Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.06.2010 21:15 - Cherchez la femme
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1737 Коментари: 2 Гласове:
3



image

Руска червенокоса красавица е сочена за "фаталната жена" в шпионската история, разкрита от ФБР и довела до ареста на 10 души в САЩ и един в Кипър. 
Femme Fatale (Фаталната жена) се занимава с недвижими имоти и рискови инвестиции, а в профила си във Facebook, където е качила множество свои снимки, е написала "ако можеш да мечтаеш, можеш да го постигнеш".

Американската мечта на Чапман обаче се оказа уловка.

Американските власти смятат, че тя е обигран руски таен агент, който работи с мрежа от други агенти.

Според разследващите заловените руски граждани са били агенти, живеещи под прикритието на обикновени хора, но Чапман е изключение, тъй като активно се възползва от придобивките на дигиталната ера, публикувайки за себе си всякаква информация и снимки в глобалната мрежа.

Прокуратурата в САЩ обвини Чапман и останалите 10 заподозрени за това, че следват нареждания на руското разузнаване, според които трябва да се "американизират" в достатъчна степен, за да се инфилтрират във влиятелни "политически кръгове" и да изпращат информация в Москва.

Заместник-главният прокурор на САЩ Майкъл Фарбиарз твърди, че доказателствата срещу Чапман са "смайващи". Тя е невероятно добре обучен и умел руски агент, казва той пред Асошиейтед прес.

Майка й обаче, която живее в Москва, казва, че дъщеря й е абсолютно невинна, но отказва каквито и да е коментари.

Агент откраднал самоличността на канадско бебе

В сряда стана известно, че един от арестуваните руски агенти е приел самоличността на канадеца Доналд Хийтфилд, който всъщност е починал на крехката възраст от шест седмици през 1963 г. Асошиейтед прес цитира неговия брат Дейвид Хийтфилд, който предполага, че руснаците са изровили съобщението за смъртта бебето в монреалски вестник отпреди 47 години. Предполагаемият шпионин работел в консултантска фирма за мениджмънт и живеел в Кембридж, щата Масачузетс. През 2004 г. той имал среща със служител на американското правителство, с когото обсъдил дейността по разработване на ядрени оръжия.

Русия омаловажи арестите

Москва омаловажи ареста на заподозрените за шпионаж руснаци в САЩ, заявявайки, че случаят "няма да се отрази негативно" на двустранните отношения.

"Очакваме, че инцидентът, свързан с арестуването на група хора в САЩ, заподозрени в шпионаж в полза на Русия, няма да се отрази отрицателно на руско-американските отношения", съобщи в сряда говорител на руското външно министерство.

Той отбеляза, че в министерството "са взели за сведение" вчерашното изявление на говорителя на Белия дом Робърт Гибс, който омаловажи мащаба на последиците от този скандал в контекста на "презареждането" на руско-американските отношения. Гибс изтъкна, че САЩ и Русия напоследък са постигнали значителен напредък в решаването на редица важни проблеми на двустранните и международните отношения. Той изрази мнението, че шпионският скандал няма да засегне отношенията между двете страни.

Преди ден Русия заяви, че отправените от американските власти обвинения са безпочвени и са отглас от Студената война.

Руският премиер Владимир Путин разкритикува арестите в САЩ на 10 души в САЩ и един Кипър, които според ФБР са членове на предполагаема руска шпионска мрежа. "У дома ви полицията се е развилняла. Хвърлят хора в затвора", каза Путин във вторник на срещата си с бившия американски президент Бил Клинтън, който е на посещение в Русия.

"Надявам се, че напредъкът, който бе постигнат в нашите отношения през последните години, няма да се провали. Много се надяваме, че хората, които държат на добрите отношения, разбират това", добави той.

Зам.- държавният секретар на САЩ по европейските въпроси Фил Гордън отправи същото послание, отбелязвайки, че в руско -американските отношения има повече доверие и те са излезли от епохата на Студената война.

В същото време той добави: "Не мисля, че някой е бил силно шокиран да узнае, че все още са налице някои остатъци от предишните опити на използване на разузнаването."

"Върхът на айсберга"

Руските медии пишат в сряда, че случаят отразява разминаването между ФБР и администрацията на Обама. В. "Московски комсомолец" посочва, че "основната мишена в тази история е Обама, който има много недоброжелатели" в собствената си страна.

"Комерсант" пише, че на висши руски служители е било забранено да коментират скандала.

Десетте човека, арестувани в САЩ, са обвинени в конспиративни действия, като незаконни агенти на чуждо правителство. Това престъпление е по-леко от шпионаж, но се наказва с пет години затвор. Осем от задържаните са обвинени и в заговор за пране на пари. Единайстият заподозрян, арестуван във вторник в Кипър, очаква екстрадиция в САЩ по подозрения в шпионаж и пране на пари.

