Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.08.2010 21:33 - Тръгна официална търговия с българското гражданство
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 963 Коментари: 0 Гласове:
2



Министърът без портфейл Божидар Димитров, прочул се напоследък и с репликата за "тоя шибан народ", съобщи, че американец и канадец са се възползвали от възможността да получат българско гражданство чрез дарение, пише електронното издание Медиапул.

Според Божидар Димитров тази законова възможност съществувала и досега, но не се била използвала. Той се позовава на чл. 16 от Закона за българското гражданство, според който може да бъде придобито гражданство, "ако Република България има интерес от натурализацията му или ако лицето има особени заслуги към Република България в обществената и икономическата сфера, в областта на науката, технологията, културата или спорта“. Във въпросния член обаче не са конкретизирани нито "особените заслуги“, нито на каква евентуална сума биха могли да възлизат те.

Преди два дни пред вестник "Стандарт" Божидар Димитров обяви, че законови промени давали гражданство на всеки, направил дарение от поне 100 хиляди евро на културна институция, но не поясни кога и в кой закон са приети подобни промени.

Юристът Янаки Стоилов (БСП) уточни за Mediapool, че в последните поправки в Закона за българското гражданство не е била приета идеята за даването на гражданство срещу пари. Той припомни, че идеята е била обсъждана, но не е била отразена в закона. Според него не е добре да се върви към "комерсиализация" на българското гражданство.

"Започна се при министър Ламбо Данаилов – един сърбин, купил картини за Националната галерия на стойност 100 000 лева, е бил приет за български гражданин. Оттам ми дойде идеята. И сега първите двама клиенти, ако мога така да се изразя – американец и канадец, направиха дарения за църкви и манастири в България, които се изграждат и реставрират", каза министърът без портфейл, отговарящ за българите в чужбина пред телевизия "Европа".

Министърът съобщи, че даренията на двамата "клиенти" са за църквата "Света София” в София и манастира в село Гигинци. След това в обясненията му се появява и трето дарение от 165 000 евро "на един институт за изучаване на икономиката към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма“.

Въпреки направените дарения, всички желаещи да получат българско гражданство, ще минават през задължителна проверка от ДАНС.

"Имайте предвид, че няма да има вълна от престъпници, които по този начин ще желаят да си купят гражданство. Аз предупреждавам всички желаещи, че дарението не отменя проверката от ДАНС в нашите собствени масиви, в масивите на техните служби и на Интерпол. Тоест, ако са престъпници, дарението им изгаря", категоричен бе министърът.

Общото между канадеца и американеца е, че и двамата са женени за българки.

"Яки, хубави, здрави българки и казват – искам мъжът ми да бъде българин. Аз даже съм се опитвал да ги въздържа и им казвам: защо харчиш така парите на мъжа си?! А те казват – той е богат, бълха го ухапала. Те и двамата са много хубави мъже, бизнесмени и със смях приемат това. Казват – давай, така и така ще живеем тук", разясни министърът.

Пред "Стандарт" преди няколко дни Божидар Димитров разясни, че по бързата процедура за българско гражданство минавали и инвеститори, вкарали 1 милион лева у нас, както и хора с голям принос в спорта или науката.

Сходна възможност е регламентирана в Закона за чужденците, в който обаче става въпрос не за гражданство, а за постоянно пребиваване за чужденци, вложили над 1 000 000 лв. или увеличили вложението си с този размер чрез придобиване на дялове в акции, облигации и други.

Божидар Димитров вече обяви, че смята да реши демографската криза в България, като ускори процедурите по получаване на гражданство и всяка седмица Съветът по гражданство одобрява стотици молби. За първите шест месеца на годината 9309 души са получили българско гражданство.




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12997526
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031