Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.05.2010 20:42 - Трите капана за Борисов
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1311 Коментари: 2 Гласове:
1



 

Министрите на Борисов трябва да имат кураж да му казват истината, той няма нужда от клакьори, каза Иван Костов в отговор на изявлението на премиера, че сме най-добре от страните в ЕС. Всъщност Костов се старае да бъде учтив. В политиката по нещо голямо и авторитетно така се стреля - отдолу нагоре. Първо се стреля по дребните, после по антуража и накрая по самия връх. Така че Костов просто повдига пушката - още малко нагоре, но не докрай.

Истината е, че политиката на правителството на г-н Борисов се оформи не толкова по случаен, колкото по несъзнаван от него начин. Тя се дължи на сделката, която той предложи на българския народ преди изборите. И тази сделка съдържа три капана за г-н Борисов, от които той вече не може да излезе.

 Мисия невъзможна

Капан номер 1 се нарича „Възмездие".

По същество първият капан е народната реакция, която по своята същност е антикапиталистическа. А проблемът на Борисов е, че той не може да раздаде истинско възмездие, защото не може да върне придобитото от приватизацията, освен ако не искаме да напуснем ЕС.

 Вторият капан, в който, без да съзнава, се намира Борисов, се нарича „Станишев". Борисов разказва на българите, че лошите са управлявали, а сега идват добрите. И хората очакват веднага да стане добре, понеже лошите вече ги няма. Г-н Борисов разбира, че постепенно омръзва на публиката, като непрекъснато разказва за Станишев. Той не е лишен от качества, за да не осмисли това. И би трябвало да престане да говори така. Но г-н Борисов не може да престане да го говори, защото такава беше сделката му с народа. Той сам постави себе си в тази ситуация, от която сега не може да излезе. И затова основният му диалог с българите не се състои за бъдеще, а за поправки. Борисов е дошъл да ремонтира, а не да даде ново бъдеще на нацията. Това го лиши и от една естествена поза, която политик като него, който няма минало и не е свързан с други партии, можеше да реализира успешно - да управлява консенсусно.

 Историята за добрите и лошите

Борисов можеше да каже: „Не ме интересуват леви - десни, интересува ме държавата и ще управлявам със силите на цялата нация". Но понеже влезе в капана за сатанизация на Станишев, той не може да излезе от това. И непрекъснато ще трябва да ни разказва историята за добрите и лошите, което все повече ще му пречи на него самия. Тук искам да отворя една скоба. Защо с г-н Станишев не се получава това, което навремето стана с покойния Луканов - истинска сатанизация? Защо вместо трагедия днес имаме фарс?

Причината не е в това, че г-н Борисов, като огромен майстор в пропагандата, успя да убеди хората, че Станишев е виновен за всичко, а в това, че елитът на България не вярва в тази версия и не я повтаря. Навремето за покойния Луканов елитът вярваше, че той е сатана, докато сега дори г-н Костов не вярва в  „митовете за Станишев", макар че ги слуша с удоволствие.

 Третият капан за огромно съжаление не е български, а е капан, щракнал за всички елити по света. Днес в публичното пространство може да се каже абсолютно всичко: че президентът е хомосексуален, че Обама е негър-комунист, че трябва да се унищожи Афганистан. Но е абсолютно забранено да се каже на хората: Ти, аланкоолу, живееш по-добре, отколкото заработваш. Това е най-забраненият текст. Не само в България, но и в целия свят. Опитът в Гърция да бъде съобщено това на хората - при положение че са натрупали 300 милиарда дълг и работят като тунизийци, а живеят като французи, покри страната с протести. Същото ще гледаме в Испания, в Португалия, нещо подобно имаме и у нас. Светата истина е, че трябва да се понижи стандартът на живот. Но няма кой да съобщи това на хората.

Какво предстои оттук нататък? Или еволюция в поведението на Борисов, в която все по-малко вярвам, или акцентиране върху единствения му много голям успех - МВР. Цветанов под ръководството на Борисов (не искам да ги противопоставям) прави много. Той е първият много добър министър на вътрешните работи. Успя да обърне съотношението престъпност-власт. Сега властта е страшна, престъпността се крие, по-рано престъпността беше страшна, а властта се криеше. Този голям успех съдържа две големи опасности:

Опасност номер 1 - тази страшност на МВР да се пренесе върху заплахи над медии. Засега не наблюдаваме това - медиите, с малки изключения, сами танцуват своя танц на венцехвалене.

Опасност номер 2 - заплахи над политически опоненти. Това също още го няма. Но наблюдаваме друго - разправа с предишното правителство. Разбира се, тези, които го правят сега, трябва да знаят, че на тях ще им се случи абсолютно същото.

Проблемът е, че МВР е на много близко разстояние до тези две граници - заплахи над медии и опозиция. Тяхното пресичане би довело до незабавна конфронтация в страната. А това ще има ужасни последици за България и за властимащите.

Андрей РАЙЧЕВ, Deutsche Welle



Тагове:   политика,   анализ,   Капана,


Гласувай:
1



1. bowman - ...
18.05.2010 10:02
За немците подобна гледна точка е нормална . Просто вариант на поглед от дистанция ; )
цитирай
2. reporter - ПОнякога отстрани нещата се виждат ...
18.05.2010 10:22
ПОнякога отстрани нещата се виждат по-ясно
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13051389
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930