Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.08.2010 15:07 - Борисов награждава огнеборците, потушавали пожарите в Русия
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1150 Коментари: 1 Гласове:
2



1000 лв. награда за помощта в потушаването на пожарите в Русия ще получат българските огнеборци, обеща премиерът Бойко Борисов, при посрещането им на софийското летище в петък вечерта.Той се снима с всички пожарникари, а те пък му подариха парче торф от местата, където са гасили огъня.

Доволен от работата на пожарникарите, Борисов ще внесе предложението в Министерски съвет.За участието на българските пожарникари, българския премиер е получил лична благодарност от министър-председателя на Русия Владимир Путин.

96-те български огнеборци са работили на три места, като са помагали на руските си колеги. Жителите на местата, където са гасени пожарите, също са благодарили на нашите пожарникари, както и местни и държавни ръководители.

„Това е една мъжка професия“, каза премиерът Борисов при срещата си с огнеборците, развълнуван.Стана ясно, че с много от тях е работил заедно ,или им е преподавал.

Руснаците се обръщали към българските огнеборци с думата „братушки” – отдавна неупотребявана в отношенията между двата народа. Сред посрещачите бяха и Павлин Димитров, зам. министър на МВР, зам. министърът на външните работи Константин Димитров, главният секретар на МВР Калин Георгиев и главен комисар Николай Николов, директор на ГДПБС.

На въпрос на БГНЕС кога пак ще си говори с руския си колега за енергийните проекти, премиерът отговори с думите: „Нека сега да не си разваляме празника“.

Главен инспектор Валентин Ангелов, участник в
гасенето на пожарите в Русия, разказа за ситуациите, в които са работили, и че те нямат нищо общо с пожарите в България. В област Шатура, където не са работили българите, в торфа са потъвали цели екипажи с автомобилите. Там, където работили нашите момчета, торфът бил плитък. Там, където са се появявали огнеборците ни, се е повявало бързо синьо небе. Те са напредвали сантиметър по сантиметър в огъня.

За да се загаси 1 кв.м торф, е бил необходим 1 куб.м вода. Ангелов сподели, че най-много сега искат да си починат, защото са работили от ранна сутрин до късно вечерта. Но когато видял от самолета, че има пожари около София, разбрал, че това едва ли ще се случи. Главен комисар Калин Георгиев поясни, че Валентин Ангелов скоро заминава за Донецк, където ще бъде съдия в състезания по пожарна безопасност.

Нашите огнеборци са наградени от вицегубернатора на Московска област Константин Седов с медал “В името на спасението”. Отличията на пожарникарите ни са присъдени от Министерството на извънредните ситуации на Руската федерация и им се дават за проявения професионализъм при погасяването на торфените пожари. От името на губернатора на Московска област Борис Громов медали са получили гл. инспектор Валентин Ангелов и гл. инспектор Кирил Кирилов.

Губернаторите на населените места, където са работили пожарникарите, са изпратили благодарствени писма до премиера Бойко Борисов, министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов и главен комисар Николай Николов. Пожарникарите ни са получили и оригинален дар – пластика на старинна пожарна тулумба, изработена от гжелски порцелан.



Тагове:   награда,   огнеборци,


Гласувай:
2



1. semtomovi - Респект за всички пожарникари по света!
21.08.2010 16:24
Рисковете на пожарникарската професия са недооценявани. Чак когато някой се запали, умре при злополука се вижда техния труд
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13041100
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930