Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.08.2010 22:18 - Скандал! Весела Кюлева ще строи на Иракли
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 9312 Коментари: 14 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Проекти за изграждане на бунгала с общо 500 легла застрашават отново защитената черноморска местност Иракли, която е част от екомрежата "Натура". Това твърди инициативната група "Да спасим Иракли". Компаниите, които са заявили плановете за строителство, са собственост на Весела Кюлева, съпруга на покойния банкер Емил Кюлев, и главния архитект на София Петър Диков.

Инвестиционното предложение на "Сердика пропъртис" АДСИЦ, собственост на Кюлева, предвижда 60 къщички с общо 360 легла, административна сграда, два ресторанта, минимаркет, два открити плувни басейна и паркинг. Столичното архитектурно бюро "Проин" ЕООД пък планира да издигне 24 бунгала със 145 легла, открит басейн, паркинг и парк. Диков е едноличен собственик на "Проин", показва справка в търговския регистър. Главният архитект е в отпуск и от няколко дни не отговаря на мобилния си телефон.

Според информацията в т.нар. доклади за оценка за съвместимост с "Натура 2000" и двата проекта ще се осъществят в местността Шапката върху 108 хил. кв.м в непосредствена близост до плаж "Вая" в Иракли. Справка от Българската фондова борса показа, че имотът е купен през ноември 2007 г. от "Сердика пропъртис" АДСИЦ за 3.7 млн. лв. В сайта на дружеството пише, че плътността на застрояване ще бъде 30%, въпреки че в доклада за съвместимост заявената стойност е под 20%.

"Едва ли ще стигнем до построяване на сгради и за 200 легла", каза пред "Дневник" Зоя Димитрова, която се оказа, че представлява и двете дружества за техните проекти на Иракли. По думите й текущите инвестиционни проучвания и нерешените инфраструктурни въпроси забавят плановете в Шапката.
Докладите на инвеститорите бяха подложени на обществено обсъждане в началото на месеца в едно от заведенията на плаж "Вая".

"В екооценките експертите не успяват да оценят кумулативния ефект върху природата", твърди Янина Танева от "Да спасим Иракли". По думите й това е масово разпространен проблем в България, когато стане дума за строителство в защитени територии. Инвеститорите сами плащат за извършването на екологичната оценка, което е порочна практика, смята Андрей Ковачев от Сдружение за дива природа "Балкани".

"Моите възложители са изразили готовност да се съобразят с изискванията на природозащитниците", подчерта Димитрова. Според нея много по-голям проблем е дивото къмпиране на Иракли. "За проекта не е осигурено финансиране и вероятно по-голяма яснота за инвестицията ще има в началото на следващата година.

И ние сме против бетона, спазили сме всички еконорми. Бунгалата ще бъдат рекламирани като екоселище. Така инвеститорът също има интерес да опазва ценната природа", заяви Даниел Събев, управител на "Сердика пропъртис консулт" - дружеството, което управлява "Сердика прорпъртис" АДСИЦ.

Териториалноустройственият план (ТУП) на община Несебър, на който се основават инвеститорските екодоклади, отдавна е изтекъл. Документът е приет през 1997 г. и е бил валиден 10 години. Междувременно планът многократно е нарушаван. Например курортът Слънчев бряг се е разраснал много над границите, очертани в ТУП, посочи Ковачев. Природозащитниците са задали в писмен вид въпроси към инвеститорите, чиито отговори ще бъдат взети под внимание в преработените ни доклади, увери Зоя Димитрова.

През септември експертният съвет към Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) в Бургас ще се събере, за да обсъди плановете на "Сердика пропъртис" и "Проин". Процедурата предвижда съветът да даде становище, а шефът на екоинспекцията да реши дали да одобри или отхвърли проектите. От РИОСВ обясниха пред "Дневник", че частта, свързана с водоснабдяването, е била приета без забележки.

Инвеститорите предлагат водоснабдяването на курортното селище ще става или чрез добив от близкото с. Баня, или чрез отклонение до имота от водопровода под моста на река Вая, или чрез изграждане на магистрален водопровод от Обзор. Отпадните води ще се преработват на място и след пречистване ще се събират в резервоар.

Иракли и районът около село Емона са защитени по директивата за птиците и по директивата за местообитанията на ЕС, които заедно образуват мрежата от защитени зони "Натура". Преди няколко години фирмата "Суис пропъртис" искаше да строи туристически комплекс на метри от пясъка. Заради проекта на офшорната компания беше изсечена лонгозна гора край река Вая, заради което Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България. По закон в "Натура" може да се строи, но при спазването на строги ограничения.



