Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.03.2010 14:49 - Юзеир Юзеиров пред "Всеки ден": Не признавам Трети март*
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 2552 Коментари: 4 Гласове:
1

Последна промяна: 03.03.2010 14:51


Не празнувам Трети март, не признавам този празник. Ще се кандидатирам за президент, а брат ми Али ще ми е вицепрезидент. България трябва да стане федеративна република и тогава ще върнем старото турско име на Търговище – Ески Джумая. “Аз съм българче” няма място в училище, иначе да учим и “Аз съм турче”. Против съм смесените бракове, доказано е, че са вредни. В България се извършва геноцид над турците – същият като Арменския геноцид в Турция. Горд съм, че съм наследник на най-великата империя в света – Османската.

Тези откровения принадлежат на един от скандалните братя Юзеирови – Юзеир, който въпреки белгийското си гражданство, претендира за овладяване на българската държава. Наскоро той обяви, че ще създава нова партия с абревиатура ОТОМАН. В нея включил и по един източноправославен християнин, католик, арменец и … кришнар, за да може да я регистрира. Ако не му я признаят обаче, вече е подготвил документи за трета. И с нея ще атакува съда. Ще пробва, докато си направи партия. Обича да ходи с фес, допълнен с френски костюм и английски чепици.


image


Г-н Юзеиров, ще празнувате ли утре (б.а. - днес)?

Какво да празнувам?

Трети март, националният празник на България.

Не, аз не го празнувам. Дори не го признавам за национален празник. Това не може да бъде празник – една държава да празнува освобождението от друга държава. Всичко друго, но не и точно това. Досега беше Девети септември, преди това беше друго. Всяка правителство променя националния празник.

Пак не разбрах, защо няма да отбележите националния празник?

Да ви кажа, в Белгия празнуваме на втори юли, мисля, че беше, националната независимост. Защо не празнуваме националната независимост? Защо празнуваме освобождението от отоманско иго? Защо не празнуваме някой друг празник?

Какво се случва с новата партия ОТОМАН, за чието предстоящо учредяване научихме вчера? Да припомним на читателите, че това име е абревиатура на Обединение за толерантност, отговорност, морал и алтернативен напредък.

Да, ние работим по въпроса. Обявили сме учредителната декларация на Инициативния комитет. Тя излезе във в. “Дума” на 24 февруари.

Защо точно във в. “Дума”?

Ами другите отказаха.

Платихте ли си за публикацията?

Разбира се, има си такси.

Защо опитвате с нова партия, след като имате горчивия опит с нерегестрирания Мюсюлмандемократичен съюз?

Не, това не е опит. Това е ефективно изградена партия, която е учредена на учредително събрание (говори за Мюсюлмандемократичния съюз – б .а.), но понеже премиерът, президентът и водещи лица в страната се изявиха предварително, че е противоконституционна и не очакваме регистрация (за нея, МДС – б.а.) от съдебните органи в страната, понеже направо им заповядаха – не я регистрирайте. А и СГС протаква нещата, търси малки проблеми, пропуски. Затова решихме да създадем втора организация, която да бъде по-либерална, по-отворена за общностите, за етносите и избрахме това име – Обединение. В нея има представители на различни религии и етнически групи.

Какво означава, че ще бъде по-отворена и либерална? Бяхте афиширали Мюсюлмандемократичния съюз като “сдружение на личности, приели морално-етичните норми на исляма”. Вече не ги ли приемате?

Точно това притесни нашите граждани, сънародниците от други религии и етноси и те казаха, че това е точно мюсюлманска партия. Затова точно тази дума “ислям” я няма сега, вече има толерантност, отговорност, алтернатива. Тях ги сложихме на нейно място, но по принцип уставът ни е същият.

Защо си избрахте Мендерес Кунгюн за партньор?

Кой е казал, че сме съдружници с Мендерес Кунгюн?

Той съобщи за новата партия пред БНР, оттам изтече информацията.

Това е негово твърдение. Той не фигурира в учредителната декларация, няма го дори сред нашите членове. Дори не е в Инициативния комитет. Абсолютно няма никакво участие.

А кой участва във вашата нова организация?

Ние сме учредителите – аз съм учредител № 1, брат ми е учредител № 2. В Инициативния комитет са майка ми, сестра ми, наши съмишленици, хора, тясно свързани с нашата идея.

Тя тази партия малко семейна ми се струва… Само роднини ли сте в нея?

Не, имаме и чужди хора в нея, но ние сме първите, ние сме инициаторите. Около първите 15 човека са наши много близки съратници – роднини.

