Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.07.2010 16:08 - Борисов и Сидеров: В БНР има "политическо назначение"
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 2625 Коментари: 4 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и на "Атака" - Волен Сидеров, бяха единни днес, че няма натиск на медиите, но имало политическо назначение в БНР.

Става дума за Диана Янкулова, която при предишния мандат беше шеф на пресцентъра на МВР, а сега води предаването "Нещо повече" в националното радио.

Спорът започна сутринта, когато в декларация от парламентарната трибуна БСП поиска парламентарните групи и премиерът да се разграничат от изявленията на Сидеров, в които се отправят заплахи и натиск върху журналисти.

Повод е изказване на лидера на "Атака", в което той, по думите на Ангел Найденов от БСП, пряко заявява, че ще прочисти БНР със закон.

Сидеров отговори от трибуната, че в радиото се чуват тенденциозни политически поръчки, което не било чудно, тъй като Диана Янкулова била политическо назначение.

Случаят с насилието в Кърджали беше представен тенденциозно, едва ли не в България действа полицейска хунта, заяви той."Имам правото в националното радио да представя гледната точка на една парламентарно представена партия.

Ако имаше полицейско насилие, това беше при вашето управление, г-н Станишев", обърна се той към бившия премиер от трибуната.

Искам и БНТ, и БНР да бъдат най-накрая медиите, които цялото общество очаква -

обективни, адекватни и без политически назначения и поръчки, заключава Сидеров в декларацията от името на "Атака".

По думите му е спекулация, че настоящото правителство се намесва в работата на медиите.

"БНР работи като рупор на БСП и ДПС и това имах предвид, когато казах, че то ще стане обективно, като се изчисти от политическите назначения", поясни той.

"От това, което сега чух от изказването на г-н Сидеров в парламента, е буквално ясно, че всъщност има политическо назначение в БНР", коментира по-късно премиерът Борисов в кулоарите на парламента.

Той попита защо има такъв явен конфликт на интереси, при положение, че пресцентърът обслужва и прави политиката на министерството и на самия министър.

Когато на този журналист след това му дадеш да води предаване в същия ресор, по същата тема, това е конфликт на интереси, той не може да каже по-различни неща от тези, които е говорил преди две-три и повече години, даде пример той.

"Оттам нататък вие видяхте, ние не се месихме в изборите нито в БНР - и попитайте г-н Валери Тодоров, шеф на БНР, дали ще го потвърди - нито в БНТ.

Дали сме пълна свобода и не искам да слушам и да се меся

в подобни действия, отсече премиерът. Според него обаче в случая имало тенденциозност.

"Аз също съм бил потърпевш от подобна дейност на други журналисти, знам как човек емоционално приема нещата, особено когато знаеш кого обслужват. Няма да слушам повече подобни приказки", обобщи той.

След думите на премиера обаче журналист го осведоми, че

ПР-ът на ГЕРБ в парламента също води предаване по телвизия Би Би Ти.

Борисов възлкикна: "Той какъв ПР е, аз не го познавам?!"

"Кой си, бе, Никола, я да го видя къде е Никола? Ти ли си? Ами махайте го от парламентарната група, щом пречи на журналистите!", реагира моментално премиерът.

От два дни БНР разпространява декларацията на журналисти от програма "Хоризонт" до парламента след обвинението на Волен Сидеров към Диана Янкулова, че заблуждава слушателите и служи на политически партии, и след заканата му да прочисти радиото от кадрите на БСП и ДПС след приемането на новия закон за радиото и телевизията.

Това изказване влиза в драстично противоречие с обявения замисъл, че няма политическа поръчка към бъдещия закон, се казва в декларацията на журналистите.

От Българския хелзински комитетет също поискаха Народното събрание да вземе отношение по случая.


Борисов свали от ефира телевизионния водещ

Водещият Никола Николов напусна ефира на Би Би Ти по изричното настояване на премиера Бойко Борисов. Повод за прекратяването на договора с медията на Ирена Кръстева станаха коментарите за конфликт на интереси, тъй като журналистът работи и в пресцентъра на ГЕРБ.
"Във връзка с въпрос към премиера Бойко Борисов, има ли конфликт на интереси, след като служителят в пресцентъра на ГЕРБ Никола Николов води рубрика в телевизия Би Би Ти, Ви информирам, че Би Би Ти е частна медия, за разлика от БНТ и БНР. В този смисъл сравнението за конфликт на интереси и паралел със случая с назначаването на Диана Янкулова (бивше пресаташе в МВР по времето на министър Михаил Миков) в БНР е пресилен. За да няма спекулации по темата Ви информирам, че по настояване на премиера, Никола Николов прекрати гражданския си договор с частната медия Би Би Ти незабавно", съобщи ръководителят на пресцентъра на ГЕРБ Севдалина Арнаудова.


Тагове:   бнт,   БНР,   скандал,   медии,


Гласувай:
2



1. semtomovi - Какво е това? То е нещо като Легализирана Корупция май а?
30.07.2010 16:22
Политически назначения тук в Швеция, у нас, НЯМА.
цитирай
2. semtomovi - Боже, боже!
30.07.2010 16:25
Какво става наистина в България? Към Бананова Република ли вървим?
цитирай
3. анонимен - Диана Янкулова
30.07.2010 16:33
не е престанала да бъде журналист само защото в един промеждутък от време е завеждала пресцентър...
цитирай
4. анонимен - Е нали "винаги на една ръка ...
06.08.2010 16:26
Е нали "винаги на една ръка разстояние от властта", "никакви телешки възторзи". Затова се казва : не ги гледай какво пишат и казват, а какво правят!

Празни приказки и хвалби.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12997593
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031