Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.03.2010 18:46 - Премиерът кани военни и полицаи на Цанков камък - там били осигуровките им
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 688 Коментари: 0 Гласове:
0



Министър-председателят Бойко Борисов определи като "провокации“ и "слухове“ пуснатите преди ден в медии и предизвикали негативен отглас антикрисизни мерки на правителството. Според него тези слухове ги пускат "тези, които са засегнати", и обясни, че "са онези, които са открадналите милиони от "Белене", например“.

"Те провокират и създават напрежение в обществото, защото, ако падне правителството, тези далавери ще продължат“, заяви Борисов, според когото стотици милиони са откраднати и от проекта за хидровъзела “Цанков камък“, който щял да бъде даден още същия ден на прокурор.

По-късно премиерът посети на място строежа на водното съоръжение, към което се изгражда и пътя Михалково-Девин за над 220 млн. евро на цена, колкото струва и самият хидровъзел. Преди два дни Борисов изрази изумлението си, че 22 километра път към възела е договорен за изпълнение срещу тази колосална сума. В четвъртък от строителната площадка той обясни как тройната коалиция се е облагодетелствала с думите “кръговете – от “Белене“, обръчите – от тука“.

Борисов призова министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов да доведе полицаите на протест на пътя, който трябва да замени старото шосе, след като то бъде залято от водите на язовира.. По думите му те ще видят къде са изразходени парите им за заплати и социални придобивки. Борисов призова и военните да дойдат на “Цанков камък“.

Той определи проекта като паметник на глупостта, за който са нужни още много средства от българските данъкоплатци. Премиерът обясни, че ако не са били платени пари в условия на криза за АЕЦ “Белене”, “Цанков камък” и Водното огледало в Кърджали в момента в бюджета е щяло да има кризисен буфер от 3-4 млрд. лв.

Шефът на НЕК Красимир Първанов обясни, че некачествен проект е оскъпил драстично първоначалната цена на пътя от около 40 млн. евро. Проектът за пътя е приет още през 2003 г, заедно с проекта за хидровъзел “Цанков камък”, който се строи по споразумение с Австрия по Протокола от Киото за спестяване на парникови емисии.

Първоначалната цена на язовира със стената е била 108 млн. евро, ВЕЦ-ът се е оценявал на 47 млн. евро, което заедно с пътя е правело около 200 млн. евро. До момента обаче инвестициите са стигнали 350 млн. евро, а до приключването на проекта в края на годината ще достигнат 460 млн. евро, обясни Първанов. Само от инфлация строежът се оскъпил с 59 млн. евро, допълни той.

Със 140-те милиона евро, колкото са вложени до момента за пътя Михалково-Девин, спокойно може да се построи автомагистрала "Тракия", заяви Борисов. “Това са парите за тютюнопроизводителите, майките с деца. Въобще пътят е като един великденски козунак, набъбва всеки ден", обобщи премиерът, който по-рано през деня също отрече правителството да е автор на тиражираните антикризисни мерки, орязващи драстично социалните придобивки на гражданите..

Когато седнем да направим антикризисни мерки, а ние в момента изцяло се придържаме към бюджет 2010 г., първо ще ги обсъдим с партньорите, ще ги уговорим така, че да ги обясним защо ги правим, коментира пред репортери в НС Борисов.

"Не мога да разбера защо продължават да изпреварват събитията със слухове и после аз трябва да ги коментирам, което няма да стане“, продължи той.

Борисов декларира, че няма да реже парите на пенсионерите, "за тях и за културата ще продължа да давам".

"Пенсионерите трябва да знаят, че от първият ден, в който съм дошъл, давам с 900 млн. повече от правителството на тройната коалиция - за образование, за култура, а най-много на пенсионерите“, каза Борисов.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13032773
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930