Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.04.2010 11:06 - КЗК благослови сделката за бТВ
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 849 Коментари: 0 Гласове:
1



Сделката по придобиването на собственика на телевизия бТВ - “Болкан Нюз Корпорейшън” ЕАД (БНК), от холандската “СМЕ Медиа Ентърпрайсиз Б.В.” е одобрена от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), съобщиха от антимонополния орган в четвъртък. Разпоредено е незабавно изпълнение на решението за едноличния контрол върху БНК и “ТВ Юръп Б.В.”, Нидерландия.

Одобрението е дадено след проучване на пазарите на телевизионно разпространение, телевизионно съдържание и предоставяне на радио услуги, което установило лидерската позиция на БНК. Изследвайки позициите и на другите участници, КЗК констатирала отношения подобни на тези при олигопола. Установено е, че групата на MTG (NOVA, каналите Diema и ММ) се явява основен конкурент на групата на БНК, като двете си оказват взаимно конкурентен натиск.

Затова се счита, че планираната сделка няма да промени значително пазарното положение на БНК. Господстващата й позиция в тв разпространението е установена далеч преди сделката, а след нейното осъществяване пазарният дял на групата ще нарасне с малко над 1%., посочват от антимонополната комисия. Съществуващите към момента бариери са преодолими, макар да са необходими значителни финансови и организационни ресурси за заемане на по-голям пазарен дял от телевизионните оператори, допълват от КЗК.

Според регулатора предстоящата цифровизация на ефира ще окаже балансиращо въздействие на пазара, чиято структура ще се промени и разшири. По-малките играчи ще са в по-добри позиции за оказване на конкурентен натиск.

Сделката за бТВ няма да породи негативни последици за пазара, който е лесно достъпен за нови участници.

Относно радио услугите, проучването установило, че комбинираният пазарен дял на участниците в концентрацията е под 10 %, което е достатъчно основание за да се приеме, че в резултат на сделката конкуренцията не би била застрашена.

Според КЗК, въпреки че концентрацията включва участник с господстващо положение на пазара на телевизионно разпространение, това няма да окаже негативно влияние на който и да е от анализираните пазари.

В резултат на сделката нито ще бъде намален избора, нито качеството на услуги, а бъдещата цифровизация се явява изключително мощен фактор, който ще стимулира конкуренцията, доколкото преминаването към цифрово телевизионно разпространение е сигурен и необратим процес, аргументират се от комисията.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13001846
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031