Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.08.2010 16:41 - Първанов отказа да назначи комодор Гагашев за шеф на военното разузнаване
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 927 Коментари: 0 Гласове:
0



Президентът Георги Първанов издаде указ за нов началник на Сухопътните войски - генерал-майор Стефан Василев, но очаквано забави решението си за нов шеф на военното разузнаване.

На последното си заседание преди две седмици правителството предложи на държавния глава да назначи за шеф на служба "Военна информация" комодор Валентин Гагашев, но Първанов демонстрира недоволство, че не е спазена процедурата за предварително съгласуване на кандидата.

В резултат в днешния брой на "Държавен вестник" е публикуван указ за освобождаването на началника на служба "Военна информация" ген. Пламен Студенков от 1 септември, но не и за назначаване на  негов приемник. По Конституция държавният глава назначава шефа на службата по предложение на правителството. Той обаче няма задължение да приеме кандидатурата на кабинета, както и не е обвързан със законов срок, в който да бъде направено назначението.

Временно изпълняващ длъжността началник на службата е досегашният заместник на ген. Студенков - ген. Детелин Мажгуров. По неофициална информация Студенков предлага за свой наследник другия от заместниците си - полк. Венцислав Истатков, който имал и подкрепата на Първанов.

Президентът вече обяви, че един от заместниците на службата, без да посочва името му, е "един много добър разузнавач, бил е на тежка отговорна мисия в труден момент". Преди ден в интервю за в. "24 часа" Първанов потвърди оценката си, че предложеният от кабинета за шеф на военното разузнаване комодор Малентин Гагашев е "един много подготвен в професионално отношение висш военен" и затова е подкрепил предложението той да бъде заместник на Съвместното оперативно командване. Според Първанов там Гагашев би бил много силен.

От 1 септември генерал-майор Стефан Василев ще поеме командването на Сухопътните войски от генерал-лейтенант Иван Добрев, който напуска армията заради пенсиониране, става известно от публикувани в днешния брой на "Държавен вестник" укази на президента.

Първанов е освобождил контраадмирал Симеон Цеков от длъжността заместник-командващ на Съвместното оперативно командване. Освободен е и генерал-майор Димитър Неделчев Димитров от длъжността първи заместник-началник на Сухопътните войски и от военна служба. На негово място е назначен бригаден генерал Нейко Ненов Ненов.

Президентът назначи освободи още командира на 24-та вертолетна авиационна база "Крумово" бригаден генерал Стефан Петров и на негово място назначи полк. Златко Златев.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13041627
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930