Още при обявяването на новината за арестите всички медии обърнаха внимание, че тя идва дни след визитата на руския президент Дмитрий Медведев в САЩ и демонстрацията на приятелски и неформални отношения между него и Барак Обама.

Заместник-главният прокурор на САЩ Майкъл Фарбиарз заяви, че арестите са само "върхът на айсберга" от цялостната дейност на руското разузнаване.

Според внесените в съда документи повечето от задържаните са се подготвяли да станат граждани на САЩ и Канада. За всички тях се смята, че са част от операция, в която агентите трябва да живеят и да се държат като обикновени граждани. Някои от тях живеят от години като семейни двойки. В професионалните среди такива агенти се наричат "нелегали" или "спящи".

Информирани източници съобщават, че ФБР са били принудени да действат, тъй като един от заподозрените членове на групата, 28-годишната Анна Чапман, се готвила да пътува за Москва.

"Фаталната жена"

Чапман бе обрисувана като "фаталната жена" в шпионския кръг. Тя има няколко бляскави фотоса, поместени на профила й в социалната мрежа Facebook.

Твърди се, че тя е била примамена от агент под прикрие на ФБР в кафене в Манхатън, след което, според прихванат телефонен разговор, й е било казано, че е разкрита и трябва да напусне САЩ.

Според американската телевизия СиБиЕс Чапман е била задържана на 27 юни вечерта, когато отишла да предаде в полицията фалшив паспорт. Изяснило се, че документът й е връчен от агент на ФБР, който се представил пред нея като руски чиновник. Той помолил Анна да предаде паспорта на друг човек и определил място и време на срещата. Чапман обаче заподозряла нещо нередно и решила да занесе паспорта в полицията.

Други медии съобщават, че тя е арестувана точно преди уговорената среща.

image

Коя е новата Мата Хари, пита руският в. "Комсомолская правда". Тя е родена във Волгоград и се омъжва за англичанин от състоятелно семейство, след което кариерата й потръгва на бързи обороти.

Завършва Руския университет за дружба между народите, получава диплома за икономист през 2005 г., но кариерата си започва преди това. От септември 2003 г. работи в компанията "NetJets Europe", която продава самолетни билети на богати руснаци. След това постъпва в британската банка "Барклис", а от юли 2005 г. две години оглавява IPO отдела в хедж-фонда "Navigator", преди да отиде в инвестиционната компания "KIT Fortis Investments" като вицепрезидент.

Освен кариерата в лондонското Сити, Анна се занимава и със свой собствен проект. През есптември 2006 г. тя основава IT-компанията "Property Finder" и свързания с нея сайт за недвижимости Domdot.ru.

От Великобритания Анна се прехвърля в Ню Йорк, където продължава собствения си бизнес.

"Тайни съобщения"

Заподозрените агенти са обучени от руската разузнавателна агенция за проникване в политически среди и събиране на информация, се посочва в документите.

Разследването е установило, че някои от агентите са използвали фалшива идентичност още от началото на 1990-те години, използвали са кодове и компютърни операции, като постване на видимо невинни картинки в Интернет, които съдържали скрит текст.

Не е ясно как и къде са били обучавани заподозрените, но според внесените в съда документи операцията датира поне от началото на 1990-те. Точно за какъв тип информация агентите са обвинени, че е трябвало да предават на Москва – и колко ценна може да е била тя – не се разкрива.

Петима от заподозрените се появиха за кратко в понеделник във федералния съд в Манхатън, който постанови да останат в ареста до предварителните слушания на 27 юли. Сред тях беше и Анна Чапман, освен това двойката, известна като Ричард Мърфи и Синтия Мърфи, задържани в Монтклеър, Ню Джърси. Пред съда се яви още Вики Пелаез и мъж, назован Хуан Лазаро, задържани в Йонкър, щата Ню Йорк. Други трима – Михаил Семенко и двойката Михаел Зотоли и Патриция Милс – се явиха пред федералния съд в Александрия, Вирджиния, след като бяха арестувани в Арлингтън, Вирджиния.

Двойката Доналд Хауард Хитфилд и Трейси Лий Ан Фоли бе арестувана и се яви в съда в Бостън.

Всички те, освен Чапман и Семенко, са обвинени и в заговор за пране на пари.

Mediapool




Гласувай:
3



1. boristodorov56 - Мата Хари!
30.06.2010 21:47
Мата Хари!
цитирай
2. therainss - ...
11.07.2010 12:59
Размениха ги във Виена. Където преди около 2-3 години се сдобриха Стоичков и Стилиян Петров, което на мен, да ме прощавате, ми е много по-интересно и важно от тоя измислен скандал между САЩ и Русия.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13001431
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031