Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.09.2010 15:51 - Стартът на новия политически сезон: Орел, рак и щука
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 708 Коментари: 0 Гласове:
0



Паралелни монолози прозвучаха от трибуната на парламента в сряда, когато депутатите се събраха на първото си пленарно заседание за новата сесия. До края на годината ГЕРБ планира да приеме ключови законопроекти за здравната и съдебната реформа, също така бюджета за следващата година, като все още не е ясно дали ще има втора актуализация на вече актуализирания бюджет за 2010 г.

Съпредседателят на ПГ на ГЕРБ Тодор Димитров заяви, че още в началото на есенната сесия ще внесат проект на Изборен кодекс, промени в Закона за здравето и в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Ще положим усилия с промени в Закона за здравното осигуряване да определим здравноосигурителния модел през 2012-2013 г., начина на финансиране на лечебните заведения, мерките срещу несъбираемостта на здравните вноски, както и въвеждането на електронната здравна карта на пациента, заяви съпредседателят на ПГ на ГЕРБ.

Освен това НС ще регламентира създаването на специализирани съдилища. Амбицията на правителството и парламентарното мнозинство на ГЕРБ е България да бъде остров на стабилност по отношение на данъчната политика, като и през 2011 г. данъците да не бъдат повишавани, каза още Тодор Димитров.

Сидеров започва операция "Възмездие", готви и партизанска война
 

Волен Сидеров, най-верният съюзник на ГЕРБ, обяви, че партията му започва операция “Възмездие“, чиято цел е да се поиска сметка от тези, които са ограбили държавата в последните 20 години.

Лидерът на "Атака" настоя търсенето на възмездие от виновните да бъде в дневния ред всеки ден, но не влезе в подробности какъв тип проекти или решения ще обезпечат успеха на планираната операция.

"Не видяхме досега в затвора един такъв като Костов и Доган - супер нагли грабители на България, които вместо да пишат показания и да обяснят защо оставиха България като след ядрена война“, каза Сидеров.

“Всички тези кабинети бяха пълни с грабители, начело с лидерите си. Това е истината, а не финансовата криза“, обяви Сидеров.

“Сега е световна финансова криза, но в България няма пари за пенсии и здраве защото синьо червената мафия ги ограби“, обяви от трибуната Сидеров, за когото преди седмица ДСБ обяви, че вероятно е зависим от милицията и призова министър Цветанов да провери това. До момента министърът не е дал отговор.

Сидеров, заяви още, че пари са били откраднати от Иван Костов. “Четири хиляди предприятия бяха ограбени по времето на Костов“, каза лидерът на “Атака“. Той попита докога колегите му в парламента ще си затварят очите и няма да виждат истината.

“Това са политически паразити, които са се впили в тялото на ГЕРБ“, каза Сидеров и заяви, че ако това бъде допуснато, той ще започна партизанска борба.

Според него големият грабеж е започнал от 1997 г. и Иван Костов е главният виновник пенсионерите да нямат пенсии, да нямаме европейски болници и образование. Лидерът на "Атака" се обяви за разваляне на приватизационни сделки и връщане на държавата в отделни сектори на икономиката.

“Няма да допуснем връщането на сините и червено - турската армия", обеща още Сидеров, който поясни, че първите били рожба на вторите и освен това сега си подавали топката, за да провалят това управление.

Волен Сидеров обаче вярва, че “решимостта и волята на този премиер ще устои на всички задкулисни игри“. Нищо няма да ни спре по пътя ни, каза Сидеров и завърши речта си с лозунга "Да живее България! ".

БСП: Премиерът използва фискалния резерв като личен

Лидерът на БСП и бивш премиер Сергей Станишев прогнозира, че няма да има увеличаване на доходите и пенсиите до 2013 г., въпреки че управляващите забраниха думата “замразяване“.

Кабинетът на Борисов ежедневно внушава, че е изпълнил всички обещания, но в действителност неговата работа е насочена да поправя собствените си грешки, които са резултат от некомпетентността му, смята Станишев.

Той припомни, че многократно е бил обявяван край на кризата – на 1 април, след това през лятото, сега през есента. Най-вероятни излизането от нея ще бъде отложено от правителството на Борисов до Коледа, а след това ще чакаме Великден.

Станишев посочи като голям проблем намаляване рязко на приходите и увеличаване на разходите, използването на резерва от премиера в качеството му на личен резерв, с който той се разпорежда без да дава отчет. Друг голям проблем е лошият бизнес климат. “Най-лош е бизнес климатът. Бизнесът е под постоянен натиск. Това е една последователна политика на това правителство“, каза Станишев.

