Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.02.2010 18:46 - Проверяват ЮЗУ, УНСС и СА за корупция
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1600 Коментари: 0 Гласове:
2



Няма законодателен акт, който да ми позволява да сменя ректора на университета в Свищов.

Това коментира министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов на заседание на Антикорупционната комисия в 41-то НС.

В комисията са постъпили все още непроверени сигнали за наличие на корупция в три висши учебни заведения – Югозападния университет "Неофит Рилски", УНСС и Стопанската академия в Свищов.

Нарушенията са различни – от злоупотреби с обществени поръчки до нарушения при провеждане на изпити, вписване на оценките в протоколите, незаконно обогатяване на служителите на вузовете и преподавателите и др.

Тези три примера са в полезрението на министерството, посочи Игнатов. Той информира, че вече е провел разговори с главния прокурор Борис Велчев и прокуратурата е започнала проверки във висшите училища.

От комисията за борба с корупцията и образователното министерство (МОМН) ще насочат дейността си към разкриване на фалшивите дипломи.

Все още в УНСС тече проверка по скандала с Петкан Илиев.

По отношение на ситуацията в Академията в Свищов министърът на образованието заяви, че това е едва ли не емблема за разпада на висшето образование в България.

Игнатов призна, че темата за корупцията във висшите училища е много болезнена.

Съществува проблем и с незаконното прехвърляне на студенти от чуждестранни университети.

Наши студенти, които искат да продължат образованието си в български вузове трябва да заплащат по няколко хиляди лева, тъй като се смятат за чуждестранни.

Най-често влизат с дарения, като за медицинските науки заплащат по 6 хил. лв за чужди студенти и 3 хил. лв. за българи.

Това също води до корупция, защото университетите създават около себе си търговски дружества, които се занимават с тези дарения.

Поради автономията на университетите у нас, каквито и нарушения да се установят, МОМН има право само да състави протокол с препоръка.

С новия закон за висшето образование министерството ще се опита да заложи на разграничение на академичната от финансово-стопанката дейност.

За да се спре корупцията, трябва да се въведе както текущо, така и външно оценяване, смята Игнатов.

По случая с Петкан Илиев в УНСС има образувано досъдебно производство. На две лица са повдигнати обвинения. По корупционния казус в Стопанската академия също е образувано производство.

Само в прокуратурата във Велико Търново има 15 досъдебни производства, като две от тях са за дипломи за висше образование.

Игнатов се оплака, че няма как да бъде противодействано на разкриването на нелегитимни университети.

В същото време съществува опасност България да бъде осъдена за това, че не признава дипломите на други университети, които са легитимни извън страната.

Има и друга категория – гаражни университети, като Киевски, Московски, които се регистрират като търговски дружества. Те дори не са филиали на истинските учебни заведения.

От комисията се ангажираха да подпомогнат законодателните промени. Проблемите на МОМН не спират до тук.

В момента у нас филиали на чужди университети се регистрират като фирми подобно на центровете за езиково обучение.

Тъй като не са акредитирани, издадените от тях дипломи не се одобряват.



Тагове:   образование,   унсс,   ВУЗ,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13034140
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930