Колко общо са учредителите?

51.

Има ли между тях етнически българин, евреин, арменец?

Да. Имаме един българин, един евреин, един Харе Кришна. Аз даже не я познавам тази религия.

И кришнар сте си взели.

Да, имаме кришнар, католик и източноправославен. По един са, но имаме. Те са в тези 51 човека. А вече имаме към 600 членове, подали декларация и заявление. Вече там абсолютно не поставяме расова, полова или религиозна принадлежност. Там вече не можем да кажем какви са тези 600 човека – дали са евреи, дали са мюсюлмани или християни. Просто това е декларация, в която заявяват, че искат да са членове на ОТОМАН.

Самото име на партията също навява определени асоциации.

Всеки каквото иска. Ние събрахме тези думи и се получи така.

Не е търсено нарочно името, а случайно се получила точно тази абревиатура?

Да. Нас ни интересуваше думата Обединение, защото България е многонационална държава, ние сме един букет от нации, етноси и религиозни представители. Толерантността е много важна.

Не се ли притеснявате, че ОТОМАН може да последва съдбата на Мюсюлмандемократичния съюз?

Притесняваме се, затова сме готови с трета партия. Паралелно подготвяме документите за трета партия.

Айде… Колко партии ще направите, г-н Юзеиров?

Докато регистрираме партия.

Коя е третата?

Нека да остане за момента в тайна. Сега готвим ОТОМАН. При отказ, веднага регистрираме третата.

Преди време пред “Всеки ден” бяхте казал, че ако не се регистрира МДС, ще създадете партия на антихристите. Натам ли сте тръгнали?

Не, това беше шега.

Като гледам с какво темпо работите, хич не ми изглежда шега. Защо ви трябва партия?

Абсолютно. Искаме да се кандидатираме за президентските избори.

А!

И имаме вече кандидат за президент и за вицепрезидент.

Кои са тези хора?

Юзеир Юзеиров е кандидат за президент.

Вие? А брат ви Али сигурно е вицепрезидентът?

Аз съм кандидат за президент, а брат ми е кандидат за вицепрезидент.

Доста сериозно намерение.

Разбира се.

Да нямате проблем с гражданството? Нали знаете, че именно това препъна няколко кандидати за държавен глава – Георги Пирински бе принуден да се оттегли, плахата заявка на Сергей Станишев също бе посрещната на нож, понеже не е роден в България?

Значи, аз съм гражданин на европейска държава, това не е проблем. Аз съм гражданин на Кралство Белгия.

Проблем е. Особено ако и в момента сте гражданин на Кралство Белгия?

Да. Ако е проблем, ще се дистанцирам от белгийското гражданство, но ще се кандидатирам на следващите президентски избори в Република България.

А на местните избори ще участвате ли?

Разбира се, разбира се. Президентските избори ще бъдат барометърът на нашата идея – доколко е узряло обществото да ни приеме и доколко симпатизанти имаме.

Я виж ти! А Мендерес Кунгюн не искате да го каните. Не разбирам защо, не го ли харесвате?

Аз не го познавам този човек. Този човек изникна в Славяново от мъглата, от нищото. И ни обвини в какво ли не. Между другото с него съм си писал само по форумите и му стиснах ръката за първи път в Славяново, на подиума. И го поканих - заповядай, той каза – не, отказа и изписа след това една камара глупости.

А Адем Кенан ще го поканите ли при вас?

Адем Кенан? Кой е той?

И той искаше да прави партия и наричаше българите “изроди”.

Не го познавам, нивга не съм чувал за него. Чух, че имало някакъв Адем и го свързаха с моя приятел от Белгия, който е член на Контролната комисия на МДС – Адем Хайрула, и се опитаха да направят някакви асоциации с него. Но този човек не го познавам. А, сега си спомних за някакъв луд човек, развявал знаме, обявявал роби някакви. За този ли става въпрос?

Да, за същия.

О, не абсолютно не може да се говори за такива неща.

Какво стана с проверката на ДАНС срещу вас? Териториалната дирекция на ДАНС в Търговище разследваше законността на земя, купена от вас и брат ви Али. Ставаше дума за хиляда декара в районите на Търговище, Горна Оряховица и Велико Търново, твърдеше, че средствата за закупените земи са предоставени чрез договори за заеми от физически лица, предимно от Белгия за над 100 хиляди лева. И данните трябваше да бъдат предоставени на прокуратурата.

Да, всичко приключи, всичко е доказано.

Как приключи, какво стана?

