Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.07.2010 15:57 - Хонорарът на Доган все пак отива на съд
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1758 Коментари: 3 Гласове:
3



Налице са данни за конфликт на интереси по отношение на Ахмед Доган, реши парламентарната антикорупционна комисия в петък във връзка с взетите от лидера на ДПС хонорари за 1 млн. евро от консултантска дейност по хидроенергийни проекти. Парите не са били декларирани по надлежния ред, констатира комисията в доклада си, който отива във Върховния административен съд (ВАС).

ВАС е компетентният орган, който трябва да се произнесе по казуса.

Решението на петчленната комисия, председателствана от Димо Гяуров (Синята коалиция), бе взето след лична намеса на премиера Бойко Борисов за свикване на ново извънредно заседание на комисията, след като това в четвъртък се провали заради отсъствие на депутатите от ГЕРБ и БСП.

Подготвеният от Димо Гяуров доклад бе приет с три гласа "за" и един "против" (на представителя на ДПС Камен Костадинов). Членът на комисията от БСП Бойко Великов така и не дойде.

"Провинилият" се депутат от ГЕРБ Николай Коцев, който предния ден отсъстваше по "лични причини" от заседанието и то пропадна поради липса на кворум, заяви в петък, че е бил зает в избирателния си район. Той отрече премиерът да му се е обаждал. "Не ми се е обаждал Борисов, той е много мъжки човек и винаги е бил умерен. Обвинявате го, че ходи и ни хока, но това не е така", каза Коцев.

Самият премиер обаче го опроверга, като пред журналисти в кулоарите на парламента малко по-късно призна, че лично е поискал извънредно заседание на антикорупционната комисия.

Той уточни, че намесата извършил "в качеството на председател на ГЕРБ". Прочел в електронни медии, че с проваленото заседание "ГЕРБ и БСП пазят Доган", което било "абсолютна лъжа".

"Първо се свързах с Мартин Димитров (лидера на СДС - бел. ред.), после помолих да намерят и г-н Гяуров (който е член на СДС - бел. ред.). Казах му (на Гяуров - бел. ред.), че нашия депутат го връщам и утре идва на заседанието", обясни Борисов как е действал в четвъртък.

Той не намери нещо нередно в смесването на правомощията на изпълнителната и законодателната власт. "Имам право да се намеся, когато се касае за политиката на партията", каза Борисов.

Николай Коцев от своя страна разясни, че е имал само половин час да се запознае с доклада по казуса, на което Димо Гяуров отговори, че още във вторник е разпратил документа на членовете на комисията, когато е насрочил заседанието й за четвъртък.

Камен Костадинов се опита процедурно да отложи вземането на решение с мотива, че засегнатият трябвало да се запознае с доклада и да се защити. Не бе прието предложението му решението да бъде взето след ваканцията през септември, защото докладът е публичен и достъпен за всички депутати, и ако Доган е имал интерес, е можел спокойно да се запознае с него.

По време на обсъждането депутатът от ДПС се мотивира още, че няма нарушение на закона за конфликт на интереси от страна на Доган за една част от хонорара, която била получена преди влизането на закона в сила. Експертът към комисията Елеонора Николова обаче обясни, че по-голямата част от хонорара е получена от Доган на 12 февруари 2009 г. или месец и половина след началото на действието на закона.

Отхвърлено бе и предложението на Костадинов на заседанието да бъде допуснат адвокатът Румен Еленски.

Обсъжданията предизвикаха поредица от политически изводи както от страна на представителя на ДПС, така и на председателя на комисията Димо Гяуров.

Костадинов заяви, че юридическите доказателства са слаби, на тяхната база се правят неверни политически внушения. Гяуров декларира, че поема пълната политическа отговорност за работата и изводите на оглавяваната от него комисия. Той заяви, че е време "Доган да спре да играе по главите на целия български народ, което прави 20 години" и да спазва закона.

През април т.г. главният прокурор Борис Велчев съобщи, че се прави проверка по обстоятелства, свързани с Ахмед Доган, като обстоятелствата се отнасят до имоти и проекта "Цанков камък".

Все още няма информация до какви заключения е стигнала проверката, но лидерът на ДПС все още има депутатски имунитет и засега не може да бъде разследван.


БСП обвини ГЕРБ в незаконна приватизация на проекта “Горна Арда“

БСП обвини управляващите, че незаконно са приватизирали проекта за изграждане на хидрокаскадата “Горна Арда“, давайки мажоритарния дял в него без търг и конкурс на австрийската компания ЕВН, в която министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков бе прокурист преди да поеме поста в кабинета на ГЕРБ. Това стана по време на парламентарния контрол в петък при питане на лидера на БСП и бивш премиер Сергей Станишев и бившия министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров за сделката между ЕВН и НЕК.

