Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.01.2010 22:16 - Продават се фабрики и хотели за 35 млн. лв.
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1182 Коментари: 0 Гласове:
1



Промишлени имоти за над 31 млн. лв. и малки хотели за 4.8 млн. лв. продават частните съдебни изпълнители, сочи справка в регистъра на гилдията www.sales.bcpea.org. Най-скъпият имот е в индустриалната зона на Бургас. Парцелът е над 76 хил. кв.м, към него има и цехове, складове, леярна, парокотелна централа.

Те са собственост на "Метални изделия" АД, което ги е ипотекирало в полза на Юробанк И Еф Джи през 2005 г. Имотът не може да се продаде вече половин година. Първоначално цената, от която трябваше да започне наддаването, беше 30 млн. лв., а сега е паднала на 21 млн. лв. По закон цената, от която започва наддаването, е 75% от пазарната стойност. Това означава, че пазарната оценка на този парцел през август 2009 г. е била 40 млн. лв.

На продан за 2.7 млн. лв. е изнесена и текстилна фабрика в Габрово, собственик на "Мартело трикел". Заради дълг към Уникредит Булбанк предприятието се продава, като имотът е над 13 хил. кв.м и в него има 5 промишлени сгради. С начална цена от 1.7 млн. лв. се продават имоти на фабриката за амбалаж, тапи и капачки "Артглас" в Асеновград.

От сайта на фирмата става ясно, че през 2008 г. тя е инвестирала в нови машини и е получила два сертификата за качество. На публичен търг са изнесени и сгради и парцели за 1.2 млн. лв. на друг производител на опаковки - "Присое", във великотърновското с. Присово.  

Заради дълг на производителя на вина и ракии "Владимир дистилърс къмпани" към Инвестбанк съдебен изпълнител от Силистра подава 30 дка промишлен имот на дружеството. В него има 30 сгради и складове и цената, от която ще започне наддаването, е 1.5 млн. лв. Останалите имоти, изнесени на публична продан, са на производители на храни, текстил, строителен, дървен и посадъчен материал.

Частните изпълнители трябва да продадат и седем малки хотела в Балчик, Черноморец, Бяла, Твърдица, Гюльовица и Ясна поляна. Най-скъпият и големият сред тях е комплекс в Бяла, който е в груб строеж. Търгът за него ще започне от 1.5 млн. лв. В Балчик се продават две вили за близо 1 млн. лв., собственост на гражданин. Частният хотел "Свилена" в Черноморец пък е оценен под 300 хил. лв. 

БЛИЦ

Георги Дичев, шеф на Камарата на частните съдебни изпълнители: Купувачите чакат още по-ниски цени

Има ли интерес към публичните продажби?
- Интересът се повиши откакто действа сайтът, на който обявяваме продажбите, но той не може да промени пазарната конюнктура. Купувачите явно чакат още по-ниски цени на имотите. За фабриките и хотелите трябват инвеститори, а всички знаем, че в момента в България не идват нови. Вървят евтините апартаменти от 50 хил. до 70 хил. лв.

Колко от изпълнителните дела са на банки, които продават имущество на длъжниците си?
- Около половината от делата са на банки, но повечето са за потребителски кредити, лизинг. Тези за ипотечни кредити са много малък процент. Прави впечатление, че банките са много предпазливи, преди да изкарат имот за публична продан, те нямат за цел да правят това. Освен това цените на имотите се сринаха и тези, на които биха се продали сега, няма да покрият ипотечния заем.

За 2009 г. отчитате рекордно ниска събираемост. Каква е причината?
- Кризата е реална и силна и се усеща не само при събирането на междуфирмените вземания, но и при тези на гражданите. Много хора останаха без работа, на други заплатите им бяха намалени и при тази голяма задлъжнялост на домакинствата те първо гледат да изхранят семействата си, а не да погасяват кредити.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13046544
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930