Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.09.2010 14:44 - Проект на наш архитект от Ню Йорк спечели конкурса за Българския Лувър
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 687 Коментари: 0 Гласове:
4



Проектът на архитект Янко Апостолов спечели конкурса на Министерството на културата за проектиране на съвременен музеен център в столицата. Центърът стана известен като Българския Лувър и се сдоби още преди да се е изградил с критиките на парламентарната десница, че в момент на криза е лукс да се дават пари за такъв мащабен проект.

В петък в министерството специалната конкурсна комисия, оглавявана от главния архитект на София Петър Диков, обяви резултатите от конкурса след отварянето на офертите.

На второ място е класиран проектът на арх. Багряна Тотева, а на трето място - на фирма "Порш концепт" ЕООД.

Победителят не присъства на обявяването на резултатите.

Според председателя на комисията арх. Диков след отварянето на офертите ще се направи проверка дали победителят отговаря на условията за възлагане на обществена поръчка и след това ще се преговаря за самото възлагане.

Ако не се постигне разбирателство с класирания на първо място колектив, се преминава към преговори с втория.

Диков заяви, че ще настоява да се направи изложба на всички участници. Той посочи, че имало голям интерес и са участвали общо 31 идейни проекта. По думите му обектът е много интересен и "още повече по време на криза в строителния бранш всеки проектант иска да получи задача"

Прогнозната цена на изграждането на центъра, който ще бъде на мястото, където е Музеят за чуждестранно изкуство (към площад Св. Александър Невски) и бившата сграда на Техническия университет (към бул. Васил Левски и Оборище, е между 25 и 35 млн. лв. Сградата на университета в момента е необитаема и се руши.

Процедурата по договаряне с изпълнителя трябва да приключи до месец след като със заповед на министъра на културата бъде определен окончателният победител в конкурса за идеен проект.

Диков посочи, че проектът трябва да отговаря на изискванията за центъра на столица на държава-членка на ЕС и освен това трябва да бъде такъв, че държавата да може да го изпълни. По думите му много от конкурсите са проваляли, защото самият проект не можел да бъде реализиран.



Тагове:   архитект,   конкурс,


Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13033091
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930