Еми, изкараха една сума да доплатим, едни такси, които сме пропуснали да платим. И сега ще ги платим и това е.

В какъв размер е тази сума?

98 000 лева мисля, че беше таксата, която … Не, това не е такса. Точният термин мисля, че беше неплатени данъци.

Сумата никак не е малка.

Еми сега, искам да знаете, че ние не сме счетоводители, които се подписват на трицифрена сума всеки месец.

Т.е. вие имате стабилни доходи, заможни сте?

Разбира се. Ние сме международни бизнесмени, госпожо. Ние имаме бизнес в три континента.

Доколкото знам, един от вас търгува с климатици, а другият - с пилета за африкански държави.

Да, брат ми търгува с климатици за Китай, а аз търгувам с пилета в Африка. А имаме централен офис в Белгия, имаме и филиал в Ротердам.

Чу се, че пилетата са с изтекъл срок на годност.

Не, това не е така. Това са някакви измислици. Това са пилета, които са субсидирани от ЕС и са носачки. И тези носачки не могат да се върнат обратно в страни-членки на ЕС и трябва да напуснат Евросъюза.

Появи се информация, че са ви видели с фес пред РПУ-Търговище вчера.

Да, имам снимка.

Е, защо сте бил с фес пред РПУ-Търговище? Арестували ли са ви? Или просто така се разхождате.

Поискаха ни да ни запознаят с материалите по обвинение в хулиганство.

Какво хулиганство?

Ами те казаха, че учредяването на МДС е било акт на хулиганство. И аз отидох там с феса си. Това е хубав фес. В тон с костюма ми, с вратовръзката ми. Имам снимка в Кърджали сербест форум, там съм я качил. Аз пиша в него форум.

А защо избрахте да си сложите фес?

В тон с костюма ми е. Това е много хубава шапка. Аз бях с френски обувки и английско сако.

Космополитна личност.

Ама разбира се.

Откъде си купихте феса?

От Истанбул.

Като си говорим за писане по форуми, четох ваши признания. Вие казвате: “Аз като потомък и представител на най-голямата империя, съществувала някога под слънцето, а именно Османската… мисля, че днес моят народ е нападнат от многоброен и много опасен враг, който от години иска нашето унищожение…”. Какво точно ви застрашава?

Аз съм такъв, аз съм потомък на тези хора. Не съм застрашен, аз лично не, но етносът ми, моите съратници са. Аз съм сигурен отвсякъде, но не става въпрос за мен, а за моя народ, за моята религия, за моята култура, за моя език.

Добре, де, от какво сте застрашен? Нали има джамии, хората се молят. Има партия, която защитава правата и свободите на гражданите.

Не, ДПС е комунистическа партия, дъщерна фирма на БСП. Тя никога не е била партия на етническите малцинства, никога не е представлявала техните интереси.

Наистина не ви разбирам – какво ви застрашава? Кажете, за да разбера.

Знаете ли, аз например поисках да бъда уведомен информативно в Следствената служба в Търговище на моя роден език. Казаха не може, забранено е, това е България. Казах им – не разбирам български, не го говоря добре.

Ама как не разбирате български, г-н Юзеиров, ние с вас на какъв език говорим?!

Момент, аз разбирам български, аз говоря 6 езика. Мога да говоря с вас на още 5 езика. Но аз казах, избирам си, имам това право да говоря на моя роден език. Казаха ми – не може, забранено е, това е България. Сега ще има дело, ще ме съдят за хулиганство. Ще им кажа – г-н или г-жо съдия, не разбирам, искам да бъда осведомен на моя роден език. Отговорът ще бъде същият, нали.

Вие сте роден като български гражданин, нали?

Г-жо, предполагам сте начетена и сте били по света и в Европа, и знаете, че това е мое право – да избера на кой език да бъда разпитан, съден и информиран от държавата. Това е мое човешко право. В Белгия искам фламандски, френски, български или турски. Тия четирите езика ги разбирам 95 %. Там служителят ме пита на кой език искате да говорите, и аз понякога казвам български, защото понякога ни карат турци от турските провинции и той говори много лош турски. Всъщност той говори добре турски, но аз не го разбирам. Понякога искам турски преводач, защото ми карат някакъв български преводач, който е от Македония.

Защо не си избрахте фламандски тогава?

Ето, виждате ли, те не ми разрешават нито един от езиците, защото ми казват, че е забранено. Аз мога да поискам и френски, мога да поискам и английски.

Не сте поискали френски и английски, а турски. Защо не сте пожелали превод от фламандски?