Двете компании подписаха на 19 юли акционерно споразумение, в което се предвижда австрийците да вземат 70 на сто в създадената през 1999 г. Хидроенергийна компания “Горна Арда“, а НЕК, която дотогава притежаваше този размер, да намали участието си до 30 процента. Промяната на участието в капитала ще стане с вноска от 1.39 млн. лв., която бе определена от социалистите като изключително ниска, при положение, че досега НЕК била вложила 11 млн. лв. в проекта.

Влизането на австрийците стана възможно, след като изкупиха дела на наследника на турския “Джейлан холдинг“ - CCG, за да оттегли той иска си срещу НЕК в Парижкия арбитраж за 70 млн. евро за неизпълнени ангажименти по хидропроекта, договорен в края на 1998 г. от тогавашните премиери на България и Турция Иван Костов и Месут Йълмъз.

Първоначално ЕВН имаха консорциум със сънародниците си от “Алпине Бау“, които обаче отнесоха сериозни нападки от премиера Борисов заради силно оскъпения проект за строежа на хидровъзела “Цанков камък“. “Алпине“ се отказаха от “Горна Арда“, за да се съсредоточат върху изпълнението на “Цанков камък“, който трябва да се въведе в експлоатация тази есен.

БСП обаче заподозря, че концернът ще “изникне“ като подизпълнител на проекта за “Горна Арда“.

“Очевидно става дума за предпочитан проект. Защо се избра точно ЕВН?“, попита лидерът на социалистите, припомняйки работата на Трайков за тази компания как преди време Борисов я е обвинявал, че не е направила достатъчно инвестиции в електроразпределителната мрежа, заради което и ДАНС влезе в клиентските й центрове да прави проверки.

Проектът "Цанков камък" бил лош, проектът "Горна Арда" по-добър ли е?, попита Станишев Може да се влезе в същата схема като "Цанков камък", няма проучвания, няма обосновки и цената на "Горна Арда" може да се окаже много по-голяма. Важен въпрос е - по каква цена българинът ще купува енергия, допълни Петър Димитров.

Станишев попита Борисов какви са гаранциите, че “Горна Арда“ няма да попадне в същия капан като “Цанков камък“

В отговор получи упрек, че “ето затова такива въпроси трябва да се задават на ресорните министри, а не на министър-председателя“ и уверение, че в “капан "Цанков камък" няма да попаднем“.

“Всички знаете четири години кой беше мандатоносител, кой се занимаваше с енергетика. За "Горна Арда" не се притеснявайте, няма да дам да се похарчи един лев повече от това, което трябва“ заяви Борисов.

Преди това той обясни, че идеята на проекта е освен да се ползва като източник на възобновяема енергия за постигане на целите за 16 процента дял в производството на ток в страната и да предотвратява наводненията по тази територия. Това беше едно от питанията в Турция - какво ще направи България с наводненията, които има всяка пролет.
“Няма как с "Горна Арда" да се решат проблемите на Турция, тъй като тя се наводнява от Тунджа, а Арда се влива в Гърция“, обърна внимание Станишев и допълни, че проектът ще бъде много по-скъп от предвиденото.

Според него в сделката с ЕВН интересът на НЕК е грубо погазен и нарушен. Станишев акцентира и върху това, че хидрокаскадата попада на територия три четвърти от която се намира в европейската екомрежа "Натура 2000".

От ЕВН обаче още след подписването на сделката припомниха, че няма изрична забрана за инвестиционни проекти в зони от “Натура“, а за съответното намерение се прави освен оценка за въздействието върху околната среда и такава за съответствие с изискванията на европейската екомрежа и компанията е наясно с това. За целта ще се проведат и разговори с местните общини и с неправителствените организации.

Намеренията на ЕВН са да запази околната среда в региона, непокътнат ще остане дори емблематичният мост на реката, в близост до мястото за завиряване на единия от трите планирани язовира, който според предишни планове е трябвало да остане под водата, твърдят австрийците.



Тагове:   Доган,   хонорар,


Гласувай:
3



1. анонимен - "Все пак" е повече
31.07.2010 23:00
от " И този път ... " когато става дума за НЕДОСЕГАЕМИЯ ГУРУ НА "ЕТНИЧЕСКИЯ МИР В БЪЛГАРИЯ".
цитирай
2. reporter - Ето какво правят в някои държави...
01.08.2010 09:58
Ето какво правят в някои държави:
Свекърът на Челси (Клинтън), конгресменът Едуард Мезвински, излежа 5-годишна присъда за присвояване на 10 млн. долара на десетки инвеститори.

Нашите крадливи политици нагло гледат електората и му се хилят. Как да живееш в такава държава?!
цитирай
3. ketcakuatl - Никак! Емигрирахме отдавна, по...
25.08.2010 00:21
Никак! Емигрирахме отдавна, поздрави от Кипър, тука сме добре.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13044024
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930