Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.08.2010 22:35 - Сашо Дончев осъди Ирена Кръстева за 50 хил. лв
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 659 Коментари: 0 Гласове:
0



Софийският градски съд осъди "Телеграф" ЕООД да плати на Сашо Дончев, изпълнителен директор на "Овергаз" и издател на в. "Сега", 50 хил. лв. за нанесени вреди чрез серия от публикации, съобщи capital.bg. Магистратите са уважили частично иска на Дончев, който настояваше за компенсация от 275 хил. лв.

"Телеграф" ЕООД е фирмата, издател на в. "Телеграф". Неин управител е Ирена Кръстева, а едноличен собственик - "Нова българска медийна група". Собственик на "Нова българска медийна група" пък е "Балканска медийна компания", притежавана еднолично от Кръстева.

Миналата година Дончев заведе дела срещу "Телеграф" ЕООД, "Експрес БГ" ЕАД (отложено за март 2011г.), "Нова българска медийна група" (отложено за септември) и "Политика Днес" ЕООД (отложено за септември).

Според Дончев от декември 2008 г. до февруари 2009 г. в осем броя на в. "Телеграф" е бил подложен на "преднамерена, публична, кампанийна, тенденциозна, злонамерена, невярна, обидна и клеветническа кампания, разтърсила дълбоко личните му чест и достойнство като човек, публична личност, общественик, ръководител на голяма и авторитетна, с международно участие фирма".

Съдът приема, че "авторите на публикациите - журналисти във в. "Телеграф", са осъществили чрез своите действия състава на престъплението клевета". "Поведението на журналистите, освен че е противоправно, е и виновно, защото злоупотребата с правото изключва добросъвестността", заявяват магистратите в решението си.

В акта на съда е описано, че "всеки журналист има задължението да се ръководи и спазва трайно изградените фактически правила в журналистическата дейност, които са в съответствие със свободата на словото, свободата на печата, правото на търсене, получаване и разпространяване на информация и с установените в тях изисквания и ограничения. "В настоящия случай авторите на публикациите не са направили добросъвестно журналистическо проучване, като използват различни и независими едни от други източници за изясняване на обстоятелствата, нито са извършили проверка относно истинността на информацията", заключват магистратите.

Позицията на в. "Телеграф" по време на делото е била, че няма нарушение на закона, тъй като публикациите са интерпретация на известни на обществото факти.

Делото е за публикациите "Сашо Дончев дере по две кожи", "С 60% по-скъпо продава монополистът", "Сашо Дончев на съд за спрените доставки", "Сашо Дончев пързалял кабинета", "С грешни сметки за Чирен", "Бизнесменът защитава чужди интереси, отсече министър Димитров""; "Гонят Сашо Дончев от тръбата", "Синьото гориво поевтинява без посредника" ,"Горивото поевтинява, ако посредници не цицат от него", "Сашо Дончев жили държавата от Лондон", "Големият играч се крие под полата на жена", "Време е прокуратурата да се самосезира по случая" и "Как трупа печалби в България", "Фантом от Лондон стои зад най-големия доставчик за България", "Газът тече от пощенска кутия", "Сашо Дончев е прехвърлил бизнеса на сина си", "Честни сини очи" и "Общинари му харизаха тръбата край морето", "Плачи, Дончев, келепирът си отива!"


Тагове:   вестник,   медия,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13035883
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930