Окей, запишете, на делото ще поискам френски или английски, или фламандски. Не, фламандски ще поискам. И какъв ще бъде отговорът? Ще бъде същият. Не става въпрос за турския, а че българският закон забранява на българските граждани. Казват, ако си турски гражданин, ще ти докараме турски преводач. Ако си немски гражданин, немски преводач. Но за българските граждани…

Защо свързвате езика и етническата принадлежност с религията?

Няма нищо общо. Аз познавам много турци католици и източноправославни. Те са към 8-9% в Турция. Мисля, че има и към 3 % евреи.

Е, чак много. Те не са чак толкова много.

Аз познавам и турци-атеисти. 50 % от турците са атеисти.

Е, такива и аз познавам.

Най-големият проблем е, че половината турци са атеисти.

Не виждам къде е проблемът.

Знаете ли, един човек няма ли религия, няма ли вяра и морал, той става кух. Затова сме запазили, че трябва да се преодолее моралната криза. Икономическа, политическа може да има, но най-фрапиращата е моралната. Ние сме в огромна морална криза, тя е по-страшна от икономическата.

Ние? Кои ние? Ние, българите ли?

Да, в България. Аз съм български гражданин, правим партия в България.

Вие всъщност имате двойно гражданство, така ли?

Да, в момента съм с двойно гражданство.

Настоявахте за промяна в Конституцията. Кое точно трябва да се промени?

Че България е еднонационална държава, че официалният език е един, българският. Много неща са, адвокатът ги е приготвил. Мисля, че са около 37 точки, които искаме да променим. А се оказа, че и други формации искат други промени, та стават към 50. Абе да ви кажа честно, май цялата Конституция трябва да се преработи.

Настоявахте за смяна на имена на улици, на градове.

Не настоявам, искам. Редно е. Трябва да ви кажа, че село със 100-процентово мюсюлманско население се казва Света Петка. И на входа на селото е направен параклис с огромен кръст. Това е обида!

Защо да е обида?

Обида е за живеещите в това населено място.

Чакайте малко, докато говорим, през прозореца виждам джамията в центъра на София. Не съм тръгнала да твърдя, че ме обижда. Напротив, археологически паметник е.

Ето това е толерантността. Но защо не направят такъв параклис в стопроцентово християнско село, а го правят в стопроцентово мюсюлманско?! И защо кръщават селото Света Петка?! В България мюсюлманите са 15 % и е редно 15 % от улиците вместо Иван и Драган, да се казват Али и Мехмед.

Дайте да говорим по-конкретно. На кой град искате да смените името?

Ами например моето село. То се е казвало Караач кьой (селото на черното дърво – превод) и е било от 100 % турско население. Избиват турското население…

Кой го избива?

Извънземните.

Кога се е случило това нещо?

Преди 130 години.

Аха, след Освобождението. И?

И извънземните пристигат и избиват турското население, превземат земите и го кръщават на царя – правят го Борисово. От 4 млн. турци в България сега има 800 000, това е един геноцид.

Вие признавате ли Арменския геноцид?

Да, съществувал е. Както сега съществува българския. Както признахме и геноцида в Руанда.

Турция още не е признала Арменския геноцид.

Това си е неин проблем, аз го признавам. Както признавам и българския, който продължава да се извършва.

Какъв геноцид? Какви са му формите на този геноцид, та аз не го виждам?

Да ви кажа ли? 12 насилствени преименувания, 12 асимилации, държавни.

Президентът ви се извини, в парламента сега се разглежда декларация за осъждане на Възродителния процес.

Ето, това трябва да стане.

Добре, де, геноцид значи изтребление. А вие говорите, че имате добър стандарт.

В Белгия, да. Вижте, аз познавам геноцида в Руанда. Там се биха племената хуту и тутси. Това е политиката за отмъщение на големите сили – малтретираните управляват малтретиралите ги.

И каква е връзката?

Че точно обратното се прави в България. Като не смятам евреите и арменците за малцинства, асоциирам ги с източноправославието. Те са си като вас. В държавните служби няма нито един турчин, нито един мюсюлманин, нито един помак. Ислямът е много дискриминиран в България.

Вие сепаритистка партия ли сте?

Какво означава сепаритистка партия?

Да късате територии от България.

Не, но съм привърженик на федералното управление. Не искам да късам и да се присъединяваме към други държави. Но историята показва, че федералният строй е по-успешен за страни като България. Вижте какво е положението в Америка, в Швейцария, в Белгия. Всеки щат се управлява от собствен парламент.

В България има областни управители?

Но те са свързани с държавата.

