Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.04.2010 22:11 - Откриха тялото на Лех Качински
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1231 Коментари: 2 Гласове:
3



На мястото на самолетната катастрофа край Смоленск е намерено тялото на полския президент Лех Качински.

Това е съобщил по телефона на агенция Новости високопоставен източник от правоохранителните органи на Смоленска област, работещ на мястото на инцидента.

За разпознаване на загиналите ще са необходими допълнителни експертизи в това число ДНК анализи, уточнил той.

Телата на жертвите в самолетната катастрофа край Смоленск, сред които на полския президент Лех Качински,

ще бъдат транспортирани в Москва, за да бъдат идентифицирани, каза премиерът Владимир Путин на среща с президента Дмитрий Медведев.

В руската столица ще бъде създаден специален щаб, информацията за който ще бъде огласена в медиите.

На 12 април в Русия е обявен национален траур.

От името на руския народ изразявам най-дълбоки, най-искрени съболезнования на полския народ, чувства на състрадание и подкрепа за роднините и близките на загиналите, каза президентът Дмитрий Медведев.

Всички обстоятелства на катастрофата ще бъдат най-внимателно разследвани, увери Медведев поляците.

Полската държава и армия затънаха в тежка криза,

след като президентът Лех Качински и най-висшите военни загинаха в самолетна катастрофа тази сутрин край руския град Смоленск, коментира Франс прес.

Правителството се събра на извънредно заседание рано следобед, за да определи по-нататъшните си действия.

Премиерът Доналд Туск призова поляците да се държат достойно в дните на националния траур. Не бяха съобщени подробности за заседанието на кабинета.

Премиерът замина за мястото на катастрофата край Смоленск, където ще отиде и руският му колега Владимир Путин. След като се върне във Варшава, Туск отново ще свика правителството.

В Полша няма опасност от институционен вакуум, тъй като според конституцията председателят на Сейма (долната камара на парламента) Бронислав Коморовски пое временно президентските функции.

До 14 дни Коморовски трябва да определи дата за предсрочни избори в неработен ден, до 60 дни от датата на обявяването им.

Редовните президентски избори

трябваше да се състоят през октомври

В тях се очакваше да се състезават консерваторът Качински и Коморовски, кандидат на либералната партия "Гражданска платформа" на премиера Доналд Туск.

Днес се събра и Генералният щаб на полската армия. Той ще вземе подходящите в кризисната ситуация решения, каза неговият говорител.

Сред загиналите в самолетната катастрофа са началникът на генералния щаб и командващите видовете войски.

В полската армия ще има смяна на поколенията. Този процес започна, но съдбата го ускорява, каза пред АФП полска политоложка. Тя прогнозира, че предизборната кампания ще протече спокойно и тихо, без конфликти.

Сред жертвите е управителят на полската централна банка.

Банката функционира и изпълнява нормално всички задачи, предвидени от закона, се казва в комюнике на институцията.

Президентът, съпругата му и придружаващата делегация трябваше да присъстват в Катин, близо до Смоленск, на възпоменание за 70-ата годишнина от избиването на 22 000 полски офицери и интелектуалци от тайната полиция на Сталин през 1940 г.

В самолетната катастрофа загина "цветът на полския политически, социален и културен живот", каза днес архиепископът на Варшава Кажимеж Нич. 

Полският премиер Доналд Туск замина за мястото на самолетната катастрофа край Смоленск. С друг самолет малко по-рано за там замина и братът близнак на покойния президент, ръководителят на партията "Право и справедливост" Ярослав Качински.

Ярослав Качински много тежко преживява тази трагедия, но той е смел човек, цитира Франс прес председателят на  парламентарната група на "Право и справедливост" Мариуш Блашчак.

В самолета, който се разби край Смоленск, летяха и председателката на парламентарната група на "Право и справедливост", двама заместник-председатели на партията, един от заместник-председателите на Сейма, както и един депутат.

Майката на Лех Качински, 84-годишната Ядвига Качинска, от един месец се намира в тежко здравословно състояние в болница.

Не знам дали г-жа Качинска е уведомена за трагедията, допълни говорителят.



Тагове:   откриха,


Гласувай:
3



1. reporter - Мир на душите на загиналите!
10.04.2010 22:14
Мир на душите на загиналите!
цитирай
2. tili - Бог да ги прости!
11.04.2010 00:42
Все ми се струва нереално! Точно за Катин...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12997936
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031