Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.08.2010 12:29 - Диана Янкулова: Това е директна заплаха не само срещу мен, но и срещу медиите
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1834 Коментари: 1 Гласове:
-1



Мисля, че битката за свободата на словото е спечелена и че това е излишно връщане в едни преживени периоди. Аз не приемам никой от упреците на Волен Сидеров. Случая го възприемам като директна заплаха и то не само срещу себе си, а срещу медиите и журналистическия труд.

Това заяви в интервю за Информационна агенция КРОСС дългогодишната журналистка в БНР и бивше пресаташе на МВР Диана Янкулова по повод на нападките от парламентарната трибуна на лидера на Атака Волен Сидеров.

Аз съм възмутена, защото мислех, че това е дълбоко затворена страница. Благодаря на всички журналисти, които застанаха зад мен, най-вече на колегите от БНР.

Г-жо Янкулова, как ще коментирате изявлението на лидера на Атака от парламентарната трибуна днес, че водещата на БНР Диана Янкулова е дала възможност на зам.-председателя на ДПС Лютви Местан и един адвокат да развият тезата, че случаят в Кърджали е полицейско насилие. Вие сте политическо назначение, според Сидеров?

Ако трябва да съм точна, в Хоризонт работя от 18 години. Дойдох на стаж като студентка, помня и първия си репортаж от лагера на гладуващите 39 депутати от СДС срещу приемането на Конституцията през 1991 година. Никога не съм работила на друго място с изключение на тази една година от май 2008 година до юли 2009 г. , когато действително ръководех пресцентъра на МВР.

Много трудно приех това предизвикателство, но го направих, защото беше време, когато МВР трябваше да отвори работата си за обществото и да отговори на изискванията за граждански контрол. Тук трябва да подчертая, че едва ли в нечии пресцентър се прави политика.

 Специално в МВР ние сме се придържали единствено към принципа да показваме работата на полицията, а именно в борбата с престъпността и да отговаряме на всички въпроси, които поставят медиите и обществото по тези теми. Дори и в случаите в които фактите за полицията не са били лицеприятни.

Тенденциозно ли бе все пак това предаване, което водихте?

Политическото предаване, за което Сидеров твърди, че е изпълнило политическа поръчка, беше в деня на дебатите в Народното събрание по случая в Кърджали и беше логично темата на деня да е свързана с въпроса - има ли полицейско насилие в страната?

 В това предаване е имало абсолютен плурализъм на мненията. Само ще изброя хронологията.

 То започна с включване от Кърджали, където рефлектираха фактите, изнесени в Народното събрание, след това беше включен Лютви Местан , който говори 10 минути. Ако го попитате, и той сигурно ще каже, че му е било малко времето.

След това бе включен безспорния експерт адвокат Михаил Екимджиев, председател на Асоциацията за европейска интеграция и защита на правата на човека, който води годишно по няколко такива дела в Страсбург.

След това бе поканен Димитър Стоянов, който говори само с 30 секунди по-малко от Лютви Местан и може би щеше да говори повече, ако телефонната линия не бе прекъснала, което не е във властта на журналиста, това е предаване на живо , случва се.

След това имаше разговор с полицейски експерт, бивш директор на Инспекторат на МВР, това е сектора, който прави проверките и разследванията по всички такива случаи, когато има съмнения за неправомерно полицейско поведение, който обясни каква е технологията за преценка и за проверка и за установяване, ако има нарушения от страна на полицаите.

Така или иначе г-н Волен Сидеров не беше споменат по никакъв повод в това предаване, но след като поиска , той получи думата. Днес чух от парламентарната трибуна думите му, че като лидер на политическа сила той има право да говори когато и колкото си иска по националните медии.

 Да припомним, че по закон само тримата първи в държавата имат това право - президент, премиер и председател на Народното събрание, и той не е в такава роля. Ако допуснем, макар, че това е само теоретично, защото аз не приемам никой от упреците на Волен Сидеров, че аз съм имала манипулативно поведение в ефир, то аз съм само един журналист от 10-те програми на БНР. И не виждам никаква причина за заключението му, че радиото трябва да се прочисти от кадрите на БСП и ДПС и това ще стане до месеци с приеманоте на новия Закон за радио и телевизия.

 Това възприемам като директна заплаха и то не само срещу себе си, а срещу медията и журналистическия труд.

Нормално ли е това да се случва в едно демократично общество и не е ли един вид натиск върху медията?

Аз съм категорична, че това не е нормално и че този случай трябва да остане изолиран и не бива да се повтаря. Аз смятам, че той е минало, свързано с едни по-бурни и по-ранни години по време на демократичния преход на страната ни, които показваха и на онези, които оказваха натиск и на онези, които бяха обект на този натиск, че това не води до никакви добри резултати.

Мисля, че битката за свободата на словото е спечелена и че това е излишно връщане в едни преживени периоди. Ще припомня , защото така или иначе беше намесено пребиваването ми в МВР, практика е да се канят и журналисти за шефове на пресцентрове в тежки ведомства, а не партийни активисти.

Доказва го и факта, че сегашният директор на пресцентъра на МВР е друг колега от радиото. Това значи ли, че един ден ще има политици, които ще трябва да прочистват и от кадри на ГЕРБ.

 Аз съм възмутена, защото смятах, че след всичките тези години на прехода, това е завинаги затворена страница. Благодаря на колегите от БНР и на всички журналисти, които споделят позицията, че политиците нямат право да заплашват свободата на словото.
Информационна агенция КРОСС

image















 



Тагове:   журналистика,   БНР,   медии,


Гласувай:
0



1. анонимен - ФЕН НА ДРУГАРКАТА ДИАНА ЯНКУЛОВА, КОМУНИСТКАТА
11.08.2010 13:15
Диана Янкулова да слиза от ефир!
Сряда, 11 Август 2010г.
Автор: в. Атака
Политическите пристрастия на една от основните водещи по Българското национално радио - Диана Янкулова, се виждат с просто око от много време. Тенденциозните й коментари по повод обществено-политическата обстановка у нас ме дразнят отдавна и смятам, че е крайно време някой да вземе под внимание факта, че в една държавна медия демонстрацията на ярки политически пристрастия е недопустима.
Спомням си как въпросната водеща отрази първият национален митинг на АТАКА преди години. Тогава на гости в студиото й беше полицейски служител, на който бе зададен въпроса няма ли да се подсигури бригада от тежко въоръжени полицаи, които да наглеждат симпатизантите на националистическата партия. Служителят на реда отговори, че такова нещо не е планирано и не вижда причина да бъде. Тогава Янкулова с малко приповдигнат и саркастичен тон заяви: "Задавам този въпрос, имайки предвид нелицеприятните физиономии на участниците в митинга". Това, ако не е пример за непрофесионална и тенденциозна журналистика, не знам какво е. Янкулова по един завоалиран и дори гнусен начин опита да внуши пренебрежение към симпатизантите на една политическа сила. Още тогава тя заслужаваше да получи наказание заради грозната обида и непристойното си поведение в ефир. Фактът, че наглостта й продължава и до ден днешен, е доказателство, че при тази журналистка гафовете не са временно явление, а система на поведение. Трябва да се благодари на г-н Сидеров, че се отказа да я съди. Още повече, тя трябва да се засрами и сама да слезе от ефир. Защото в национално радио да се тиражира подобно поведение е абсолютно недопустимо?
Методи Симеонов, Варна
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12999556
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031