Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.08.2010 13:07 - Влизат в сила стандартите за месни продукти
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 701 Коментари: 0 Гласове:
4



От днес влизат в сила стандартите за качество на 9 месни продукта, съобщиха от Националната ветеринаромедицинска служба. Те ще бъдат за кайма, кебабчета, кюфтета, карначета, сурова наденица, варени и варено- пушени малотрайни колбаси, траен варено- пушен салам. Стандартите ще се отнасят за продукти от свинско, говеждо и птиче месо, съобщиха още от службата.

Въвеждането на стандартите в производството ще бъде доброволно, а всички компании, които го направят, могат да ползват на етикетите си наименованието "Стара планина".

Някои добавки към продуктите са разрешени. Според разписаните правила във всички варени и варено-пушени колбаси, наденицата и карначетата е разрешено влагането на натриев ацетат (Е262), натриев цитрат (Е331), аскорбинова киселина (Е300), различни фосфати (Е450, Е451, Е452), нитритна сол (Е249) и др.

От ветеринаромедицинската служба съобщиха, че тези съставки са необходими за производството на този тип продукти, и допълниха, че в изготвените стандарти има точно фиксирано максимално количество, което може да бъде използвано.

В продуктите, произведени под марката "Стара планина", няма да се допуска влагане на соя, картофено нишесте, фибри, механично обезкостено месо и др. Допустимата норма за съдържание на сол в каймата, кебапчетата, кюфтетата, суровата наденица и карначетата е до 2%. Варените и варено-пушените малотрайни колбаси не трябва да съдържат повече от 2,2% сол, а трайният варено-пушен колбас от свинско и говежда месо – не повече от 3,5%, е разписано още в стандартите.

Стандартите за качеството на месните продукти са въведени със заповед на председателя на ветеринаромедицинската служба, за да се избегне дългата процедура, която трябва да се мине в института по стандартизация. Рецептите са подготвени от съвета по безопасността на храните, включващ експерти от институциите, съвместно с асоциацията на месопреработвателите.

Вчера земеделският министър Мирослав Найденов коментира пред "Нова телевизия", че се очаква месните продукти, които покриват стандартите, да бъдат двойно по-скъпи от другите. По думите му кайма, чието съотношение между свинско и говеждо месо е 60:40, трябва да струва около 8 лв.

Найденов призна и, че няма достатъчно лаборатории, които да контролират продуктите. По думите му обаче това, което се правило в момента, е "да има контрол по цялата верига", а там, където има съмнения за нарушения, "ще се стига до лаборатории". Министърът допълни още, че настоящите около 100 лаборатории за изследвания ще бъдат съкратени на 6, които обаче ще обхващат всичко.

Преди месец беше въведен и стандарт за кисело мляко. За разлика от тези за месните продукти, той е одобрен от института по стандартизация и носи името "български държавен стандарт". Той също има пожелателен характер, а компаниите, които го внедрят в производството си, ще могат да ползват наименованието "българско кисело мляко" върху етикетите си.

Вчера от сдруженията на млекопроизводителите коментираха, че от години настояват за въвеждането на стандарта, но в момента няма контрол върху спазването му.

"Всички преработватели знаят, че няма лаборатории за контрол и няма да спазват изискванията. При този стандарт ще купуваме същите продукти, но по-скъпо", коментира Мария Степанчева от асоциацията на биволовъдите.


Тагове:   месни,   стандарти,


Гласувай:
4


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13001118
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031