Гласувай:
4



1. mimayordanova - нямам какво да кажа
23.08.2010 23:30
нямам какво да кажа
цитирай
2. lubara - Поздрави!
24.08.2010 16:19
Нашето море има нужда от такива екоселища, без бетовите ужасии, които вече са навсякъде.
цитирай
3. анонимен - брей брей берй брейййййй
24.08.2010 19:00
Ама и тя ли ще строи къщички. Брей колко е печена горката. Всичко иде от простотия и от големата работа. Ей това е нещастието на Ганьо.
цитирай
4. анонимен - ??????
24.08.2010 21:23
КОМПАНИИТЕ СА СОБСТВЕНОСТ НА ВДОВИЦАТА НА ЗАСТРЕЛЯНИЯ БАНКЕР И НА ......... ГЛАВНИЯ АРХИТЕКТ НА СТОЛИЦАТА!!.... КАК БЕШЕ: ДЪРЖАВАТА ЛИ ИМАШЕ МАФИЯ,ИЛИ МАФИЯТА - ДЪРЖАВА?!?!? МАЛЕ,МАЛЕ.......
цитирай
5. анонимен - Гадни комунистически изроди ун...
25.08.2010 08:02
Гадни комунистически изроди унищожавайте природата и по черноморието и в планините а аз ако имам власт ВСИЧКИ ВИ НА СТАДИОНА СОБСТВЕНОРЪЧНО ЩЕ РАЗСТРЕЛВАМ
цитирай
6. анонимен - Е?
25.08.2010 08:25
по добре бунгала отколкото хотели. не виждам какъв е проблема.
цитирай
7. анонимен - Мамка им долна измекярска
25.08.2010 09:28
До 2: НЕ, нямаме нужда от екоселища. Имаме нужда от природа. Стига хотели, супермаркети и басейни. Това го има в 99% от курортите. Искаме див плаж. Те останаха 2-3. Сега като застроят и тоя и ... ще ходим на палатки по другите държави защото цялото черноморие ще е бетон вместо пясък.

А на тая курва грозна Кюлева малко и беше, че и гръмнаха мъжа. Дано се намери доблестен гражданин да гръмне и нея. Тея хора закони не признават. Ако трябва ще подкупят европейската комисия за да извадят терена от Натура и пак ще строят. Сега съм сигурен, че ще заведът дело за да докажат, че терена не бива да е в натура и е незаконно защитен.
Намерят ли си врътка да сложат дори една дървена тоалетна - гарантирано ще изсипят 300 000 кубика бетон, опс, извинете, екологичен бетон.
цитирай
8. анонимен - Бунтар
29.08.2010 21:02
Мамкави недосегаеми идва и вашият ред анатема .
цитирай
9. анонимен - ОУП и ТУП на община Несебър
13.01.2011 11:20
Не се притеснявайте, нищо няма да се строи там! Ако видите ОУП и ТУП на община Несебър ще сте много доволни! До Иракли и село Емона всичко е забранено напълно. Зелени зони до зелени зони! Само паркове и нищо за урбанизация няма! ВСИЧКИ СА ПРЕЦАКАНИ НАКРАЯ!
цитирай
10. анонимен - Актуализация на ОУП на община Несебър (АОУП)
17.01.2011 11:31
ДА, Актуализация на ОУП на община Несебър не допуска никаква урбанизация около Емона, Иракли.. само НАТУРА паркове.
цитирай
11. анонимен - Изтърваха момента!
18.01.2011 09:54
С тази криза строителството по морето приключи! Има много построени сгради за продаване. А има и готови парцели за строителство достатъчно, така че зелените зони със сигурност ще останат такива! А от Европейския съюз законодателството в тази посока е много сериозно и безкомпромисно!
цитирай
12. анонимен - Не може да се подкупи европейската комисия
19.01.2011 10:06
Хе, хе... само това не може! Затова ОУП-а на Несебър ще остави районите с местообитания по Натура 2000 като Иракли, Баня, Емона и целия нос Емине за озеленени паркови зони. Вече приетия ОУП-общ устройствен план на общината забранява застрояване в озеленителни зони, а извън плана ЗУЧК забранява строителство и промяна предназначение на нивите.
цитирай
13. анонимен - ЗАПОЗНАТ: Нови територии в ОУП -ТУП на община Несебър няма да се усвояват
20.01.2011 09:49
Нови територии в ОУП -ТУП на община Несебър няма да се усвояват! Ще се актуализира ОУП -ТУП САМО с влезните вече в сила до този момент заповеди за промяна предназначението на отделни парцели в общината! Или новия ОУП ще включи само вече урбанизираните парцели към стария ОУП -ТУП от 1997. Нови нерегулирани парцели НЯМА да се включват в него. ИРАКЛИ И ЕМОНА ГИ ЗАБРАВЕТЕ - около селата Баня Кошарица и Тънково има парцели със сменено предназначение достатъчно за строителство през следващите 50 години! Нивите си остават ниви, а голяма част от тях стават защитени зелени зони! Да се радват тези които са си сменили предназначението на земята изцяло, скоро ще продават скъпо. Другите да се приготвят за цени по-ниски от средната цена на земеделската земя в България... защото не се обработва и/или рентата е ниска.
цитирай
14. анонимен - DANO DA SE ZASTROI IRAKLI 4E IMAM 7 ...
11.11.2011 20:43
DANO DA SE ZASTROI IRAKLI 4E IMAM 7 DEKARA NQMA DA MI E LO6O
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13000801
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031