Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.03.2010 17:10 - Българо-катарска компания за инвестиции ще отговаря за съвместни проекти
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 480 Коментари: 0 Гласове:
1



България и Катар ще разработват и осъществяват съвместно проекти в областта на енергетиката, туризма, земеделието, инфраструктурата и обучението на кадри. За целта ще бъде създадена Българо-катарска компания за инвестиции, а смесената междудържавна комисия, която ще подготви учредяването й, ще започне работа до две седмици. Това се договориха двете страни след среща между министър-председателите Бойко Борисов и Шейх Хамад Бин Джасем Бин Джабер ал Тани в столицата Доха, съобщиха от Правителствената информационна служба. Борисов и водената от него делегация са на тридневно официално посещение в Катар и Кувейт.

 "Инвестициите в България са с гарантирана възвръщаемост и ще бъдат изгодни и за двете страни", подчерта премиерът Борисов. "В лицето на катарския министър-председател и неговите министри видяхме изключително прагматични хора, които много внимателно и пестеливо правят своите инвестиции и то само на места, където е сигурно. Ние сме се подготвили с конкретни предложения и стъпка по стъпка ще реализираме договореностите", заяви премиерът.

"Не сме говорили за количество на капиталовложенията, но Катар е готова да инвестира в България", потвърди от своя страна катарският министър-председател Шейх Хамад Бин Джасем Бин Джабер ал Тани.

"Посещението на българския премиер и водената от него делегация затвърждава традиционно добрите отношения между двете страни, особено след откриването на посолство на България в нашата страна, каза домакинът и изрази убеденост, че до края на 2010 г. и Катар ще има свое представителство у нас. Той потвърди намерението за преки полети между Доха и София въз основа на междуправителствената Спогодба за въздушни съобщения от април миналата година.   

По повод на идеята България да внася втечнен газ от Катар, премиерът Хамад Ал Тани заяви, че Катар има такъв терминал в Италия, който още има капацитет, съобщи БТА. Мислим за друг терминал, но това изисква много технически проучвания и финансови анализи, които в момента правим. Не смятам, че ще се случи нещо в следващите 1-2 години в този аспект, България е една от страните в нашия списък за този проект, но всичко зависи от това кой е крайният потребител и какви количества газ може да потребява, добави шейх Хамад Ал Тани.

Двете страни подписаха по-рано Меморандум за сътрудничество в областта на енергетиката. Документът е основа за водене на преговори за проучване, добив, пренос и доставка на енергийни ресурси, както и за изграждане на необходимата за целта инфраструктура. Меморандумът беше подписан от българския министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и катарския държавен министър за международно сътрудничество Халид Мохамед ал Атия.


Тагове:   туризъм,   делегация,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13034856
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930