Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.08.2010 22:43 - Кандидат-студенти обвиниха Софийския университет в “шашми“ с приема
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 602 Коментари: 0 Гласове:
2



След окончателното второ класиране Софийския университет “Климент Охридски“ обяви допълнителен прием във вторник за незаетите места.

Според условията, обявени на сайта на университета обаче, допълнителният прием е само за студенти, които до този етап на класирането не са били приети в нито една специалност. Досега на трето класиране отиваха и студентите, които са били приети на предходните класирания, но желаят да минат в по-желана специалност, пише Медиапул.

От Студентско-ученическо движение “Призив за образование” обвиниха СУ, че прави “шашми с приема“, защото така студенти, които са били приети на по-задно желание, не могат да продължат да се борят за място в по-желана от тях специалност, а хора с по-ниски от техните оценки продължават в надпреварата.

От студентското движение дават пример с кандидат-студентка, приета първоначално в специалност “Логопедия”. На второто класиране за най-желаната от нея специалност “Медицина“ не са й достигнали 0.24 точки и тя решила да изчака, но се оказало, че трето класиране за нея няма.

Студенти подозират, че това се прави, за да може да се запълнят колкото се може повече места, от което пряко зависи издръжката на ВУЗ-а.

“Оставайки в по-нежеланите специалности, приетите на второ класиране не изпразват тези места, а бройките, които евентуално биха заели при досегашната система, също не остават празни“, аргументират се от движението

“Разбираме финансовите затруднения на Университета, следствие от орязването на над 10 милиона лева от бюджета му, но не мислим, че бъдещите студенти трябва да платят за това, като бъдат лишавани от справедливо разпределение по специалности. Смятаме, че нарушаването на принципа на приемане на най-добрите по успех не бива да бъде променян в движение за нечие удобство“, коментираха те.

Кандидат-студентите не изключват и това да е свързано с платения прием, който беше регламентиран от депутатите миналия месец. “Може би свободните места трябва да останат наистина свободни, за да може да се заемат от “правилните” хора – разбирайте платежоспособните“, коментират от движението. Платеното обучение според закона обаче е извън утвърдените за редовния прием бройки и не повече от 10% от капацитета на съответния ВУЗ за дадена специалност.

Заради проблема с приема група студенти имат среща по-късно в сряда със зам.-ректора Мирия Шишиньова.

Свободни места при допълнителния прием са обявени в специалностите Българска филология, Археология, Икономика, Стопанско управление, Физика, Химия, Математика, Информатика и др.

Междувременно от ВУЗ-а обявиха, че свободните места в Софийския университет "Св. Климент Охридски" са 666 за редовно обучение и 101 за задочно.

Допълнителният прием е от два етапа като резултатите от първия ще бъдат обявени на 12 август, а вторият е през септември. Тогава в класирането ще могат да участват кандидат-студенти, които на предварителните изпити в СУ са изкарали високи оценки, но са били скъсани на матурите. Така в СУ ще може да се влиза и с оценка от поправителен на матурите.




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13048326
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930