Кой си спомня, че в началото на управлението бе заявено приемането на еврото и влизането в ERM-2, риторично попита Станишев. В здравеопазването се наблюдава истински хаос и разпад на системата под лозунга за реформи, а пенсионната реформа се прави в ущърб на гражданите, добави той.

Станишев запита също, ако специализираните акции са най-добрите антикризисни мерки, тогава защо има разцвет на контрабандата. Той обърна внимание, че при толкова много акции се изчерпва потенциалът на творческия колектив в МВР и след имена на акции от флората и фауната, премина към анатомията- “дупета“.

"Аз с тревога си задавам въпроса върху коя част от човешкото тяло ще кацне следващия път фантазията на министър Цветанов", коментира Станишев.

Сините пак искат спешно антикризисен план

В словото си началото на новата сесия на НС съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров повтори във видоизменен вид предложението за антикризисна група, която да излезе с план за излизане от кризата. "Защото, имаме ли ясна стратегия как излизаме от кризата – нямаме", заяви риторично той.

Лидерът на СДС повтори и предупреждението, че бюджетът за 2011 г. е крайъгълният камък, който ще определи и отношението на Синята коалиция към правителството. Ако продължава тенденцията на разрастващи се дефицити, тогава тази подкрепа, ще е безотговорна, каза той, намеквайки, че може да оттеглят подкрепата за ГЕРБ.

Той призова по никакъв начин да не се увеличават данъците и постави въпроса защо не се събират необходимите приходи. Защото актуализираният бюджет е на път да има допълнителен дефицит и този проблем ще бъде пренесен през 2011 г. Спортни зали, писти за Формула 1, трябва да бъдат ограничени, това не е строителство, което съживява икономиката, изтъкна лидерът на СДС.

Антикризисен план е нужен, защото бюджетът ще бъде правен при минимален фискален резерв и свободните пари ще бъдат не повече от 1 млрд. лева; защото проблемите в здравеопазването станаха много сериозни, най-вече защото няма концепция за това какво се прави и т.н.

Чакането не решава проблемите. Има група в управляващата партия, която смята че растежът в ЕС някак си автоматично ще реши проблемите на България, това няма да стане. Ако сами не запретнем ръкави, просто няма да стане по никакъв друг начин, заяви Мартин Димитров.

По повод изказването на лидера на "Атака" Волен Сидеров Димитров заяви, че то свидетелства за това, че "здравната криза се задълбочава".

ДПС призова за управленска алтернатива

ДПС призоваха за формиране на управленска алтернатива на ГЕРБ, като основният апел беше към Синята коалиция, която да реши дали ще продължи да легитмира коалицията на ГЕРБ с националистите от "Атака".

Назряват условията партиите, които представят нормалната политика, включително и класическо дясно, представено от Синята коалиция, да насочат потенциала си за изграждане на алтернатива на популисткото управление, заяви зам.-председателят на ДПС Лютви Местан.

Той изтъкна, че няма по-значимо политическо предизвикателство от изграждането на алтернатива на днешното управление.

ГЕРБ и "Атака" са в здрава прегръдка, защото ги сплотява популизмът, въпросът е докога Синята коалиция ще легитимира участието на "Атака" в управленския формат на страната, посочи Местан. Политиката е достатъчно жестока, за да продължава дълго състоянието на неопределеност и всяка парламентарна група трябва да се определи - дали ще продължи да подкрепя , бидейки съучастник в политиката на ГЕРБ и "Атака", или да участва в изграждането на една необходима за страната управленска алтернатива, посочи заместник-председателят на ДПС.

Местан добави, че предстоящото приемане на данъчни промени и най-вече бюджета за 2011 г. ще поставят на изпитание управленския потенциал на ГЕРБ и ще дадат отговор на въпроса дали този мандат ще бъде пълен или ще бъде прекратен.

През последната година въпросът дали се правят реформи в България е по-скоро риторичен и думата "реформа" е на път да се изпразни от съдържание. Когато едно правителство събира с 4 милиарда лева по-малко, а харчи повече, е ясно, че това не са антикризисни мерки, а се води прокризисна политика, коментира заместник-председателят на ДПС.

Той допълни, че тези разходи са за сметка на натрупаните с годините фискални резерви и само за една година сегашното управление е успяло да изхарчи натрупаното по времето на последните три правителства.

Местан заяви, че ДПС ще бъде сериозен коректив, който ще засили критичните си нотки, което означавало и възможност да се прибегне при необходимост дори до крайни стъпки като вотове на недоверие.



Тагове:   щука,   орел,   рак,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13028623
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930