимава пряко с телевизиите си. Има ръководна група в Румъния, а центърът на медийната му компания е в Прага. Преди е била базирана в Лондон, но там им става много скъпо, затова се преместват. Лаудер имал и други бизнес интереси, сред които били енергоснабдяване и нефт от Румъния, твърдят запознати.

Видя се обаче, че преди 5 месеца кризата изигра номер на двете медийни групировки.

Към днешна дата Рупърт Мърдок е искал 800 млн. евро, за да даде bTV, двата канала bTV Comedy и bTV Cinema, както и двата канала на дъщерната си фирма “Фокс интернешънъл ченълс” - “Фокс лайф” и “Фокс крайм”. Имало е вероятност към сделката да бъде включена и телевизията на “Нюз корпорейшън” в Латвия, но това май няма да се случи.

Да, но Роналд Лаудер давал малко над 300 млн. евро. За същата сума, но в долари компанията му СМЕ продаде миналата седмица дяловете си в украинските тв канали “Студио 11” и “Кино”. С тези пари магнатът вероятно ще финансира сделката си с “Нюз корпорейшън”, като добави и още малко отгоре.

Когато огромната пропаст между двете суми намалее значително, тогава се очаква да бъде обявена и сделката.

Беше време, когато за bTV се искаха 1,2 млрд. евро.

Такива бяха намеренията на собствениците, след като Нова тв успя да се продаде за 620 млн. евро през пролетта на 2008 г. на шведите от “Модърн таймс груп”. Месец след нея “ Сентръл юропиън медия ентърпрайсиз” на Лаудер купи ефирната ТВ2 и кабелната спортна “Ринг тв” за 172 млн. долара. Скоро след това ги преименува на ПРО.БГ и Ринг.бг.

Ако се спазарят за bTV, е много вероятно името й също да бъде променено - нищо чудно на ПРО bTV. “У нас имат и радио ПРО ФМ, а и в чужбина всичко им е ПРО - все така са наименовани медиите на групировката”, каза запознат.

Истината е, че Рупърт Мърдок продава всичко, което има като медии в Източна Европа. Съвсем скоро гръцката “Антена”, която преди MTG притежаваше Нова тв, е купила “Фокс” в Сърбия. Между другото собственикът

Минос Кирияку изобщо не бива да бъде забравян като играч на медийния пазар у нас. Той не трябва да се намесва в него според клауза в договора на компанията му до 31 юли. След това е много вероятно гръцката групировка да прояви интерес към някоя от съществуващите телевизии. За момента тя е с най-голяма парична печалба от България след продажбата на Нова тв.

Кой ще оглави bTV?

Въпросът може да звучи прибързано, но не е така за хората, които кандидатстват за мястото. Дори и да бъде продадена телевизията, сегашната й шефка Вики Политова, която заема поста генерален директор, е с най-големи шансове да продължи да я управлява. Рейтингите и печалбите на bTV - 62,4 млн. лева за 2008 г., са изцяло в нейна полза.

Другата вероятност била да я замести румънец.

Споменава се и трето име. Дали е случайно съвпадение, или ново назначение, но бившият шеф на Нова тв Павел Станчев отново е в България. Той си тръгна от медията с идването на шведските собственици и стана началник на турския канал “Д” в Румъния. На 11 януари тази година е обявил напускането си и сега е тук. “Започвам нещо ново, пак е свързано с телевизия, но още не мога да коментирам”, каза Станчев. Някои медийни експерти подозират, че той може да оглави bTV.

2 варианта за ПРО.БГ - става женска или мъжка

Собствениците на ПРО.БГ са напълно наясно, че е нереално четвърта национална политематична телевизия в България да печели много. bTV, Нова тв и БНТ са напълно достатъчни.

Придобият ли bTV, жертвата ще бъде дадена от ПРО.БГ. Тя може би ще стане специализиран мъжки канал - с новини и много спорт, тъй като телевизията купи българското футболно първенство за 5 години напред. Договорът я задължава да изплаща на БФС всяка година по 10 млн. лева.

Има и друг вариант - телевизията да се ориентира към женската аудитория. Пак ще запази новините, които се разрастват все повече. Скоро сутрешният блок, който е предимно новинарски, ще се увеличи до 3 часа на живо. Другото програмно време ще се запълни със сериали и предавания за домакините. Така спортът ще остане по Ринг.бг.

И от лагера на Нова тв не стоят безучастни. Там усилено се обсъжда възможността медията да пусне още един канал - изцяло спортен. Сега спортът върви по “Диема” и “Диема 2”, но те излъчват още филми и сериали. /24 часа



Тагове:   още,   труд,   bTV,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13034140
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930