Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.03.2010 14:16 - Предложенията на Костов за излизане от кризата
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 966 Коментари: 2 Гласове:
1



Разчистване на държавните задължения към фирмите е първият акцент сред антикризисните мерки, представени във вторник от Демократи за силна България (ДСБ). От партията смятат, че са нужни нови правила с антикризисна насоченост за бизнеса и правила за осигуряване на стриктна финансова дисциплина.

Първият проблем са неизпълнените държавни задължения към фирмите, посочи лидерът на ДСБ Иван Костов. По думите му размерът им е близо милиард и половина лева и те не могат да бъдат погасени веднага, защото това ще доведе до голям дефицит.

ДСБ предлага фирмите да могат да продават забавените си вземания от държавата, а всички министерства и държавни възложители на обществени поръчки да създадат регистри за своите безспорни и изискуеми задължения към фирмите.

Министерството на финансите трябва да обобщи данните в централен регистър и да определи срокове от шест до 18 месеца за погасяване и лихви за забавяне.

На базата на тази публичност, системата сама ще се раздвижи, посочи Костов. Банката, имайки яснота, че фирмата ще получи парите си в определен момент, може да удължи кредита, посочи той.

ДСБ предлагат Министерският съвет да приеме възможността кредиторите на държавата да прехвърлят своите вземания от централния регистър на трети лица, с единствено условие кредиторът незабавно да уведоми финансовото министерство за извършеното прехвърляне.

ДСБ предлагат да се зададат антикризисни приоритети на публичните инвестиции, да бъдат зададени нови правила за започване и правене на бизнес в условията на криза и за финансова дисциплина за ограничаване на "сивата" икономика".

В отговор новата каскада от атаки срещу него, отправени от президента и представители на БСП, Костов заяви, че изявленията на Георги Първанов за него не си заслужават да бъдат коментирани, защото се отнасят до неща от миналото, които по никакъв начин няма да решат проблемите на страната. Той увери, че не изпитва притеснения от искането на Първанов за отварянето на икономическите досиета на прехода. По негово мнение, всичко по този въпрос е ясно и проверено. Костов коментира още, че отляво на "Беловодски път" се виждат резултатите от програмата "Петрол срещу храни", по която ООН изкара данни за злоупотреби, извършени от БСП с председател Георги Първанов. Костов запита къде е досието на Захари Захариев, който си е направил там помпозен офис.

Аз си мисля, че името ми е синоним на реформи – решителни и смели на финансово и икономическо стабилизиране на страната, заяви бившият премиер по повод думите на президента, че Бойко Борисов се е превърнал в заложник на "костовизацията".



Тагове:   криза,   мерки,


Гласувай:
1



1. анонимен - Към мерките "Костов"
19.03.2010 13:23
Към мерките "Костов" трябва задължително да се добави и смела реформа в сферата на:

1.Да се инвестира мащабно в реформа в подкрепа на повишаване на раждаемостта:
а.Стимулиране на раждаемостта на принципа "Според образованието на родителите";
б.Да се обяви международен търг за инвитро оплождане на 100-200 000 двойки с детеродни проблеми.
Само с тия две неща, ГЕРБ ще остане в историята не само на финансово-икoномическото и политическо оздравяване на държавата, но и на биологичното и подмладяване.
2.За да се повиши събираемостта на данъци и други плащания на гражданите и фирмите към държавата, да се приложи смело значително стимулиране на изплащанията към държавата.
Вместо 5% и то в началото на годината, да се предложи 20% намаление за фиксирано в данъчната декларация плащане ако се плати до края на март - 20%, за фиксирано в данъчната декларация плащане до края на Юни -15%; до края на септември -10%; до края на декември-5%.
За неплатен данък за предходната година: Ако се плати с фиксирано писмено задължение до 15 януари 10% лихва; до 15януари-20% лихва, до 15 февруари 30% лихва; До края на март 100% лихва..
Само със закани и сила не става.
Трябва да има решителна промяна на стимули и санкции и те да са прости и ясно записани в данъчните декларации.

3.Да се национализират имуществата на всички фирми, които са построили бетонните чудовища по черноморието и зимните курорти и не могат да ги разработят, и не си плащат вноските по "кредитите" към офшорните си фирми. Така ще се редуцира фалшивия "външен" дълг, който е в по-голямата си част дълг на фирмите "към себе си"./Кольо Паръмов/ После да разрушат половината и да освободи пространство за истински туризъм. Ще се отърве природата от това престъпно застрояване. Да се рекултивира терена и се облагороди. После да ги продадат останалите, но вече ценни комплекси и държавата да си върне разходите.
4. Да се премахнат с еднократен акт с пет годишна давност, всички ограничения и лицензи спъващи инициативата на хората за собствен бизнес. Същото и за чуждите фирми и граждани.
5. Да се въведе проста система за стимулиране на безработните получаващи помощи, която да ги награждава с безвъзмездна, еднократна сума ако си намерят работа и пет години не заявят отново искане за помощ от държавата..
Администрацията не може да работи както трябва и е скъпа по следните основни причини:
1.Сгрешен модел - тя продължава да се структурира и ръководи централизирано, по комунистически /от министър надолу никой няма право на инициатива и съответно никой не се носи отговорност, защото съсредоточавайки правата за разпореждане с ВСИЧКО имащо отношение към пари и имоти, министърът който не носи материална, а политическа отговорност, освобождава всички под него от отговорност/, а страната ни е децентрализирана плуралистична демокрация с децентрализирано многосубектно пазарно стопанство...

Решение:
Решителна децентрализация на правата и на отговорностите - делегиране на права и отговорност до възможно най-ниските нива на управление.

2. Промяна в начина на определяне на финансирането на администрацията.Преминаване към децентрализирано бюджетиране на администрацията.

Сега парите се харчат "на калпак", според защитените в МС щатни бройки. Всеки министър и началник по веригата под него, се стреми да защити повече щатни бройки и после съответен бюджет за тях.
Ефективността от работата на администрацията и на отделния чиновник не се има в пред вид изобщо.
Затова, при всяко "съкращение" администрацията става хем по-голяма, хем по-неефективна, защото се съкращават най-ниските нива, които вършат обикновено работите пряко свързани с обслужването на гражданите и фирмите.
Решение:
Да се делегират права и отговорности надолу, но и съответния бюджет, в който оправомощеният ръководител на звено да вмести по своя преценка, както нужните щатните бройки, така и заплатите на чиновниците.
Т.е. Отгоре се дава само бюджета, а началникът решава с колко хора и при какви заплати и други разходи ще изпълни поставените му задачи.
Така, а не чрез 10%, 15%, 20% съкращения, които до сега не са довели нито до парични нито до кадрови икономии или подобни "призиви" за намаляване на персонала, а с определяне на бюджета по звена и конкуренция кой началник ще поеме отговорността да изпълни задачите с ТОЗИ бюджет.
Ако сегашният не може - търси се началник КОЙТО СЕ НАЕМА ДА СВЪРШИ ТОВА СРЕЩУ ТЕЗИ ПАРИ.. Да видим тогава дали ще се натискат за бройки или ще мислят как да оптимизират дейността си за да получават големи заплати.
Правителството получава възможност да реализира икономии в администацията, каквито си поиска!

цитирай
2. semtomovi - филия с Обеднен уран и чадър в киселинния дъжд - чували сме му съветите
09.12.2010 09:52
към тях да прибавим и сега Яжте барий и алуминий от Кемтрейлс. И ще светнеме, не само ще излезем!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13042838
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930