Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.04.2010 20:21 - Иво Прокопиев одобрен за почетен консул на Канада
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1133 Коментари: 0 Гласове:
0



Правителството одобри председателя на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Иво Прокопиев за почетен консул на Канада в България.Това съобщи пресслужбата на кабинета след днешното заседание. Почетните консули се номинират от страната, която представляват, а кабинетът трябва да даде съгласие. Предложението е внесено от министъра на външните работи Николай Младенов, пише електронното издание "Дневник".

"Канада е много важна държава за България, съюзник, част от Г-8. С удоволствие приех поканата на канадското правителство да бъда почетен консул за България и ще работя активно за засилване на двустранните отношения", коментира Иво Прокопиев. 

През ноември 2009 г. Министерският съвет прекрати правомощията на предишния почетен консул Левон Хампарцумян. Решението беше взето в отговор на постъпила от посолството на Канада в Букурещ вербална нота.

Иво Прокопиев е съиздател на вестниците "Дневник" и "Капитал" и е основен акционер в "Алфа финанс холдинг".

Ролята на почетния консул: 
Почетният консул работи на доброволни начала в помощ на гражданите на съответната държава, статутът му е регламентиран във Виенската конвенция. Работата на почетните консули не е толкова административна, а представителна. Докато консулите към посолствата се занимават например с издаването на визи, почетните консули имат за задача да поощряват икономическите взаимоотношения, да привличат чужди инвеститори и да популяризират културата на съответната страна, която представляват, организирайки напр. различни събития.

Те не са държавни служители и не получават заплата. По регламент всеки почетен консул прави ежегоден отчет за дейността си пред външното министерство. За поста не се кандидатства и въпреки че формално Министерският съвет одобрява кандидатурата, изборът е изцяло в ръцете на държавата, чийто представител става кандидатът.

Номинират се хора, които са добре познати, авторитетни и влиятелни личност в страната си. Необходимо е почетният консул да е финансово независим, тъй като не получава заплата, командировъчни или други финансови облаги. Определянето на почетни консули е много полезно в държави, в които изпращащата страна не поддържа представителство, но пък е необходимо да има канал за дипломатически контакти.

ВИЕНСКА КОНВЕНЦИЯ за консулските отношения

РЕЖИМ, ПРИЛАГАН КЪМ ПОЧЕТНИТЕ КОНСУЛСКИ ДЛЪЖНОСТНИ ЛИЦА И КЪМ КОНСУЛСТВАТА, РЪКОВОДЕНИ ОТ ТЯХ
Член 58 Общи разпоредби, отнасящи се до улесненията, привилегиите и имунитетите
1. Членове 28, 29, 30, 34, 35, 36, 37, 38 и 39, точка 3 на член 54 и точки 2 и 3 на член 55 се отнасят и до консулствата, ръководени от почетни консулски длъжностни лица. Освен това, улесненията, привилегиите и имунитетите на такива консулства се уреждат от чл. 59, 60, 61 и 62.
2. Членове 42 и 43, точка 3 на член 44, членове 45 и 53 и точка 1 на член 55 се отнасят и до почетните консулски длъжностни лица. Освен това, улесненията, привилегиите и имунитетите на такива консулски длъжностни лица се уреждат от чл. 63, 64, 65, 66 и 67.
3. Привилегиите и имунитетите, предвидени в тази конвенция, не се предоставят на членовете на семейството на почетно консулско длъжностно лице или на консулски служител, работещ в консулство, ръководено от почетно консулско длъжностно лице.
4. Размяната на ко нсулска поща между две консулства, намиращи се в различни държави и ръководени от почетни консулски длъжностни лица, се разрешава само със съгласието на двете приемащи държави.
Член 59 Закрила на консулските помещения
Приемащата държава взема необходимите мерки за закрила на консулските помещения на консулство, ръководено от почетно консулско длъжностно лице, за да се попречи те да бъдат нападнати или да им бъдат нанасяни щети и да се предотврати каквото и да е нарушение на спокойствието на консулството или накърняване на неговото достойнство.
Член 60 Освобождаване на консулските помещения от данъци и такси
1. Консулските помещения на консулство, ръководено от почетно консулско длъжностно лице, чийто собственик или наемател е изпращащата държава, се освобождават от всякакви държавни, районни и общински данъци и такси, с изключение на тези, събирани като възнаграждение за оказани конкретни услуги.
2. Освобождаването от данъци и такси, предвидено в точка 1 на този член, не се отнася за тези данъци и такси, с които съгласно законите и правилниците на приемащата държава се облага лицето, сключило договор с изпращащата държава.
Член 61 Неприкосновеност на консулския архив и документи
Консулският архив и документите на консулство, ръководено от почетно консулско длъжностно лице, са неприкосновени по всяко време и независимо от мястото, където се намират, при условие, че те се пазят отделно от другите книжа и документи и в частност от частната кореспонденция на шефа на консулството и на всяко лице, което работи с него, а също така от материалите, книгите и документите, отнасящи се до тяхната професия или тяхната търговия.
Член 62 Освобождаване от митнически сборове
Приемащата държава в съответствие с приетите от нея закони и правилници разрешава да се внасят и освобождава от всякакви митнически сборове, такси и други подобни облагания, с изключение на разноските за склад, превоз и подобен род услуги, за следните предмети при условие, че те са предназначени изключително за официално ползуване от консулство, ръководено от почетно консулско длъжностно лице: гербове, знамена, фирми, печати, книги, официален печатен материал, канцеларски мебели и обзавеждане и други подобни предмети, доставяни на консулството от изпращащата държава или по негово искане.
Член 63 Наказателна процедура
Когато срещу почетно консулско длъжностно лице е започнато наказателно преследване, то е длъжно да се яви пред компетентните органи. Производството обаче трябва да се води с дължимото към почетното консулско длъжностно лице уважение поради официалното му положение и с изключение на случаите, когато това лице е арестувано или задържано, по начин да се пречи колкото се може по-малко на изпълнението на консулските функции. Когато е необходимо почетно консулско лице да бъде предварително задържано, производството срещу него трябва да бъде започнато във възможно най-кратък срок.
Член 64 Закрила на почетно консулско длъжностно лице
Приемащата държава е длъжна да предоставя на почетно консулско длъжностно лице закрилата, която може да бъде необходима във връзка със заеманото от него официално положение.
Член 65 Освобождаване от регистрация на чужденци и от разрешение за престой
Почетните консулски длъжностни лица с изключение на тези, които упражняват в приемащата държава професионална или търговска дейност за своя лична изгода, се освобождават от всички задължения, предвидени от законите и правилниците на приемащата държава във връзка с регистрацията на чужденците и разрешението за престой.
Член 66 Освобождаване от данъци и такси
Почетното консулско длъжностно лице се освобождава от всякакви данъци и такси върху възнаграждението и работната заплата, които получава от изпращащата държава за изпълнение на консулските си функции.
Член 67 Освобождаване от лични повинности
Приемащата държава е длъжна да освобождава почетно консулско длъжностно лице от всякакви лични повинности и от всякакви обществени задължения, независимо от техния характер, а също така от военни задължения, като реквизиции, контрибуции и настаняване на военни в квартирата му.
Член 68 Факултативен характер на институцията на почетните консулски длъжностни лица
Всяка държава е свободна да решава дали ще назначава или приема почетни
консулски длъжностни лица.


Тагове:   канада,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12996136
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031