Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.05.2010 14:23 - Израел нападна хуманитарен конвой, журналисти от бТВ пътували с единия кораб
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1289 Коментари: 0 Гласове:
7

Последна промяна: 29.06.2010 12:21


По трагичен начин приключи опитът на няколко неправителствени организации да доставят хуманитарни помощи по море на ивицата Газам съобщи бТВ. Тази нощ израелският флот спря шестте кораба, а при възникналия сблъсък загинаха над десет пропалестински активисти. Хуманитарната флотилия потегли през нощта към пристанището на Газа, въпреки че през последните дни израелската армия предупреди неколкократно, че опитът им ще бъде спрян:

"Приближавате се към враждебна зона, която е под морска блокада. Газа е пристанищна зона и пристанището е затворено за всякакъв морски трафик. Израелското правителство подкрепя доставките на хуманитарни помощи за цивилното население на Газа и ви приканва това да стане през пристанище Ашдод".

След като корабите не се подчинили, израелският флот ги спрял. На борда на турски кораб възникнало спречкване между пропалестинските активисти и израелските командоси. Според израелската армия, активистите нападнали войниците с брадви, а един се опитал да вземе оръжието на друг, при което бил произведен неволен изстрел. По данни на турска хуманитарна организация са убити 15 души, повечето от които турски граждани, има и много ранени от различни националности.

"Палестинското правителство осъжда бруталността, с която израелските власти спряха този мирен опит да бъде пробита блокадата. Ще продължим да настояваме международната общност да накара Израел да я отмени", заяви говорителят на палестинското правителство Хасан Хатиб.

"Тези действия не са изненада за нас, палестинският народ познава окупацията и нейните престъпления", коментира лидерът на Хамас в ивицата Газа Исмаил Хания.

Акцията на израелската армия предизвика бурни протести в ивицата Газа и в Турция. Турските власти остро осъдиха действията на Израел. Европейският съюз поиска Израел да разследва обстоятелствата около нападението.

На борда на един от корабите в хуманитарния конвой има и екип на bTV

– нашият репортер Светослав Иванов и операторът Валентин Василев. Двамата заминаха за ивицата Газа като част от европейска хуманитарна мисия, заедно с група журналисти от водещи европейски медии.

По информация на bTV, корабът, на който се намират европейците не е бил атакуван, но е бил отклонен и вероятно в момента пътува към пристанище Аждот, в Израел. Председателят на палестинската общност в България Абу Калбей заяви, че, според палестински източници, всички на борда на европейския кораб ще бъдат задържани и разпитани. По дипломатически път българското външно министерство ще поиска незабавното освобождаване на двамата българи.

Европейският съюз призова за разследване на смъртните случаи на борда на кораби,

транспортиращи помощ за Газа, и призова Израел да осигури свободен достъп на хуманитарната помощ за Ивицата Газа. Върховният представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън изрази дълбоко съжаление за загубата на човешки живот и насилието, и поднесе съболезнования на семействата на пострадалите и ранените.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА - ТУК



Тагове:   бТВ,


Гласувай:
7


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13030465
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930