Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.04.2010 10:57 - Обединяват БНТ и БНР по подобие на Би Би Си
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 711 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 09.04.2010 22:15


Новият председател на Съвета за електронни медии (СЕМ) доц. Георги Лозанов прогнозира, че е възможно сливането на БНТ и БНР. "Има логика да се мисли за известно сливане административно, между БНТ и БНР, като тук има една много лоша реминисценция с Комитета за радио и телевизия, и затова по-скоро трябва да го мислим в посоката на ББС“, коментира пред БНТ в петък Лозанов.

На въпроси дали този състав на СЕМ ще избира новия шеф на държавната телевизия, чийто мандат изтича тази година, Лозанов отговори, че всичко зависи от това дали ще бъде изработен изцяло нов Закон за радио и телевизия. Според него и сегашният директор на БНТ Уляна Пръмова, която кара втори мандат, така и предишна шефка Лили Попова, са по-добри в управлението на медията, отколкото мъжете, заемали този пост.

Лозанов коментира още, че има логика и в свиването на състава на СЕМ. Той обаче отказа да се ангажира точно колко души ще остане регулаторния орган. Според неофициални информации идеята е от 9 да се свият на 5, подобно на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС).

Според доц. Лозанов има логика да се свие съставът на СЕМ от гледна точка на кризата. "В някакъв смисъл това ще се повиши ефективността, но в никакъв случай не бива да стане просто механично, защото не бива да забравяме, че колкото са по-малко членовете на СЕМ, толкова по-лесно могат да попадат под външна зависимост, включително, не дай боже, да бъдат и купени“, посочи Лозанов.

По думите му в новия медиен закон "ще трябва да се мисли за по-голяма ефективност на работата на регулатора“.

В отговор на въпрос дали не е в конфликт на интереси като председател на СЕМ, тъй като сестра му Олга Лозанова е програмен директор в Нова телевизия, той декларира, че няма такъв.

"В Закона за радио и телевизия е описано точно какво е конфликт на интереси. Това предполага сестра ми да е или собственик на медията, най-просто казано да участва в нейните управителни и надзорни тела. Тя, разбира се, не е така. Тя е един наемник, наета е да прави програмата“, каза Лозанов.

Въпреки това обаче той обеща, че когато на заседания на СЕМ се обсъждат казуси около Нова тв, то той ще ги напуска, за да няма съмнения относно решенията.



"Виваком" съди БНТ заради дълг от над 8 млн. лева

"Виваком" внесе в съда иск срещу Българската национална телевизия, съобщиха от телекома в петък.

Националната телевизия е натрупала към оператора от август миналата година досега дълг в размер на 8.2 млн. лв. за пренос и разпространение на сигнала на телевизията в цялата страна.

Освен това БНТ не е предоставила погасителен план за дълговете си до 9 април, както е било първоначално договорено.



Тагове:   бнт,   журналистика,   БНР,   медии,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13043246
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930