Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.02.2010 21:35 - Спорният интерфейс отново предложен
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 511 Коментари: 0 Гласове:
1



Оспорваният интерфейс от много граждански организации в промените в закона за електронните съобщения отново е предложен и гласуван във вътрешната парламентарна комисия миналата седмица, но без да се назовава директно, и е преместен в друга точка на законопроекта.

Това съобщи членът на гражданската организация „Електронна граница“ Делян Делчев на специален брифинг, организиран от депутати от Коалиция за България.

Терминът „интерфейс“ е заменен в текста на законопроекта с пояснението „Система от мониторинг център и други входно-изходни програмно технически средства“.

На практика се запазва достъпа до данните на гражданите, може да се проследява по мобилните телефони, кой с кого говори, къде се намира, как се придвижва.

Това надхвърля изискванията на европейската директива и ако текстът влезе в сила през пленарна зала, означава, че тази информация може да бъде събирана без сериозни основания, поясни експертът.

„Създава се калпав закон, а калпавият закон създава престъпления“, подчерта той.

От гражданската организация не са против, престъпниците да бъдат преследвани и наказвани, но са против гражданите да бъдат третирани като престъпници, и ако законът бъде приет в този си вид, ще се предоставят възможности за злоупотреби, и нарушаване на човешките права.

Всички телекомуникационни оператори биха попаднали под действието на този закон, вкл. когато започнат да предлагат масово интерактивни услуги. Според Делчев целта на тези текстове е проследяване на данни от мобилните телефони. Той каза също че всички мобилни оператори и сега имат системи за подслушване, че те не са забранени, но могат да се използват само съгласно закона за специалните разузнавателни средства.

От „Електронна граница“, както и и от други граждански организации ще информират за скандалните текстове ЕК и европейската общност. Техният представител напомни, че в Румъния подобен текст е бил отхвърлен от Конституционният съд, а в Германият текат съдебни спорове за аналогични текстове. От гражданската организация се надяват да вкарат тези текстове в Конституционния съд, ако бъдат приети.

Направиха уговорката, че съпротивата им няма политическа окраска, а само граждански интерес и те ще лобират сред български депутати, сред политически партии, пред омбудсмана и пред европейските партньори, тези злополучни тестове да отпаднат. /БГНЕС



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13031931
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930