Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.02.2010 12:53 - Олимпийските игри във Ванкувър започнаха
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1042 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 13.02.2010 12:55


В 04:00 часа българско време във Ванкувър започна тържествената церемония по откриването на ХХI-та зимна Олимпиада.

Стартът на церемонията даде главозамайващия скок на канадски сноубордист през един от петте олимпийски кръга.

Беше изпълнена мелодията на „Огън на върха“ на композитора Дейвид Пиърс, състояща се от мотиви от английския и канадския химн.

Осем офицери от канадската кралска конна полиция внесоха на закрития стадион "Бритиш Кълъмбия Плейс" знамето на страната-домакин на игрите.

Участниците в Олимпиадата и 60-те хиляди зрители приветстваха бурно вождовете на четирите индиански племена, на чиято територия са построени спортните обекти.

Коренните жители изпълниха национален танц около четири 20-метрови тотемни фигури от лед, които се издигнаха по средата на стадиона пред очите на зрителите.

16-годишната изгряваща звезда на канадския джаз, потомка на емигранти от Полша, Ники Ленофски изпълни канадския химн. След това започна парада на националните отбори на страните-участнички, които по традицията излизаха по азбучен ред.

Първи бяха естествено гърците, които имат тази чест като основатели на олимпийското движение.

Националният флаг на България бе развят от Александра Жекова. Родената през 1987 година сноубордистка е най-голямата ни надежда за медал.

България в крайна сметка ще участва на Олимпиадата с 19 състезателя, след като сноубордистът Иван Ранчев получи "зелена светлина" да участва на Олимпийските игри във Ванкувър.

Страната ни е оставила своя белег в историята на най-авторитетната зимна надпревара. Биатлонистката Екатерина Дафовска грабна изненадващо златото в Нагано през февруари 1998 година в дисциплината 15 километра индивидуално. До този момент България имаше само бронзово отличие, спечелено от Иван Лебанов на провелите се в Лейк Плесид Зимни Олимпийски игри през 1980 година.

Грузинските спортисти излязоха на стадиона с черни ленти в знак на траур заради нелепата гибел в навечерието на откриването на игрите на 21-годишния състезател по шейна Нодар Кумариташвили. Целият стадион почете паметта на спортиста.

След приключването на парада на националните отбори на сцената излязоха Браян Адамс и Нели Фортадо, последвани от празничната програма с участие на артисти.

Президентът на Международния олимпийски комитет /МОК/ Жак Рох благодари в своето приветствие на страната-домакин на игрите за гостоприемството. 

„Ние отново сме в Канада, за трети път в историята на Олимпийските игри. След Монреал и Калгари дойде реда на западното крайбрежие на Канада да приеме Олимпийските игри. Благодаря на Канада за предаността към олимпийските идеи, на властите на страната и провинция Британска Колумбия, на четирите коренни народа, на приятелите в Олимпийския комитет на Ванкувър, които 7 години се готвеха за това, на хилядите доброволци и техния ентусиазъм“, каза Рох.

„Днес Олимпийските игри са повече от спортно състезание, те събират заедно представителите на 82 страни. Нашият свят се нуждае от мир, братство, търпимост. Нека Олимпиадата през 2010 година премине в духа на олимпийските ценности.

Придайте на тези игри чувството за вълшебство, което ние всички очакваме. Вие служите за пример на младите хора от цял свят. Няма място за безотговорност, кажете „не“ на допинга и безчестието“, допълни президентът на МОК.

След изказването беше изпълнен олимпийския химн, след което спортистите положиха клетва. От името на спортистите клетвата даде канадската хокеистка Хейли Уикенхайзер, която от името на всички участници в игрите обеща да се състезава честно. От името на съдиите клетвата положи Мишел Веро.

Генерал-губернаторът на Канада Мишел Жан от Хаити даде и официалния старт на дните на олимпийските игри точно в 6:30 българско време.

Дългоочакваният момент с внасянето на огъня на стадиона се забави, тъй като церемонията продължи 30 минути повече от плануваното. Рик Хенсен внесе огъня и го предаде на Катриона Люмен Дюмен. Тя запали факлата, носена от Стив Ненсъл, който от своя страна предаде щафетата на Ненси Грийн. Тя стигна до последния факлоносец Уейн Грецки. Тъкмо в този миг сцената започна да се разтваря и се сформира гигантски жертвеник, който пламна, а секунди след това традиционните фойерверки огряха небето.

2500 спортисти, сред които големите звезди Линдзи Вон, Яромир Ягър, Евгени Плюшченко и Оле Ейнар Бьорндален, ще са господарите на ефира в цял свят през следващите 17 дни на Олимпиадата. Игрите се завръщат в Северна Америка точно осем години след Олимпиадата в Солт Лейк Сити.

Ще бъдат излъчени новите олимпийски шампиони в 15 спорта. Своите нови крале чакат дисциплините биатлон, бобслей, бързо пързаляне с кънки, кърлинг, северна комбинация, скелетон, ски алпийски дисциплини, ски бягане, ски свободен стил, ски скокове, сноуборд, спортни шейни, фигурно пързаляне, хокей на лед и шорттрек. В зимните центрове Сайпръс и Уистлър представители на рекордните 82 държави ще се борят за разпределението на 86 комплекта медали.

Очаква се церемонията по откриване на Олимпиадата да бъде наблюдавано от 3 милиарда зрители. Канадското правителство очаква зимната Олимпиада да струва 730 милиона долара, а приходите от нея да бъдат 3,8 милиарда долара. Преди финансовата криза прогнозираните приходи бяха 9,5 милиарда долара.


Церемония по откриването на ХХІ Зимни олимпийски игри: Мултимедия
  ТУК


Източник: Вести.бг




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12996596
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031