Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.07.2010 12:30 - Иван Костов предлага ЦУМ да стане музей, Гергов съгласен
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 935 Коментари: 0 Гласове:
4



Националният исторически музей (НИМ), който сега се намира в Бояна, да се пренесе в ЦУМ, лансира идеята експремиерът и лидер на ДСБ Иван Костов. Бизнесменът Георги Гергов, който е собственик на култовия търговски дом, не намира идеята за лоша, дори е готов със схема. Партньорът на ДСБ в Синята коалиция – СДС, обаче се стресна от идеята на колегите си и я определи като нелепа и смешна.

На пресконференция вчера Иван Костов подчерта възторга си от възможността гигантът да се превърне в музей. Оказа се, че това е хрумнало на Владимир Агов, който е брат на ДСБ-депутата Асен Агов. “Идеята е на Влади Агов, но е чудесна идея. ЦУМ е само за музей в центъра на София”, заяви лидерът на ДСБ. “Аз съм пламенен защитник, защото ЦУМ няма инфраструктурата да бъде мол, очевидно е. Там няма нито къде да се застане, нито къде да се разположат заведения, нито къде да се прекара приятно, няма огромен паркинг, няма как да се подходи към него, защото е в самия център на града, лесно се охранява. Но там минават всички туристически групи, колко му е да ги заведеш всички да видят Панагюрското съкровище на самия пъп на София”, показа пристрастията си към промяната Костов. “Идеята е брилянтна. Вместо един губещ гигантски магазин, слаб, загиващ конкурент на моловете, по-добре Национален исторически музей. Ако съм се сетил за това нещо навремето, досега щеше да е Национален исторически музей, да знаете”, заключи експремиерът.
Костов веднага обаче бе контриран от Мартин Димитров, който разграничи СДС от новата възможност. Тази идея е изцяло на ДСБ, да не стане някоя грешка, вмъкна синият лидер. “Не я споделяш ли?”, попита го Костов. “Струва ми се много екстравагантна”, отвърна Димитров. С идеята не се съгласиха и я определиха като направо нелепа и смешна и други от СДС. Това ми звучи като да помогнем и спасим губещото предприятие на Гергов с държавни пари, заяви син депутат. “Държавата като такава е най-големият собственик на недвижими имоти. Има толкова много имоти, че да се говори за купуване на нещо, което е в частния сектор, е просто абсурдно. Това е абсолютно икономически необосновано”, коментира пред “Всеки ден” икономистът от “Индъстри Уоч” Лъчезар Богданов. “Обикновено се купува нещо, което недостига, а продаваш от това, което имаш повече.
Идеята Националният исторически музей да се настани в настоящата сграда на ЦУМ бе радушно приета от министъра на българите в чужбина и шеф на НИМ в оставка Божидар Димитров. Той е предлагал различни сгради и многократно през годините е настоявал музеят да се премести в центъра на града, а не да се намира в покрайнините, пък макар и в Дом 1 на резиденция “Бояна”. Досега не е предлагал сградата на ЦУМ, тъй като била частна собственост и не знаел дали собственикът е склонен да я продава. Сградата на ЦУМ обаче е много подходяща за целта най-вече заради местоположението си и второ заради огромните площи, в които може да се нареди експозицията на музея. Дом 1 не отговаря на тези критерии и затова там може да се види само 1 % от богатството, с което разполага НИМ.
В музея също се зарадваха на предложението отново да бъдат в центъра на столицата. “Благодарна съм на г-н Костов, защото точно той ни премести от центъра зад Околовръстното шосе. Иначе предложението ми харесва. Сградата на ЦУМ е подходяща”, каза пред “Всеки ден” и.д. директорът на музея ст. н. с. д-р Цветана Кьосева. Тя обясни, че сградата на търговския дом лесно може да бъде преустроена в музей. “Всички сгради, строени около 50-те години в този сталински стил са много здрави, много устойчиви, отговарят на всякакви условия, достатъчно големи са,” аргументира се Кьосева. Тя обаче призна, че за това ще е нужна огромна сума пари. Държавата веднъж го е продала, сега да си го връща, каза шефът на НИМ. На въпрос дали Георги Гергов, който е собственик на ЦУМ, би се съгласил на подобна сделка, за да подпомогне културата, тя отговори: “Доколкото съм чувала г-н Гергов е правил различни дарения на културни институции, но дали ще се съгласи, трябва да питате него.”
Със самия Георги Гергов все още разговори не са водени. Той обаче намира, че идеята НИМ да се нанесе в сградата на ЦУМ, никак не е лоша. “Виждате какво излиза от разкопките на ЦУМ, това е историята на София и на България и ще стане един атрактивен център”, каза Гергов пред “Всеки ден”. Той е готов да предложи вариант, от който всички страни ще бъдат доволни – да се увеличи капиталът на Международния пловдивски панаир, ЦУМ да се вкара в Панаира и срещу това “да дадем сградата на ЦУМ на държавата да го ползва за това, което иска”.
Всъщност, оказва се, че идеята е много стара. “Когато тръгнахме да правим публично-частното партньорство, аз предложих заедно със “Санкт Петербург” и с терените, и със старите къщи, да апортирам вътре и ЦУМ, за да имаме изложбен център и в София по отношение на филателия, картини, скулптури, диамантени изложби и други културни мероприятия, които касаят историческите ценности на българите”, обясни Гергов. Предложението обаче било отхвърлено от правителството на Тройната коалиция. “Тогава те излязоха с мъдрата идея да ми дадат терен на летището. След това излезе, че през този терен минава някакъв авариен път и това не може да стане. Вдигна се много шум и после се замълча”, обясни пловдивският бизнесмен. Неговото мнение е, че е явно, че държавата няма как да откупи този терен под ЦУМ. “Нали разбирате, че бюджетът на Министерството на културата е 100 млн. лева на година – за кое по напред. От къде ще извади пари държавата да го купи?! А ние предложихме перфектен вариант”, коментира Гергов. Собственикът на ЦУМ обаче е гневен на думите на Иван Костов, че търговският център е на загуба. “Той не ми гледа сметките, откъде знае, че сме на загуба. Ако ЦУМ има някакъв отлив, той е на базата на разкопките около него и затруднения достъп и разбира се, кризата”, призна бизнесменът.
http://www.plovdivmedia.com/28557.html


Тагове:   музей,


Гласувай:
4


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13031792
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930