Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.05.2010 20:45 - Панаир или панаир?
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1039 Коментари: 1 Гласове:
1



Бляскавият някога Пролетен панаир се е превърнал в пълна пародия на сериозно изложение. Това коментираха днес малцината присъствали на официалното му откриване. Пародията се заформи съвсем от факта, че лентата я преряза точно министър Трайчо Трайков. Същият, който...съди Панаира, защото държавата била прецакана от мажоритарния му собственик Георги Гергов, пише електронното издание Plovdivmedia.com.

Пред палата №6 половината присъстващи на официалното откриване бяха журналисти, а останалите - панаирни служители и тук-таме някое изложителче. Блясък на днешното събитие с присъствието си даваха бившият кмет д-р Иван Чомаков и...Стефчо Автографа. Фирмите са пръснати в 5-6 палати. А вътре – празно място хоро да играеш. Препълнените някога палати, сега приличаха на магазини пред ликвидация.

Точно в 11.30 часа министър Трайков пристигна с куп охрана, придружен от Георги Гергов и шефовете на Панаира Богомол Бонев и Иван Соколов. Последният пръв взе думата и заговори за „нови идеи и иновативни форми”. Явно още не бе влезнал в палатите, иначе щеше да преглътне тези празни хвалби. Никой не разбра каква е тая нова формула „Бизнес среща бизнеса”, по която ще работи тазпролетното Изложение. Организаторите я изписват „В2В”, но явно каквото и да пресмяташ по нея, все е равно на...нула.

Стреснат от мижавата си публика, министър Трайчо Трайков взе да рецитира предварително подготвеното си слово: „Днешното издание на Пролетния панаир ни дава основание да си кажем, че има нещо, което работи добре в този модел....” Кой модел и какво работи, не стана ясно. На министър Трайков обаче сигурно му е ясно, че нещата не са както трябва, защото взе да уверява българските и чуждестранните изложители, че не са си дали парите напразно. По изражението му личеше, че и сам не си вярва.

След като преряза набързо лентата, Трайчо Трайков влезе да разгледа палата 6. Бившият дългогодишен шеф на протокола в общината Мимо Димов, който е на подобна служба в момента в Панаира, правеше неистови усилия да намери по-интересен щанд, към който да насочи официалните гости. Министърът разгледа от куртоазен интерес един безличен шкаф, помая се край някакви дървообработващи машини, пред които изложителят предвидливо бе сложил големи табели „циркуляри”. След това хвърли едно око на купчина анцузи и опита пружините на матрак във формата на сърце. После бе замъкнат от Георги Гергов до производител на мебели. Собственикът на Панаира гордо седна зад натруфано бюро с резба и със замах удари камбанката, монтирана пред стола на боса. Явно звънецът е предначначен да се вика когото трябва и да се дават нареждания. Министърът остана впечатлен от „иновацията” и заяви, че такова бюро трябва да има и в Министерския съвет. Не каза обаче, министрите ли ще се отзовават на камбанката...

След това вип-гостите преминаха на галоп пространството между палатите, което доста претенциозно също е вписано в брошурите като „изложбена площ”. На нея са представени главно басейни, оградки и керемиди. Пак там пред палата 6 бе изложена и друга „голямата иновация” – трима сърби демонстрираха изобретението на своята фирма – усърдно режеха краставици с керамичен нож за 40 лева. Явно плавите са привършили стоманата, та са се върнали пак към кремъчните сечива....
В една от палатите е изложбата на изкуствата „Импресия”. „Джумаята се е преместила в Панаира!”, шушукаха си галеристи, които доскоро са участвали в изложбата. А сега идват само да гледат и да злорадстват срещу излъгалите се да наемат стени. Те не са много, за това доста от подготвените пана стоят празни. На останалите са окачени картини с пейзажи, букети и всякакъв друг кич. Само дето не са окачили и някой вилеров гоблен, измайсторен от селска баба в рекламите между „Перла” и „Стъклен дом”.

