Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.05.2010 14:36 - За какво се карат две бивши висши ченгета?
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 630 Коментари: 0 Гласове:
0



За първи път най-рейтинговият политик в държавата и силов вицепремиер Цветан Цветанов хвърли камъни в градината на Ваньо Танов - шефа на митниците. „Митниците не са в състояние да направят това, което очаква държавата", заяви в понеделник по БНТ Цветан Цветанов.

На въпрос ген. Ваньо Танов ли е виновен, министърът отговори: "Аз не бих казал, че той е виновен, колкото може би от нещата, които бяха предприети и бяха направени."

Цветанов очаква "чисто политическо и чисто управленско" решение да бъде взето от премиера Борисов и "се надявам, че всичкото това той ще го предприеме и ще го направи".

Според него не е правилно да се каже, че митниците не се справят със задачите си, но определено се нуждаят от системен подход и реални резултати. Говорим за недостатъчна събираемост, а не виждаме мерките, които се предприемат в тази насока. "Заявил съм го категорично и пред премиера, казвал съм го и на срещи със Симеон Дянков, че в момента в митницата не е това, което трябва да се очаква", обобщи Цветанов.

Той даде пример как след реформите в МВР вече се „работи в едни пълни обороти" и се берат плодовете от разработки". Реализирани били доста добри успехи и с НАП - „един истински диалог, много продуктивен".

"Контрабандата и борбата с нея е задача на МВР. ГДБОП е службата, която трябва да разкрива каналите". Така шефът на агенция "Митници“ Ваньо Танов отговори на критиките на вътрешния министър Цветан Цветанов, че "митниците не са в състояние да направят това, което очаква държавата“ и че са нужни "системен подход и реални резултати“.

"В момента изразходваме огромни средства да тарашим пазари, места, къщи – борим се с последствията, но преди това тези цигари са минали през вътрешните граници", заяви Танов във вторник пред бТВ.

Според Танов само със "силни оперативни мерки може да се стигне до организаторите на контрабандните канали“. Той уточни, че това не е работа на ръководената от него агенция, а на специализираните органи на МВР.

Мисля, че думите на министър Цветанов са извадени от контекста, защото той не би си позволил да коментира работата на агенция, която е подчинена на друго министерство, смята Танов. По думите му недоволство от резултатите на митниците би могло да има от гледна точка на това, че има още какво да се желае за стиковка с МВР.

Директорът на митниците коментира още, че засега "нямам даден ултиматум“ да се оттегли от поста". Могат да ме махнат, ако успеят олигарсите“, допълни той.

Танов смята, че с премиер Бойко Борисов олигарсите "имат малки шансове, защото това, което той ми е казал, е да работя срещу тях".

Икономистът Георги Ангелов прави в блога си следния анализ:

Събрани приходи за първото тримесечие:

ДДС, събирано основно от НАП: 14.6% от годишния план

Акцизи, събирани от митниците: 15.3% от годишния план

И в двете агенции има еднократни ефекти през първото тримесечие – при НАП базов ефект през януари, връщане на забавено ДДС през първите три месеца. В митниците – възстановяване на акциз от предходната година, валидност на старите бандероли върху цигарите през първото тримесечие.

Затова е добре да се изчакат данните за април и май, за да видим неизкривени данни, преди да се съди за работата на НАП и митниците. Остават още няколко седмици до края на май – нека видим данните и после ще могат по-обективно да се вземат "политически и управленски решения", каквито предлага вицепремиерът.

zonabg.info




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13046355
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930