И като вземете властта в Търговище, какво ще направите?

Първо искаме да направим закон – всеки район да се управлява от собствен… Ето, ние сме 10 % и никога в 7-милионна държава не можем да прокараме закон, който да защитава нашите интереси. Ако вземем властта, ще можем да вземем решение да променим името на Търговище да бъде Ески Джумая. Ако на местна почва го решим, ще си прокараме този закон. Но София няма да го одобри никога, нали?

Там има българи.

Ето, това е правото на 51 % от гласовете. Вижте, ние сме демократични, ние сме толерантни. Показахме го с кръста, с нашия клуб.

Знам, че сте против смесените бракове.

Да, моят опит го доказа – че са несполучливи и неуспешни.
Защо?
Смесени бракове между два различни етноса и една религия са успешни. Но между два различни етноса и две различни религии дават много неприятни истории в практика . Като името на детето, като традиции, като посещаемост на храмовете. Животът го доказа, че са несполучливи. Ако един американец е мюсюлманин, а българката християнка, няма да стане. Аз го преживях, моят род го преживя, няколко пъти.

Във форумите пишете още: “Мисля, че мюсюлманите отдавна са готови за нова партия, която не трябва непременно да бъде обединяваща, а напротив…”

Да, аз не мисля, че в една мюсюлманска партия трябва да дойдат евреи, християни, кришнари, които вече ги имаме. Ние имаме отделни морални ценности. Може да са горе-долу еднакви, но вие ги изкривявате. Нашата морална ценност е много тясно свързана с майката, бащата, семейството, с техните права, правата на децата. Докато вече в едно модерно общество децата не уважават родителите си, което за нас е неприемливо.

Нали помните как започнахме разговор – че партията е обединение, взели ли сте си дори кришнар. Току-що ми казахте, че те нямат място при вас.

Това беше старата идея. Мислех го, да.

Сега сте израснали, променили сте си мисленето, усъвършенствали сте се.

Може би не сме се усъвършенствали толкова, по-точната дума е, че сме се приспособили към времето. Може би се съобразяваме във времето, в което живеем. Много хора казват – ти ходиш в джамия, ама жената ти не се е забрадила. Моята съпруга е 100 % вярваща, но не се забражда. Дъщерите ми ходят с къси поли по дискотеки, аз не мога да им забраня. Това е тяхно лично решение.

Какво ви питаха, като ви викаха на разпит в Търговище?

Запознаха ме с материалите, които са събрали по темата за хулиганството при учредяването на МДС. Показаха ми снимков материал и аз казвам – не отричам, защо събирате документи? Цял свят разбра, че сме учредили мюсюлманска партия. Разпитвали са триста човека, един по един са карани в полицията за разпит! Не сте го чували, нали?

Та утре няма да празнувате, окончателно ли е решението ви?

Празнувам само Курбан Байрам и Рамазан Байрам.

“Аз съм българче” трябва ли да се изучава в училище?

Аз също съм български гражданин, но не съм българин. Аз съм турчин. Да се изучава тогава “Аз съм турче”. Да вървят паралелно.

“Под игото” и “Опълченците на Шипка” трябва ли да се изучават в училище като част от задължителната програма?

Аз съм против. Не би подхождало на един помашки район да се изучава “Аз съм българче”. Или в Разград например. И да ги карат да заставят и да се правят…

Мислите ли, че в “Опълченците на Шипка” се описва достоверно събитие?

Мисля, че да.
 
А в “Под игото”?
До 80 % да.
________________________________
*Заглавието е променено.
Оригиналът



Гласувай:
2



1. voinyt - SAMOTNIQT_VOIN
03.03.2010 14:53
Това не беше ли пшубликувано вчера от нкой...сигурен съм че е, щот май коментирах.
цитирай
2. reporter - ...
03.03.2010 15:06
Интервюто е актуално и днес, още повече че днес е националният празник на България 3 март!
цитирай
3. voinyt - SAMOTNIQT_VOIN
03.03.2010 16:54
Добре де и ти си прав. Макар ако зависи от мен- бих го тупнал на 1ва поне за /4 дена, за да се прочете от повече хора. Има нужда.
цитирай
4. zaw12929 - оставете го Юзеиров. Той е турският Сидеров...
04.03.2010 22:40
А ние как го празнуваме?! Всички частни фирми задължиха хората си да работят. И всички си умиваме очите с една заря?! И с постинги в блога, как русия ни освободила заради имперски амбиции, а това, че Европа е ревизирала Сан Стефано- нито дума за упрек.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12995389
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031