Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.08.2010 10:05 - Хванаха български антики в Канада
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 537 Коментари: 0 Гласове:
0



На митницата в Монреал са били задържани 21 000 антични предмети, при опит да бъдат внесени в Канада. Антиките представляват монети, украшения, метални и стъклени предмети от гръцкото, римското, византийското, българското и османското културно наследство, се казва в прессъобщение на българското Министерство на външните работи.

По оценка на канадски експерт от Кралския музей на Онтарио голяма част от предметите са автентични антики и произхождат от земите на днешна България.

Във връзка с тази информация, Министерството на външните работи вече е предприело нужните действия и координира усилията на всички компетентни институции. В ход е процедура, чрез която българските съдебни власти ще отправят официална молба до канадските власти за връщане на задържаните предмети в България, гласи още съобщението.

Вежди Рашидов сезира прокуратурата

Министърът на културата Вежди Рашидов сезира по-късно през деня прокуратурата за случая. Той е изпратил  писмо до Министерството на културното наследство на Канада с молба за изземване и задържане на предметите и връщането им в България.

Българската прокуратура и министерствата на културата и външните работи започват общо разследване по случая със задържаните антични предмети в Канада, за част от които се смята, че произхождат от страната ни и са изнесени незаконно от нея, обявиха от Министерство на външните работи.

Ведомството е било уведомено от нашето посолство в Отава, което пък е било сезирано от Кралския музей на Онтарио.

Служители на музея получили за експертиза пратка от Европа, чийто краен получател е канадец, сдобил се с антиките на интернет аукцион.

Съгласно местните закони подобни предмети трябва да бъдат удостоверени, както по отношение на автентичността им, така и за законния си произход, преди да попаднат в новите си собственици - обикновено добросъвестни лица.

След като водената от Дженифър Мюлер експертна комисия на музея изразила съмнения, че част от хилядите монети, накити и други артефакти е изнесена незаконно от България, тя сезирала нашите власти, за да могат те да проведат собствено разследване.

Ако докажем подозренията на Кралския музей на Онтарио, страната ни ще може да изиска връщането на артефактите въз основа на Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на културното наследство, уточниха от министерството.


Тагове:   канада,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13034968
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930