Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.08.2010 16:18 - Военният министър опровергава президента Първанов
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 775 Коментари: 1 Гласове:
0



Президентът и върховен главнокомандващ Георги Първанов влезе в тежък конфликт с министъра на отбраната Аню Ангелов и косвенно го обвини в лъжа.

Скандалът е за това кой да оглави военното разузнаване.

Според канцеларията на държавния глава той "разбрал от медиите", че има персонално предложение на Министерския съвет за нов директор на служба "Военна информация".

Вчера министър Ангелов каза, че е информирал президента за кандидатурата на комодор Валентин Гагашев за шеф на службата, но още не е получил отговор от Първанов допусна, че мълчанието е знак на съгласие.

По-късно днес пресцентърът на Министерството на отбраната разпространи следното съобщение:

"На 28 юли 2010 г. министърът на отбраната Аню Ангелов, по негово искане, е приет от президента на Република Българиявъв времето от 17.30 до 18.00 ч. По време на срещата министърът е информирал президента, че ще предложи комодор Валентин Гагашев за назначаване на длъжността директор на служба "Военна информация".

Преди това министърът заяви, че ако този разговор е записван, той няма нищо против да бъде публикуван.

Предишно предложение на министъра - за Динчо Карамунчев  - бе отхвърлено от президента.

Вчера Аню Ангелов мотивира официалното правителствено предложение за шеф на службата преди приключването на съгласувателната процедура с президента с това, че следващото правителствено заседание е в края на август, а новият директор на службата трябва да встъпи в длъжност на 1 септември.

Министърът каза още, че задължението за предварително съгласуване с президента не е регламентирано в конституцията или в Закона за отбраната, а е описано в Устройствения правилник на Министерския съвет.

Днес

Първанов заявява, че "очевидно министърът грубо е подвел Министерския съвет и се опитва да заблуди обществото".

Първанов твърди,че "острата му реакция" е предизвикана главно от твърдението на министъра, че задължението му за съгласуване не произтича от конституцията и законите.

В язвителен тон президентът съветва военния министър "добре да се запознае" с конституцията.

"Конституцията не е обширно четиво и е добре министърът да се запознае с нея и особено с чл. 100, ал. 2, където е записано, че президентът назначава и освобождава висшия команден състав на въоръжените сили и удостоява с висши военни звания по предложение на Министерския съвет, т.е. президентът като върховен главнокомандващ назначава, а не преподписва като деловодител решението на МС", заявява Георги Първанов.

Държавният глава сравнява действията на министъра на отбраната със злополучната Румяна Желева, когато тя беше външен министър: "без да чака официалната позиция на президента, министърът прокарва ново предложение през Министерския съвет, (което поразително напомня действията на един бивш министър относно дипломатическите назначения)".

Първанов разказва подробности около назначаването на наследник на ген. Пламен Студенков във военното разузнаване. През април-май 2010 г. президентът подкрепил становището на Съвета за отбрана и предложението на самия министър новият началник на служба "Военна информация" да бъде от състава на самата служба. Тогава е постигнато съгласие и за офицера, който да наследи сегашния началник.

Тази своя позиция президентът е обосновал и пред премиера.

"Преди 20 дни министър Аню Ангелов направи предложение в 10 позиции за кадрови промени във Висшия военен състав. Президентът даде съгласието си по девет от тях и върна предложението за нов ръководител на служба "Военна информация", което се разминаваше с предишното, основано на съгласие", уточнява Първанов.

Предложението на досегашния шеф на военното разузнаване ген. Студенков е службата да поеме заместникът му полк. Венцислав Истатков.

Предложеният от Министерският съвет комодор Валентин Гагашев е външен за системата човек. За последно бе началник щаб на НАТО в Скопие. Завършил е корабоводене във ВВМУ "Н. Й. Вапцаров", Военноморската академия "Гречко" в Русия и Военноморския колеж "Ню Порт" в САЩ.

Миналата седмица министър Ангелов сравни военното разузнаване с "черна кутия", в която никой не може да влезе дори и ДАНС. Ангелов тогава обясни, че е предложил за поста външен на разузнаването човек, а бившия началник на службата ген. Пламен Студенков държал вътрешен на службата човек да заеме поста.

Не за първи път се разминават по кадрови въпроси

военният министър Аню Ангелов и президентът Първанов.

Преди Гергьовден Ангелов отказа да приеме повишаването в длъжност на Николай Николов, съветник на президента по военната сигурност.
Тогава от кацеларията на президента върнаха всички предложения за повишения в звания, назначения и освобождаване от длъжност на офицери от Българската армия.



Гласувай:
0



1. bowman - !..
05.08.2010 18:14
Кат не могат заедно сменяйте ги, аз нямам правомощия ; )
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13030964
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930