Попритиснат от журналистите „Кво става!?”, Георги Гергов доста тактично се измъкна с думите, че пловдивският Панаир отразявал състоянието на българската икономика.

**************************************

СНИМКИ

**************************************

Държавата няма намерение да се отказва от ангажиментите си към бъдещето и просперитета на Международен панаир Пловдив, независимо каква ще е неговата структура и мениджмънта му. Това заяви при откриването на юбилейното 30-то издание на Пролетния панаир в града на тепетата министърът на икономиката Трайчо Трайков, пише агенция БЛИЦ.

Трайков обясни, че държавата няма да остане безучастна към съдбата на Пловдивския панаир, защото той е марка за България и в тази връзка трябва да го има и трябва да се развива, независимо как се защитава държавния интерес. Преди да пререже лентата на изложението, министърът е разговарял с мажоритарния собственик Георги Гергов и с изпълнителния директор Богомил Бонев. На срещата са обсъждани отношенията между акционерите и бъдещето на „Международен панаир Пловдив“ АД. И двете страни са заявили желание МПП да се развива успешно, посочи Трайков, но не пожела да конкретизира.

Министър Трайчо Трайков обяви, че представянето на България на Световното изложение ЕКСПО-2010 в Шанхай няма да бъде прекратено и да се ограничи само с Ден на България на 14 юни. Държавата няма да дава допълнителни пари, но ще помагаме по друг начин, категоричен бе Трайков. Той обясни, че в момента експерти на икономическото ведомство и на панаира търсят варианти да не се стига до ситуация, накърняваща интересите на държавата, въпреки ограничените средства.

Очевидно Трайчо Трайков е успял да убеди мажоритарния собственик на панаира Георги Гергов, който повтори пред журналисти репликата, че държавата няма пари. На въпрос по какъв начин тогава ще се помогне на представянето в Шанхай, Гергов каза, че държавата ще осигури присъствието на 8 българи, единият от които ще е търговският аташе към посолството в Китай, на българския щанд на ЕКСПО-то. В момента там били изпратени 4 служители, а били необходими общо 12. Освен това щяло да се търсят пари за увеличаване броя на раздаваните рекламни материали.

Запитан има ли вариант държавата да си върне собствеността върху Пловдивския панаир, Трайчо Трайков каза, че по този въпрос трябва да се произнесе съдът. Министърът обаче не можа да се сети за кога е насрочено първото заседание по делото в Пловдивския окръжен съд. Контролът на държавата зависи изцяло от добрата воля на мажоритарния собственик, коментира още той.

Пролетният панаир в Пловдив тази година е с променена формула и се провежда под мотото „Бизнесът среща бизнеса“. Специализираните изложби са 10 и в тях участват фирми и експонати от 23 държави. Общото впечатление от първия изложбен ден е за изключително ограничено фирмено участие, както и слаба посещаемост. На Пролет-2010 ги няма дори яхтите, които миналата година напълниха половината от изложбената площ.

***********************************************

Сайтът "Под тепето" пък пише: Загърнаха Трайчо Трайков в индонезийски шал

Посланикът на Индонезия Иммануел Роберт Инкириванг загърна с прелестен зелен шал Трайчо Трайков на откриването на пролетния панаир. Министърът остана повече от доволен от ефектния дар, но вероятно ще го пробва в някой по-студен ден. Подаръкът Трайков получи пред щанда на Индонезия в 3 палата, където държавникът се задържа доста дълго. Той се загледа и по дисковете с традиционна индонезийска музика, а посланик Инкириванг със скоростта на светлината му опакова няколко CD-та.

После Трайков и Георги Гергов се застояха край български щанд за ново поколение фурни, а майстор кулинар им даде да опитат няколко месни деликатеса, излезли току що от модерната готварска машинария. Министърът хапна крехки свински гърдички и изстена от удоволствие. Боцна и пилешка хапка, а после обърна чаша хубаво винце, за да бъде кефът пълен.



Тагове:   пловдив,   МПП,


Гласувай:
1



1. анонимен - Трагедия!
11.05.2010 21:14
Трагедия!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12996711
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031