Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.04.2010 22:17 - МО разваля договори с Юрокоптер и Аления
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1563 Коментари: 0 Гласове:
0



Военното министерство ще прекрати едностранно договорите с френската компания "Юрокоптер" за закупуване на хеликоптери и с италианската "Аления Аеронавтика" за транспортни самолети. Като причина за това се посочва липсата на пари за покриване на задълженията по контрактите.

Министърът на отбраната Аню Ангелов каза в сряда, че "текущата издръжка на армията е абсолютно застрашена" и ще иска среща с президента и върховен главнокомандващ Георги Първанов, за да го информира за предфалитното състояние на ведомството.

Ангелов съобщи, че освен неустойките, които ще трябва да се платят на двете компании за прекратяване на договорите, МО няма финансова възможност да изпълни поетия ангажимент при влизането на страната в Европейския съюз да освободи честоти за нуждите на цифровото, телевизионно и радиоразпръскване и за универсални мобилни далекосъобщителни системи.

Според Ангелов физически това е невъзможно да стане до 2012 г, затова България ще поиска от ЕК да ни позволи отлагане до 2015 г. Цялата необходима сума за изпълнението на ангажимента е 483 млн. лева.

76 млн. лева за целта са били заложени в бюджета за миналата година, но не са били предоставени. МО е заявило тази година 83 млн. лева за целта, но също не са били дадени.

Ангелов отбеляза още, че частните компании не плащат на държавата за предоставените радиочестоти, което е абсолютен прецедент.

"Те са един вид дарение към частните компании. Никъде не се прави така, това е нонсенс. Ще се търсят начини с таксите за радио и телевизионно разпръскване и заплащане от страна на компаниите за съответните честоти да се изпълни задължението по договора", посочи Ангелов.

МО плаща получената до момента техника и прекратява договорите

В края на март Аню Ангелов съобщи, че Министерството на отбраната ще бъде изправено много скоро пред Международен арбитражен съд заради неплащането на задълженията по договорите.Сега обаче позицията е, че договорите трябва да прекратят, колкото се може по-рано.

По отношение на договора с "Юрокоптер" Ангелов обясни, че има опция за едностранно прекратяване, която може да влезе в сила след изплащането на вече доставените в България 11 хеликоптера. Санкцията е в размер на 5% от стойността на на договора, "която не е малка сума". Договорът с "Юрокоптер" е на обща стойност 383 милиона евро.

"Най-голямото наказание за българската държава е това, че от заложените средства в депозита са теглени средства. Те ще бъдат изтеглени изцяло, ако не прекратим договора, включително и средствата за последните три хеликоптера "Пантер", които трябва да се изтеглят през първите три месеца на следващата година. Затова считаме, че трябва колкото се може по-скоро да прекратим договорите", заяви Ангелов.

Контрактът е сключен през 2005 г. и по него МО закупи 18 хеликоптера - 12 "Кугър" за военновъздушните сили и 6 вертолета "Пантер" за военноморските сили. До края на 2008 г. са доставени и заплатени 9 хеликоптера за ВВС, апаратура и резервни части на обща стойност 184 млн. евро. В началото на 2009 г. са доставени още 2 хеликоптера и резервни части. Не е доставен последният дванадесети "Кугър".

През 20006 г. тогавашният министър на отбраната Веселин Близнаков (НДСВ) обаче подписа договор с френската банка “Сосиете Женерал” за гаранционен депозит от 60% по проекта. Така при невъзможност на МО да заплати цялата стойност на вертолетите банката автоматично изтегля 60 % от стойността на всеки един вертолет и на резервните части за него и ги предоставя на "Юрокоптер” от депозита в размер на 240 млн. евро, заложен от българската държава.

Консултант на "Юрокоптер" по сделката бе бизнесменът Николай Гигов. Юридическият съветник на "Сосиете Женерал" за тази сделка бе Тодор Батков. На подписването на договора със "Сосиете Женерал" присъства и тогавашният финансов министър Пламен Орешарски.

Така през миналата година са изтеглени 76 млн. лева, които не са платени и Министерството на финансите е отправило искане за тези средства към бюджета на МО. По договора с "Аления Аеронавтика" от 2006 г= за 5 транспортни самолета "Спартан" на обща стойност 91 млн. евро, вече са доставени два. Произведен е и трети, но той все още не е предаден, тъй като не е платен.

Аню Ангелов съобщи, че за третия самолет трябват 20 млн. лева и след изплащането му договорът също ще бъде прекратен. 20% от стойността на всички самолети обаче е платена още при сключването на договора.

Досега военното министерство водеше преговори с двете компании. Единствената ревизия на договора, на която са склонни от "Аления", обаче бе да се откажат от доставката на последните два самолета, като за договорените пари да бъдат закупени други продукти на фирмата.

С "Юрокоптер", с които все пак ще бъде проведена още една среща, се търсеше съгласие изтеглените от депозита средства за първите три хеликоптера "Пантер" да бъдат пренасочени към заплащане на вече доставените хеликоптери "Кугър" и след това да бъде прекратен договорът.

С удовлетворяването на исканията на МО двете компании обаче трябваше да се откажат от вече договорени средства.



Тагове:   армия,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13029807
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930