Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.08.2010 18:31 - ТИМ се обидиха на Юрген Рот: Не ни наричайте мафиоти! Обидно е!
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1589 Коментари: 0 Гласове:
2



От три години при всяка своя публикация, свързана с разследванията му в България, германският журналист Юрген Рот неизменно твърди, че ТИМ е мафиотска групировка

image


"Никога не наричайте мафиот войник като мен. Това е най-голямата обида". Така казал Иво Каменов, един от шефовете на групата ТИМ, на германския разследващ журналист Юрген Рот (juergen-roth.com) на 14 ноември 2007 г.

В разговор на Рот с Иво Каменов на мюнхенското летище българинът бурно реагирал на въпроса свързан ли е бизнесът на ТИМ с мафията: "Ако някой каже нещо такова в мое присъствие, просто ставам и излизам. Не се крия. Никога не съм бягал в живота си. Но никой не може да твърди подобно нещо."

Рот разказва случката в книгата си "Гангстерска икономика", издадена в Германия преди месец и половина.

От три години при всяка своя публикация, свързана с разследванията му в България Рот неизменно твърди, че ТИМ е мафиотска групировка.

Той дори упрекна министър-председателя Бойко Борисов, че не прави нищо за да бъдат проверени загадъчните варненски бизнесмении.

"За мен една от най-големите престъпни формации все още е ТИМ, която е разпростряла пипалата си и в Германия. Отдавна се питам дали българските власти ще имат силата и политическата воля да разбият тази група", каза Рот преди три месеца в интервю за Радио Дойче веле.
Групировката ТИМ се управлява от 12 души. В публичното пространство обаче почти няма техни фотографии, пише Рот. И продължава:

"ТИМ притежават редица охранителни фирми, като МИ-2 и МИ-5, като за техните служители има специално създадени центрове за обучение. Говори се, че само в първото предприятие работят над 170 души.

Според други информации след 1996 г. групировката успява да вземе целия контрол над проституцията по северното Черноморие.

Сред останалите отрасли на бизнеса на ТИМ е търговията с луксозни автомобили, риболов, химически продукти и автомобилно застраховане. През есента на 2000 г. групировката на практика поема цялата държавна компания "Химимпорт". Нов председател на управителния съвет става Иво Каменов.

Подозрението, че ТИМ са тясно обвързани с криминалните структури в страната, се засилва все повече поради мнението, че без корупция никой в България не може да придобие такова влияние.

Следва и въпросът защо община Варна работи изцяло с банката на ТИМ, при положение, че си има собствена банка? Също така защо градът е направил застраховка при компанията на групировката, която печели всеки държавен конкурс, в който участва?", пита Рот в новата си книга.

И цитира Иво Каменов: "Такова нещо като корупция няма, това не е типично българско. Ние не сме Русия все пак".

В разговора с германския журналист бизнесменът се аргументирал с това, че страната е до голяма степен в ръцете на европейски предприятия.

"България бе приета в ЕС поради една-единствена причина: да се защитят икономическите интереси на Запада. 90% от банковия сектор, Е.ОН, Телеком Аустрия, гръцкият Телеком - цялата енергийна икономика е в ръцете на западни концерни, 100% от телекомуникационния бранш, 70% от застрахователния бизнес, 80 на сто от пенсионното осигуряване", казал Каменов.

Изводите на Юрген Рот са други: "Какво отличава България, член на ЕС, от Филипините например, когато говорим за надеждност на съдебната система, граждански права и обществена и икономическа сигурност? И защо въпреки ширещата се корупция толкова чуждестранни предприятия инвестират в тази проядена и частично криминализирана държава?

Отговорът е прост: защото надниците са безумно ниски, а когато има печалба, скрупулите отпадат. Моралът не играе никаква роля тук, говорим за изгода. Кой ти гледа, че в определени части на България купуването на гласове по време на избори е едва ли не вече традиция.

Един български политик извинява купуването на гласове с аргумента, че това все пак било европейска демократична практика.

През декември 2007 г. германското посолство съобщава на правителството в Берлин: "След влизането на България в ЕС престъпността драстично се увеличи."

Сред обясненията за силните позиции на мафията са събитията около 1989-та година, когато от страната са изнесени между пет и девет милиарда долара. България е била на ръба на банкрута и докато населението е гладувало, номенклатурата е използвала момента, за да забогатее", пише Юрген Рот в книгата "Гангстерска икономика".

Цитиран е и разговор на автора с Ваньо Танов, който смята, че при ТИМ става дума за икономическа престъпност. Но никой не може да обвини групировката в каквото и да било: "Когато бях директор на Националната служба "Борба с организираната престъпност" в МВР и се провеждаха срещи при министър-председателя по темата за наличните престъпни организации в страната, ТИМ не трябваше изобщо да се споменава. Дори не беше позволено да се казва, че съществува."

Цитиран в книгата на Рот, Иво Каменов заключава: "Обвиненията срещу мен и ТИМ са несериозни. Ако в тях имаше някаква истина, би трябвало да бъда изправен пред съд. За какво ми е на мен да се занимавам с криминални неща?

Знаете ли защо успяваме да оцелеем, какво ни дава сила да продължим? Това са хората, които купуват нашето олио, хляба ни, електричеството, които летят с нас, застраховат се при нас. Те са нашите почитатели, а не политиците. Политиците нямат думата."


Тагове:   мафиоти,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13025283
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930