Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03.2010 19:14 - Съкращават генералите в БА наполовина
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 952 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 29.03.2010 19:15


Пред армията се задават нови съкращения. Този път обаче те няма да засегнат редовите сержанти и офицери, а висшия команден състав. Очаква се съкращението да засегне половината от генералите и полковниците в командването на армията. В лекция днес пред Атлантическия клуб министърът на отбраната Аню Ангелов обяви, че командният състав трябва да стане до 2% от числеността на армията. В момента генералите и висшите полковници са между 4-5 на сто от цялата численост на войската, пише Дневник.

Според източници от военното министерство най-големи съкращения се очакват в командването на Сухопътни войски, тъй като част от неговите функции са били иззети от създаденото Съвместно оперативно командване. Очакват се оттам да си отидат поне 100 души. Една от мерките за намаляване на генералите, които са повече от 40 в момента, е тези, които са навършили възраст за пенсиониране в съответното звание, да не бъдат повишавани в по-горно и така да им се удължава престоят в армията.

Съкращенията сред генералите ще бъдат извършени, след като бъде готов прегледът на силите, който е започнал в началото на годината. Винаги след такъв преглед следва намаляване на числеността на армията и пренареждане на проектите за модернизация. По думите на военния министър най-вероятно бойният флот ще се лиши от някои видове кораби. По отношение на авиацията ще трябва да се обърне внимание на модернизацията на противовъздушната отбрана. По повод включването на България в системата за противоракетна отбрана на НАТО Ангелов посочи, че разговори за технически параметри не са водени, но България има интерес да се включи в щита. По-рано министърът на външните работи Николай Младенов коментира, че изграждането на противоракетния щит, който да покрива всички европейски държави, може да възвърне доверието на гражданите към НАТО и да ги убеди, че организацията не се занимава само с операции на другия край на света, а реално се грижи за сигурността им.

Нов изтребител, но за България

На въпрос дали смята да започне конкурса за доставка на нов изтребител министърът на отбраната посочи, че процедурата може да стартира следващата година и военната авиация да придобие нов изтребител до 2014 г. По-късно на въпрос дали това време няма да е малко, за да се изработят критерии за нов самолет, да се проведе конкурсът и да се доставят машините, Ангелов каза: "Нов за България, не съм казал нов изтребител." Така той потвърди неофициалните информации, че военното министерство възнамерява да купи употребявани Ф-16. Многократно САЩ са предлагали на България да купи изтребители втора ръка. Миналата седмица Румъния взе решение да купи 24 стари Ф-16. Засега интерес към доставки на изтребители са проявили френските "Рафал", шведските "Грипен" и "Юрофайтър". Военният министър посочи, че Израел има интерес към участие в конкурса за нов изтребител, което означава, че още една държава ще предложи да достави Ф-16 на българската армия.

Съд за военните доставки?

Военният министър допусна възможността Министерството на отбраната да бъде изправено пред Международния арбитражен съд заради спрени плащания по част от големите договори за модернизация на армията. От началото на 2009 г. не са плащани вноските по договорите за покупка на самолети "Спартан" (91 млн. евро) от италианската "Аления", както и за хеликоптери от "Юрокоптер". В края на миналата седмица стана ясно, че министерството трябва да изплати 696.8 млн. лева по сключени договори от предишното правителство, без по тях да е осигурено финансиране.

Досега армията е получила два самолета "Спартан". Остават да бъдат доставени още два, които военното министерство иска да откаже. Досега няколко пъти се водеха преговори, но без резултат. По неофициална информация от "Аления" могат да променят позицията си само ако за същата сума бъдат закупени други продукти на фирмата.

В момента се водят преговори с френската "Юрокоптер". Договорът е за доставка на 12 хеликоптера "Кугър" и шест "Пантер" за 358 млн. евро. Намеренията на военното министерство са да се откаже от "Пантер" и да доплати само за "Кугър". "Има заробващ договор, с който без да е доставено въоръжение и прието по надлежен ред 60% от стойността му, се заплаща от "Сосиете женерал". Така без да сме получили техника, вече трети месец теглят по 60% от стойността на хеликоптерите "Пантер". Нашата цел е да пренасочим тези средства за плащанията за вече доставените хеликоптери "Кугър", след което да прекратим договора", обясни министър Ангелов.


Тагове:   армия,   наполовина,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13034320
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930