Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.08.2010 22:39 - Юрген Рот: ТИМ – победителите в разпределянето на България
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 585 Коментари: 0 Гласове:
0



Защо въпреки ширещата се корупция в България, чуждите фирми продължават да инвестират в тази проядена страна, пита германският разследващ журналист Юрген Рот. Отговорът е прост: надниците са ниски, става ли дума за изгода, моралът не играе никаква роля, това са констатациите в книгата на германския журналист Юрген Рот „Гангстерска икономика“, цитирана от радио „Дойче веле“. Рот се прочу с критиките си както към бившия вътрешен министър Румен Петков, който заведе дело за клевета срещу германския журналист, така и към сегашното управление на Бойко Борисов.

“За разлика от други чуждестранни и в частност германски предприятия, „Фрапорт“ и „Луфтханза“ не са имали никакви проблеми със своите български партньори, което обаче може да се промени с оглед на сегашното българско правителство, обещаващо масирана борба срещу корупцията и мафиотските структури”, пише Рот в книгата си.

За групировката ТИМ, която е българският партньор на „Фрапорт“ и „Луфтханза“, се говори, че е част от организираната престъпност. От друга страна обаче ТИМ е сред най-големите български компании, продължава журналистът.

Смята се, че те са победителите в една битка за разпределение на България между мафиотските организации ТИМ, ВИС и СИК. Рот цитира текст на Кристиан Шаудвет, озаглавен „Германски предприятия в България“ и публикуван в изданието „Виртшафтсвохе“: „Групировката на ТИМ се наложи на пазара чрез един определен метод. Те изкупуват от определена банка дълговете на конкурентна фирма и по този начин пречат на бизнеса й”, обяснява журналистът.

Какво отличава България, член на ЕС, от Филипините например, когато говорим за надеждност на съдебната система, граждански права и обществена и икономическа сигурност? И защо въпреки ширещата се корупция толкова чуждестранни предприятия инвестират в тази проядена и частично криминализирана държава?, пита Рот.

Отговорът е прост: защото надниците са безумно ниски, а когато има печалба, скрупулите отпадат. Моралът не играе никаква роля тук, говорим за изгода. Кой ти гледа, че в определени части на България купуването на гласове по време на избори е едва ли не вече традиция. “Един български политик извинява купуването на гласове с аргумента, че това все пак било европейска демократична практика”, припомня той.



Тагове:   българия,   победител,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13024960
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930