Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.08.2010 15:45 - Офицери от резерва атакуваха Първанов за новия шеф на военното разузнаване
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1033 Коментари: 1 Гласове:
0



Съюзът на офицерите от резерва "Атлантик"* атакува в декларация президента Георги Първанов за отказа му да назначи комодор Валентин Гагашев за началник на служба "Военна информация" по предложение на Министерския съвет.

От активната намеса на президента в сферата на националната сигурност през последните месеци оставаме с убеждението, че той мисли все повече за периода след изтичане на неговия втори мандат и все по-малко се тревожи за реалните трудности, които стоят пред личния и командния състав на Българската армия, заявяват от съюза "Атлантик".

"Този спор е поредният опит на държавния глава и върховен главнокомандващ едностранно и еднолично да предрешава процесите във Въоръжените сили, да обезличава и да подменя министъра на отбраната, който носи пряката отговорност за състоянието на армията и на подчинените му служби", пише още в декларацията им.

Преди два дни президентът освободи сегашния шеф на военното разузнаване ген. Пламен Студенков, считано от 1 септември, но не издаде указ за неговия наследник и за втори път блокира кандидата за поста, предложен от военния министър Аню Ангелов. Първанов и министърът изпаднаха в спор и затова дали в ръководството на военното разузнаване да влезе външен за системата човек. Според Аню Ангелов службата "постепенно се е затворила като черна кутия, в нея никой не влиза. Дори ВКР, всесилната, както казват, не влиза, ДАНС не влиза и инспекторат на Министерство на отбраната не влиза" и затова иска да вкара външен човек там. Първанов пък застъпва тезата за приемственост и вече обяви, че един от сегашните заместници е "много добър разузнавач". Военният министър така и не е коментирал решението на президента да "замрази" за неопределен период кандидатурата на Гагашев. Ангелов е в отпуск и не отговаря на мобилния си телефон.

"За всеки офицер, запознат в детайли с кадровата политика в служба "Военна информация", е ясно, че през целия период на прехода там кадруваше една политическа сила. Затова всеки опит за външна намеса от административен или друг фактор среща истеричен отпор", подкрепят тезата на военния министър представителите на съюз "Атлантик".

"В това затворено феодално владение, скрито зад високите стени на класифицираната информация, са пуснали дълбоки корени фамилните и приятелските връзки. Чести са случаите, когато подборът на кадри се извършва въз основа на отдавна отпадналия чл. 1 от старата конституция. Тази кадрова политика е заложила "приемственост" поне за 20 години напред. Затова президентът настоява един от досегашните заместник-директори да оглави службата", продължава декларацията.

Опитът предаването на щафетата да се скрие зад паравана на приемственост и професионализъм е твърде прозрачен. В над стогодишната си история службата има достатъчно примери, когато са я ръководили "външни" лица, които са направили повече за развитието й, отколкото набедени "професионалисти", се посочва в документа. И се настоява външен човек да реформира службата.

Според офицерите от резерва скандалът между министъра и президента не допринася за сигурността на държавата и подронва достойнството на българския генералитет. Този скандал отново ни връща години назад и показва на съюзниците ни от НАТО, че още буксуваме в "калта на прехода", заявяват те.

По повод обвиненията на президента, че министърът не познава конституцията, от съюза "Атлантик" заявяват, че Първанов явно тълкува свои властови позиции. Те отбелязват, че в основния закон "ясно и точно е записано: президентът назначава висшия команден състав на Българската армия по предложение на Министерския съвет" и той няма правомощия да предлага, да посочва, да инициира кадрови промени.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
* Председател на Съюза на офицерите от резерва "Атлантик" е о.р. ген.-майор Стефан Димитров, а в управителния съвет влизат Съби Събев (бивш военен представител на България в НАТО и директор по международните връзки на Асоциацията на завършилите колежа на НАТО в Рим), Петър Дерелиев, Венцислав Атанасов, Деян Дунавски. Почетни членове са президентът Жельо Желев и бившият министър на отбраната в кабинета "Костов" Бойко Ноев. Съюзът е учреден през февруари и е регистриран като неправителствена организация от Софийския градски съд през март 2004 г.



Гласувай:
0



1. bowman - Първанов не е президент
19.08.2010 16:00
и това е само формалност да стане и официално.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12997896
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031